Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

МИХАИЛ КОНСТАНТИНОВ
МИХАИЛ КОНСТАНТИНОВ

18 контейнера по международен стандарт пълнят 20-те хиляди машини за гласуване, необходими за следващите ни национални избори, разказа пред “24 часа” председателят на “Информационно обслуждване” АД проф. Михаил Константинов. “А кажете ми къде ще бъдат съхранявани, след като от 2 септември парламентът ще заседава в бившия Партиен дом, където впрочем се помещава и администрацията на ЦИК?”, попита реторично изборният експерт.

Друг проблем според него е, че от момента на поръчката на машините до доставянето им на българска земя са нужни между 4 и 6 месеца. “Информационно обслужване” АД е проучило офертите на 7 американски фирми и мултинационалната Smartmatic, с чиито 3000 машини в България миналата година се проведе част от евровота. Всички те са потвърдили срок на доставка до половин година, като офертата за цена на машина варира между 2000 и 3200 долара. Това означава, че само за машини държавата трябва да даде между 40 и 65 милиона долара, което възлиза на 90-100 млн. лв., коментира математикът. По думите му на една машина могат да гласуват до 200 души, а те ще бъдат разполагани в секции с над 300 избиратели.

Според изборния експерт срокът за доставка на машините приближава редовните парламентарни избори, които би трябвало да са през март 2021 г. Ако се стигне до предсрочен вот, той ще е с хартиени бюлетини. “Обявим ли обаче избори след 2-3 месеца, те ще бъдат тотално незаконни, защото не е спазено основно изискване за начин на гласуване. Така че в момента, в който се произведат, КС ще ги отмени още на другия ден”, коментира проф. Константинов.

“Искрено съжалявам, че шефката на ЦИК Стефка Стоева подаде оставка - изключителен професионалист, много свестен човек!”, каза още той.

ГЕОРГИ МАРКОВ
ГЕОРГИ МАРКОВ
“Долу машинното гласуване! Чака ни Костинброд две!” Това написа пък във фейсбук Георги Марков. В емоционален пост депутатът от ГЕРБ критикува въвеждането на устройствата за гласуване.

“Приятели, машинното гласуване е малоумие. Не избират машинно нито в Германия, нито във Франция, нито в Испания, нито в Италия, нито в Швеция, нито в Чехия, нито в Полша, нито в Унгария. Срамота е да се дадат стотици милиони за машини, а не за лекари и сестри в борба с чумата, пикът на която предстои. Машинното гласуване ще е опасно за здравето. Ще доведе до отлив на избиратели, хаос и спорове за касиране на вота. Дано в ГЕРБ поне за това ме чуят и да го отменят. След 30 години демокрация отиваме към деградация. Нали уж не сме дебили. Изборният кодекс не е свещена крава и подлежи на корекция в извънредна ситуация, обхванала света и България. Чака ни Костинброд две!”, написа Марков.