Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Все повече лекари твърдят, че блогърът Алексей Навални е отровен, което руснаците отричат. Яростният критик на Путин, който лежа 33 пъти в руски затвори, продължава да бъде в състояние на кома в берлинската клиника "Шарите", където е охраняван денонощно от германската полиция.

"След преглед и консултация със семейството му лекуващите лекари ще информират за болестта и за следващите етапи на лечение", се казва в съобщение на сайта на клиниката. Оттам допълват, че

“прегледите

ще отнемат

известно време”

Предполага се, че състоянието му е в резултат на остро отравяне. Но на 21 август лекари от болницата в Омск заявиха, че основната му диагноза е нарушение на обмяната на веществата и намаляване на нивото на кръвната захар при рязка промяна в налягането.

От Министерството на здравеопазването на Омска област обявиха резултатите от медицинските анализи – според тях в организма на политика не са открити токсични вещества, а алкохол и кофеин. В същото време лидерът на "Алианс на лекарите" Анастасия Василева твърди, че

Навални

“изобщо не пие”

Преди това се появиха снимки от кафенето на томското летище, на които се вижда как Навални пие от чаша, а също така - видеозапис от полета в самолета, когато му става лошо.

Реаниматори от Омск и московските им колеги настояваха пациентът да остане на лечение в Болницата за спешна помощ №1, докато състоянието му се стабилизира. Но Европейската комисия, приятели и съпругата на опозиционния политик Юлия Навални, която не била допусната до леглото му от лекарите в Омск, призоваха Русия да позволи лечение на политика в чужбина.

Той е откаран до клиниката в Берлин със специален самолет с оборудване и лекари, нает от фондация Cinema for Peace. "Огромни благодарности на всички за подкрепата. Борбата за живота и здравето на Алексей сега започва и предстои още много…", каза Кира Ярмиш, прессекретар на Навални.

Версията “отровен”

Въпреки твърденията на руски лекари за лошото здравословно състояние на Навални немалко чужди медии лансираха версията, че е възможно и да е бил отровен. Това твърдят и някои от роднините му, както и пресаташето му Кира Ярмиш, според която вероятно е добавено нещо в чая му.

"44-годишният Навални не е първата политическа жертва на Кремъл", казва журналистът Матиас Брюгман от "Ханделсблат".

"Отравянето на Навални има за цел да сплаши противниците на руския режим. Възниква подозрението, че на фона на масовите опозиционни протести в съседна Беларус лидерът на Кремъл иска да изпрати предупредителен сигнал на своите съграждани", отбелязва "Ханделсблат". Но според Матиас Брюгман това е само "ужасно подозрение, докато не бъде доказано. Като цяло трябва да разглеждаме хипотезата дали Путин не елиминира физически врагове, за да поддържа властта си. Доказателства и предишни разследвания на политически убийства водят до Кремъл".

Държавната агенция ТАСС съобщи по информация от източник от органите на реда, че "версията за умишлено отравяне все още не се разследва", тъй като

“е възможно Навални да е

пил нещо или

да е взел нещо”

В социалните мрежи бързо бе разпространена вълна от слухове, че опозиционерът е пил "куп лекарства" предишния ден и че е наркоман.

Слуховете се тиражират от някои правителствени агенции и медии, принадлежащи на Евгений Пригожин, бизнесмен, който според медийни публикации е и диригент на "фабрики за тролове". Прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков обеща разследване, ако версията за отравянето бъде потвърдена.

Според политическия анализатор Татяна Станова зад отравянето на Навални може да стоят и

“героите” на разследванията му

С битката си срещу корупцията на практика той стана главен следовател в страната през последните години. Той рови надълбоко, нарани много хора, и то болезнено. Превърна се в истинска системна заплаха за най-влиятелната част от елита". Станова смята, че вторият тип "играчи, които биха могли да предприемат подобна екстремистка стъпка", са "пазачите на режима" - те биха могли да си представят, че по този начин оказват услуга на ръководството на страната, пише швейцарският вестник "Тан".

Сър Тони Брентън, бивш британски посланик в Москва, също смята, че Навални вероятно е бил отровен от "някакъв елемент от руската държава", тъй като е

имал много врагове

Дипломатът припомня, че през 2017 г. лицето на опозиционера е залято с киселина, а миналата година по време на едно от кратките му задържания в затвора е направен опит да бъде отровен.

"Новината за поредния опит за отравяне е трагична, но не е изненадваща. Въпреки това трябва да бъдем внимателни и да не правим прибързани заключения, че това е поредната мрачна сделка за Кремъл" - казва дипломатът пред "Телеграф". Според него Путин няма интерес да превръща Навални в мъченик на демокрацията. "Много малко вероятно е той да е дал заповед да бъде атакуван - вместо това спокойно ще се надява на бързо възстановяване на Навални", заключава Тони Брентън.