Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Над 12 млрд. долара бяха похарчени за организацията
на събитието, което трябваше да се случи това лято

Японците се готвеха да покажат истински чудеса на гостите си по време на олимпийските игри. Средства и усилия не бяха пестени, а босовете на Международния олимпийски комитет респектирано цъкаха с език, припомняйки си издънките на предишни градове домакини. Съдбата обаче се намеси безцеремонно и уби надеждите да бъде проведена историческа олимпиада. Впрочем, сега тя пак ще остане в историята, но не с постиженията си, а с опитите някак да бъдат проведени състезанията в условията на коронавирус истерията.

Домакините вече обявиха, че са изоставили грандоманските си планове и ще представят на света един значително по-скромен спортен форум.

"Бяхме се подготвили да представим на останалия свят великолепни и вярвайте ми, екстравагантни олимпийски игри, но без да губим характерната ни японска умереност. Всички тези планове остават в историята и ще опитаме да организираме един доста по-опростен вариант на най-важния спортен форум. От първостепенна важност за нас е здравето на спортистите и на всички други гости. На второ място сме принудени да мислим за сериозно съкращение на разходите. Вече похарчихме много и на всички е ясно, че инвестициите няма да се възвърнат", категоричен бе шефът на Японския олимпийски комитет Ясухиро Ямашита.

Той не изключи възможността подопечната му институция да изтегли сериозен заем, за да издържи на напрежението през следващата една година. Държавата на този етап очевидно няма излишни средства, с които да продължи да финансира спорта. Ямашита също така призна, че до този момент на най-високо ниво не е взето категорично решение при какви точно условия ще се проведат игрите през 2021 г. Почти сигурно е, че броят на спортистите ще бъде редуциран. Възможно е да бъде променен и графикът на състезанията, така че всичко да стане по-бързо, подредено и едва ли не претупано само и само за да бъдат излъчени новите олимпийски медалисти.

Какъвто и да е форматът на игрите в Токио, е ясно, че домакините ще претърпят невиждани досега финансови загуби. Над 12 млрд. долара бяха похарчени за организацията на събитието, което трябваше да мине и замине това лято. Неофициално се говори, че сумата може би е доста по-голяма.

Само новият олимпийски стадион излезе $1,5 млрд.

Отлагането с една година ще струва на Япония над $5 млрд. А колко ще трябва да се плати, ако домакините прехвърлят събитието за 2022 г.? Най-лошото за азиатцит е, че огромните загуби се съчетаха с настъпващата световна финансова криза. Сега никой не е наясно кой ще се бръкне, за да плати дълговете. Предстоят тежки преговори.