Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Все повече японци се противят на идеята игрите да се проведат през лятото на 2021 г., а ново отлагане тотално ще обърка световния спорт

Някак бързо свикнахме да живеем с коронавируса и вече дори не се притесняваме да посещаваме заведения и да се прегръщаме и да пушим наргилета с приятелите. Липсата на дисциплина и пълното пренебрежение към социалната изолация дадоха глътка въздух на COVID-19 и той започна да настъпва с нова сила. И това при положение че сме в разгара на лятото и високите температури уж трябваше да повлияят зле на новата болест.

Есента вече чука на вратата, а след това се задават и студените зимни месеци, когато е раят за всякакъв вид вируси. По-песимистично настроените учени по света предупреждават, че иззад ъгъла дебне втора вълна, която може да е по-унищожителна от първата. Случи ли се това, светът ще трябва да се подготви за мрачни времена. И то не само заради увеличаващия се брой на заразените и починалите. Ще настане икономически хаос, много сектори в бизнеса също ще пострадат фатално. А световният спорт ще го отнесе най-жестоко. 

Тази година изглеждаше по-лесно да се справим с предизвикателствата, които ни донесе коронавирусът. Не че проблемите бяха решени, напротив. Пандемията продължава да бушува с пълна сила. Организаторите на големите спортни събития в света обаче разполагаха с лукса да обявят пред микрофоните: "Отлагаме!" И европейското първенство по футбол, и олимпийските игри бяха преместени за 2021 г. В най-тежките първи седмици от разпространението на болестта това изглеждаше като сламката, за която се хваща удавникът. Никой не беше наясно накъде ще продължи светът, след като световната икономика спря да работи, а хората се изпокриха по къщите си.

Сега, няколко месеца по-късно, човечеството изглежда посвикна с новия вирус и опитва да живее нормално, въпреки че броят на заболелите и на починалите не намалява. Опасността обаче остава голяма и никой не знае какво ще се случи през зимата. Рязко влошаване на статистиката ще наложи поредните ограничения във всяка сфера на живота ни. Изолацията е тежка за преживяване, но още по-страшно е крайно неясното бъдеще. Трудно някой може да прогнозира какво ни очаква в следващите два-три месеца, камо ли в следващата година.

Невъзможността да се правят дългосрочни планове е пагубна именно за големите спортни събития, за които вече стана дума. Невъзможно е от днеска за утре да се реши, че състезанията все пак ще се проведат и всички замесени трябва да се явят на уречено място в уреченото време. Става дума за мащабна по размерите си логистика.

Според плановете на японското правителство в Страната на изгряващото слънце трябваше да пристигнат 11 000 спортисти.

Само си представете за каква организация става дума - пътувания, настаняване, храна, транспорт, състезания, официални вечери, туристически разходки... И всичко това само за спортистите. А туристите, а журналистите и всички други представители на професии, които трябва да са на мястото на събитието? Домакините трябва да са наясно няколко месеца по-рано дали ще се изсипе огромната тумба гости или спортните съоръжения ще останат затворени.

В началото на коронавирус истерията от Международния олимпийски комитет се заклеха, че игрите ще се проведат от 23 юли до 8 август 2021 г., ако ще и камъни да падат от небето. Сега, в средата на август, когато трябваше да гледаме олимпиада по телевизията, подобни обещания въобще не изглеждат толкова лесни за изпълнение.

Изглежда че всичко зависи от готовността на световната медицина да предложи възможно най-бързо ваксина, за която е доказано, че работи срещу COVID-19 и няма странични ефекти. Няколко лаборатории в различни държави се надпреварват да създадат така очакваното лекарство. Англичани, руснаци и китайци твърдят, че са на финалната права и се правят последни тестове.

Китайците дори построиха завод за рекордно кратки срокове, който може да произвежда по 250 млн. ваксини годишно. А купувачи няма да липсват. Най-богатите държави в света вече запазиха 1,3 млрд. дози от лекарство, което още не е напълно доказано, че работи.

В следващите месеци лудата надпревара между лаборатории и професори продължава, но ще трябва време, за да сме сигурни, че получаваме безопасна за здравето ни и смъртоносна за вируса инжекция. Дори още утре да пуснат спасителните инжекции по аптеките, пак ще минат месеци, за да се ваксинира цялото население на планетата. Което със сигурност ще утежни работата на хората, заети с организацията на европейското по футбол и олимпийските игри.

На този фон изглеждат смущаващи новините, които долитат от Страната на изгряващото слънце. Гражданите й вече не са толкова убедени, че ще спечелят нещо от провеждането на олимпийските игри. Страхът надделява над ентусиазма да бъде впечатлен светът

Защото преди заразата да плъзне от Китай и да превземе целия свят, японците се готвеха да покажат нещо невиждано до този момент. Това щеше да е най-бляскавата, най-уредената и най-високотехнологичната олимпиада в историята.

Домакините похарчиха десетки милиарди евро, но само с пари не винаги може да си номер 1. Към големите инвестиции бяха прикрепени пословичните японска дисциплина, креативност и саможертва. Цялата нация беше впрегнала мишци, за да се подготви подобаващо за пред останалите народи. Затова и решението на Международния олимпийски комитет, че игрите се отменят, нанесе съкрушителен удар върху жителите на островната държава.Силният ентусиазъм отстъпи място на тоталното отчаяние. Сега изглежда трудно да бъде рестартирана не само държавната машина, но и емоциите на японците, за да се отдадат отново на каузата. Според последните социологически проучвания в азиатската страна над 36 процента от населението смята, че олимпийските игри трябва да бъдат отложени с още една година.

Други 23,9 процента са на мнение, че те трябва да бъдат проведени през лятото на 2021 г.

Ново отлагане тотално ще обърка световния спорт, а последиците ще са непредвидими. Да не говорим че съседите от Китай също следят внимателно ситуацията, тъй като на тях им се пада честта да организират зимните олимпийски игри в началото на 2022 г. Дори и сегашните планове да се изпълнят сто процента, между двете олимпиади ще има едва 6 месеца разстояние, което ще е огромно предизвикателство за организаторите. Лошият вариант със забавянето на ваксината и настъпването на болестта ще създаде хаос. Никой от главните действащи лица няма план какво ще се прави тогава.

На хората с пари и власт им остава единствено и само да се надяват, че облаците ще се разсеят и спортистите и туристите ще заминат за Страната на изгряващото слънце след точно една година. Това е твърде много време, а коронавирусът, ако не друго, ни научи да се пазим от дългосрочните планове.