Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Бившият финансов министър Стоян Александров, който днес почина след тежък инсулт, е преживял много тежко обвиненията в лихварство, твърдят негови близки приятели. Според тях, те са довели до двата инсулта и сърдечната недостатъчност.

„Никога не съм крил, че давам заеми. Аз самият не съм имал и един лев заеми. Същото се отнася и за фирмите ми. А това означава, че давам назаем само свои собствени пари, при това с доказан произход и платени данъци. Давам ги или като физическо лице, или през някоя от фирмите ми, една от които е лицензирана да отпуска заеми. Ако съм искал да крия нещо, съм могъл да вкарвам парите си във финансовата ми институция и да ги давам през нея. Тя е с подновен лиценз и е минала през на две финансови ревизии, които не са установили нередности. Това заяви пред „24 часа“ през септември 2016 г. Стоян Александров. Той се съгласи да разговаря с репортер на вестника ден след като прокуратурата съобщи, че го разследва за лихварство.


Проверката бе назначена след като пред bTV трима души разказаха, че са вземали заеми от Александров с лихви и са им начислявани наказателни лихви от 0,5% за ден просрочено задължение.
Лихвар е този, който не работи нищо друго, няма други доходи и се издържа от лихвите по заемите си. Така е по-всички писани и неписани правила. А аз имам солидни други доходи и никога не съм живял от лихвите. Всеки доход от лихви по заеми, които съм отпуснал, е вписан в данъчната ми декларация за съответната година и върху него е платен дължимия данък. В представения ми ревизионен доклад от НАП за периода 2010-2014 год. няма констатирани дължими данъци от получени лихви, заяви Александров и показа пред "24 часа" документи, които доказват думите му.
В която и банка да съм работил, всяка от тях е знаела, че аз имам лицензирана фирма за заеми. Никога не съм отклонявал клиенти на банката. А и това не са кой знае какви суми, че да ги ощетявам. Би било конфликт на интереси, ако съм вземал ресурс от банката на ниска цена и съм го давал при по-висока лихва, категоричен бе той.
Аз поставям на първо място обезпечението. 100% от моите заеми са гарантирани с ипотека в моя полза – като физическо лице или на фирмите ми. Доверявам се на и препоръки от трети лица. Голямата част от кредитите, които съм давал, са на лица, които лично познавам или са ми препоръчани от познати. Нямам рекламна кампания или сайтове, брошури и пр. за набиране на клиенти, сподели още той. По закона за задълженията и договорите могат да се дават заеми. При тях няма ограничения - те са волеизявление на две страни - единият дава, а другият получава. Може да договориш и лихва върху лихвите. Няма ограничения за тавана им, каза още бившият финансов министър.
Ден след интервюто, двама въоръжени мъже с бейзболни шапки на главите нахлуха сутринта в дома му и обърнаха къщата наопаки, докато са търсели документи. Александров по това време не е бил в дома си в Горна Баня. Нападателите се натъкнали на сина му. Младежът бил с лаптопа в ръце на леглото в стаята си. Той вече бил буден, когато около 9,15 часа започнал да чува шумове от различни околни стаи, включително и от близката баня. Момчето обаче решило, че това е баща му, който още не е излязъл, и продължил да работи на компютъра си. В един момент вратата на стаята му рязко се отворила и вътре нахлул мъж, въоръжен с пистолет, който бил с бейзболна шапка, нахлупена ниско над очите му. „Не е той!” – извикал непознатият на съучастника си, който в същото време бил в съседната стая, и в следващия момент хукнал да бяга навън. Петър ги последвал през цялата къща, на двора и дори на улицата, но не успял да ги настигне. Той се обадил около 9,25 часа, за да съобщи за инцидента на баща си. Малко по-късно на място пристигнала и полиция, за да извърши оглед на местопрестъплението. Според Петър и Стоян Александрови външната врата на къщата, както и още една в двора са били заключени при нахлуването на двамата въоръжени мъже. Те обаче са успели да проникнат в дома им, без да ги разбиват. Със сигурност неизвестните нападатели не са имали за цел обир на къщата, защото не са взели пари и ценности, които са били оставени на различни открити места в жилището. Те са отваряли гардероби, чекмеджета и са изхвърляли вещите оттам, като очевидно са търсели нещо друго. Според семейството – документи. Не е изключено акцията в дома на Стоян Александров да е свързана с обвинението за лихварство, което прокуратурата повдигна срещу него.