Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Румен Радев
Румен Радев

Имам готов вариант за конституция. Това обяви пред журналисти днес президентът Румен Радев след церемонията по откриване на учебната година във военната академия.

“Докато не видя подадена оставка, няма изобщо да се увличам в този дебат. Имам готов вариант за конституция”, коментира той за предложеният от ГЕРБ вариант за нова конституция. Той обаче отказа да разкаже повече преди правителството да подаде оставка. Но се зарече да инициира дебат по предложенията си веднага след оставката.

“Народните представители по конституция изразяват волята на народа и затова следва да се съобразят с нея, а тя е ясна - незабавна оставка, служебно правителство, коментира той. Подчерта, че за първи път и българите зад граница са “изключително консолидирани”. Протестите пък показвали истинският вот на недоверие към правителството.

“Не може проваленото управление да води каквито и да било конституционни дебати и да продължава да управлява. Цинично е това управление, което погази конституцията, сега да има амбицията да дарява на българските граждани нова конституция. Мисля, че българите независимо от различните си политически убеждения и провокациите, са единни в решимостта си да отстранят тази власт, която се превърна в символ на корупцията и на застоя, на пропилените възможности. Това управление приключи морално и е важно час по-скоро да приключи и формално. Всичко друго е агония, пилеене на политическо време и само подклажда още повече гнева на хората”, настоя Радев.

“Най-важното за народните представители е, когато оставката стане факт, а тя е неизбежна, те в никакъв случай да не гласуват за експертен кабинет, защото хората протестират и искат оставката на това управление, за да се сложи край на режима Борисов, а не този режим да се бетонира зад някакъв експертен кабинет, който няма да е нищо повече освен марионетка на сегашния”, допълни той. Според него при един експертен кабинет пак “режимът на Борисов” щял да организира изборите.

Трябва да се гарантира машинното гласуване, не може и с лека ръка да се пренебрегват исканията на нашите сънародници зад граница за електронно гласуване, каза още той.