Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

През 2016 година Сюмейе вдигна грандиозна сватба, с която успя да впечатли целия свят, а милиони момичета започнаха да мечтаят да са на нейно място.
През 2016 година Сюмейе вдигна грандиозна сватба, с която успя да впечатли целия свят, а милиони момичета започнаха да мечтаят да са на нейно място.

През 2016 г. девойката вдига пищна сватба пред 6000 души

Сюмейе се бори с нарастващите убийства на жени в страната

Сюмейе никога не се е вписвала изцяло в строгите консервативно-ислямски представи на своя баща. Напротив, най-малката дъщеря на турския президент Реджеп Ердоган често застава срещу решенията му и си позволява публично да ги критикува. Последният скандал между двамата все още не е утихнал, а повод за него е Истанбулската конвенция.

От години младата жена се бори за правата на жените в Турция. Страната беше първата, която през 2012 г. ратифицира Конвенцията, която защитава жените от домашно насилие. Сега обаче президентът Ердоган и неговата управляваща Партия на справедливостта и развитието смятат да се откажат напълно от Конвенцията.

Близки до държавния глава споделят, че по този повод е избухнал голям скандал в семейството.

Най-малката дъщеря на Ердоган Сюмейе е ангажирана с ръководен пост в правозащитната организация "Кадем", което често възмущава привържениците на лидера на Турция. Според тях с показната си опозиция спрямо решенията на баща си Сюмейе му удря шамар в лицето. Тя се е появила и на конференция на организацията "Кадем", където ожесточено се е заставало против новото решение на държавния глава.

Ангажиментът на Сюмейе в защита на женските права е искрен, твърдят хора, които я познават. След създаването на модерна Турция на жените бяха дадени същите права като на мъжете.

Това обаче си остава само на хартия.

Ситуацията с насилието над жени разделя дори самата управляваща партия, тъй като кръгове от нея, както и организации за правата на жените, близки до правителството, се обявяват в защита на Истанбулската конвенция.

През последните дни се появиха данни за още три убийства на жени в страната, което допълнително е засилило кавгите между Сюмейе и баща й.

Най-малката дъщеря на Ердоган смята, че Конвенцията е задължителна за справянето с нарастващото насилие, докато баща й публично заявява, че равенството между половете е "против човешката природа".

И въпреки че Турция беше първата страна, която ратифицира Истанбулската конвенция, то днес лидерът на страната е категоричен, че тя противоречи на религиозния морал и с това го подкопава, насърчава разводите и ЛГБТ връзките и се противопоставя на традиционното семейство. В защита на Ердоган за отказ от Конвенцията застана и синът му Билял, който също се е намесил в семейния спор.

В Турция против излизането от Конвенцията си остават всички оцелели след насилие жени. Голяма част от тях се включват в организирани от правозащитните организации протести. Според данните на неправителствената организация We Will Stop Femicides, занимаваща се с проследяване на насилието над жени в Турция, за 2019 г. броят на убийствата на жени достига 474 случая. Отново основни заподозрени в почти всички от тези случаи са техни близки мъже. В момента в Турция мъжът се смята за глава на семейството и притежава правото да се разпорежда по своя воля с децата. Все още извършителите на убийства и други насилия спрямо жени често остават ненаказани. В случаите на сексуално насилие турското законодателство дори предвижда смекчаващи вината обстоятелства за извършителите.

И макар днес Истанбулската конвенция и безнаказаните убийства на жени да са изправили Сюмейе и Ердоган един срещу друг, преди години всички вярваха, че тя е негова любимка.

Сюмейе държи баща си за ръката.
Сюмейе държи баща си за ръката.

И до днес Сюмейе работи като негова съветничка, появява се често на официални събития и винаги е била любимка на турските медии.

Сюмейе е най-малката от четирите деца на Ердоган. Тя е родена през 1985 г. в Истанбул. Учила е социология и политология в САЩ и е завършила магистратура по икономика в Лондон.

Тя определено е типична представителка на новия турски елит - млада, умна и религиозна. Представителите на нова Турция като нея все по-често се и в театралните зали, излизайки свободно с приятелки. Преди години дори се замеси в скандал, след като актьор се възмути, че е дъвкала дъвка по време на представление, и я наруга от сцената.

През 2016 година Сюмейе вдигна грандиозна сватба, с която успя да впечатли целия свят, а милиони момичета започнаха да мечтаят да са на нейно място. Нaй-мaлкaтa дъщeря нa турcкия прeзидeнт Рeджeп Eрдoгaн ce oмъжи зa ръководител на голяма военна компания.

Двамата си казаха “да” пред 6000 гости.

Cрeд тях нa цeрeмoниятa бяхa прeмиeрът Aхмeт Дaвутoглу, бившият прeзидeнт нa cтрaнaтa Aбдулa Гюл и прeмиeрът нa Пaкиcтaн Нaвaз Шaриф. Събитието събра политическия елит на страната и много гости от чужбина, сред които босненският лидер Бакир Изетбегович, албанският премиер Еди Рама, знатни личности от Катар, Саудитска Арабия и други страни. Специално за тях бе постлан червен килим. Венчавката се състоя в най-големия културен дом на Истанбул - Яхия Кемал Байатлъ, с капацитет за 35 000 души, в квартала Кючюкчекмедже край едноименното езеро. Младоженците пристигнаха с мерцедес, който караше Селчук Байрактар, а Сюмейе бе седнала до него. Сватбената кола бе украсена със зюмбюли, които в турската традиция символизират безкрайната любов и привързаност.

Роклята на Сюмейе дълго красеше модните списания след това. Младоженката бе с дълга до земята, богато клоширана бяла рокля, в горната си част изцяло от плътна дантела, с дълги ръкави и плътно покрита с бяла шамия глава.

Тогава фамилията Ердоган пристигна с хеликоптер, при засилени мерки за сигурност, заради които много пътища бяха блокирани. Ердоган и съпругата му Емине известно време посрещаха гостите на входа.

Сватбената церемония тогава започна с прочитане на обща молитва. В продължение 30 минути на големи екрани се прожектира документален филм, с кадри от детството на Сюмейе и Селчук, с изказвания на техни близки и приятели.

Общо 8 души бяха кумове на двойката, а за първи път командващ армията кумува на венчавка в Турция. Началникът на генералния щаб на армията Хулуси Акар е приятел с младоженеца, който ръководи екипа, конструиращ безпилотни самолети на въоръжение в турската армия.

Кметът на голямата община на Истанбул венча младоженците. Той предаде брачното свидетелство на Сюмейе, която ще прибави и фамилното име Байрактар. Няколко часа продължи традиционното връчване на скъпоценни дарове на младоженците, стотици гости се наредиха на дълга опашка, за да се ръкуват с тях и да им поднесат подаръци.

Тогава турският президент беше видимо развълнуван, пожелавайки на новата семейна двойка щастие и дълъг семеен живот. Думите му бяха излъчени в правителствената телевизия.

“Когато Сюмейе беше малка, я наричах сърничке моя, зеницата на очите ми. Сега една сърничка си отива от нашето гнездо. Не отвръщайте никога погледите си един от друг, така обичта ви непрекъснато ще се увеличава", заяви тогава той.