Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

За генетичните дефекти на новата конституция

В щастливите времена на Бай Тошо един приятел архитект направи проект за нов фар до Шабла. Приеха го, даже го похвалиха с грамота от Съюза на архитектите. Но като отиде да види строежа, вместо фар завари дълбока дупка в скалата, на дъното й се плацикаше вода и в нея жално мяучеше паднало по невнимание коте.

- Караме точно по проекта! – вдигна рамене техническият ръководител. – Ето, вижте чертежа!

Архитектът погледна, плесна се по челото, завъртя чертежа и извика: “Идиоти! Вие сте го обърнали наопаки! Начертал съм кула, а не дупка!”

Шегувам се - това не е истински случай, а стар анекдот. Обаче точно същото се получи с проекта за нова конституция, който онзиден се пръкна от нутрото на туземната правна мисъл. Вместо власт на народа тя дава още повече власт на олигархията!

Предлага се парламентът да е от 120 депутати и две трети от тях да могат да правят каквото си искат с конституцията - да я режат, кърпят, обръщат и изнасилват както си щат. Няма ВНС, няма референдум. Каквото се наговорят 80 души, които не са избрани от долу нагоре, а са спуснати от горе надолу по списък - това ще е.

Да гасиш народни протести срещу диктатурата с идеи за затягане на диктатурата, не е белег за високо айкю. Който и да е сътворил тази антиутопия, в сравнение с него дори

беларуският “батка” Лукашенко е благородна девица.

Него също сега го клатят яко. За да укроти протестите, той обеща нова конституция, но тя първо ще мине през парламента, а после ще бъде подложена на референдум. И нека беларуският народ да реши.

Или да вземем Путин, който у нас минава за полудиктатор в зависимост от цивилизационния избор, т. е. от гранта. И той промени конституцията, но подложи проекта на референдум и народът каза “да” със 77 на сто. Народът решава, елитът изпълнява.

Тук това на никого не му минава през главата. За разлика от Путин и Лукашенко ГЕРБ обърна чертежа наопаки – елитът решава, а народът козирува. Вместо фар – дълбока дупка.

Аз разбирам, че тези предложения са проформа и че Борисов не ги е писал, може би дори не ги е чел, но дори от тази несериозна халтурка лъсва онтологията на българския елит - Cogito ergo estis. Аз мисля, следователно вие сте. Вие, хората, съществувате благодарение на моята божествена мисъл. И ако спра да ви мисля, и вас няма да ви има.

Уви, опозиционният елит се води

точно от същото

обърнато картезианство. Така мислят българските политици. Юристите, експертите, говорещите глави – също. Чертежът в главите им е обърнат. Всичките им идеи за реформи се свеждат до все същото - дайте да затегнем режима и никой няма да ви пита.

Всички до един предлагат да няма Велико народно събрание. Но никой не споменава, че в такъв случай промените в конституцията трябва да минават през референдуми! Сини, червени, пембени – винаги същото!

Никъде в нормалните държави нямало такава институция като ВНС? Идиоти,

тъкмо обратното – никъде на простия парламент не се дава такава власт!

Я вижте американската конституция, член 5! Там има 2 варианта за изменение на конституцията, като вторият е именно Велико народно събрание. И то е много по-велико от българското, защото се свиква от две трети от щатите, а решенията му трябва да се потвърдят от три четвърти от същите тези щати. Невероятно тежка поредица от процедури, през които не може да се прецеди нищо, което да обърне наопаки чертежа на демокрацията като у нас. Нищо, което принизява народа.

И на всичките тези нива депутатите и делегатите се избират мажоритарно, което ще рече, че наистина се избират и затова треперят пред избирателите си. За разлика от нашите, които просто нямат избиратели. Имат си “батка”, който ги е назначил. Той ги мисли, затова те съществуват.

Ето защо всичките 33 допълнения на американската конституция разширяват правата на гражданина, на човека. И обратното – всички идеи за нова конституция в България, били те властови или опозиционни, още повече ги ограничават и дори задраскват. Сигурен съм, че затова и президентът Радев крие своя проект - и той е писан от същите мислители.

Не, няма правна мисъл в България.

Професури и дисертации - колкото щеш, но всички копаят дупка, вместо да издигат фар.

Да вземем основния принцип в правото – човек трябва да има право на защита. Затова съдебният процес трябва да е равнопоставено състезание между обвинението и защитата. Ерго, адвокатът трябва да е равен на прокурора във всяко едно отношение.

У нас великите конституционалисти през 1990-1991 г. приложиха сталинския принцип, при който щом си обвинен, значи вече си осъден. За тази цел прокуратурата е конституирана като изконна част от съдебната система, а обвинителите са “магистрати”, т. е. съдии. Пред тях защитникът е някакъв Гаврош.

30 години поредните реформатори преливат от пусто в празно, но все повече превръщат съдебната система в затворена каста. Не, на тях никой не трябва да им се меси. Те трябва да уринират от кула от слонова кост.

Сега мислителите в ГЕРБ сътвориха небивал

юридически кентавър - “Съдебен прокурорски съвет”.

Език мой, враг мой. Мили хора, щом е “съдебен”, няма как да е прокурорски! И ако е прокурорски, не може да е съдебен!

Уви, в мирогледа на българската правна мисъл съдия и прокурор са части от едно и също тяло.

То е залегнало така дълбоко в мозъците, че се предава по наследство и най-вече по полов път. В една каста, където всеки всекиго “опрасква”, инбрийдингът все такива ги ражда.

Сега кастата роди нов шедьовър - на прокурора се дава правото на законодателна инициатива! Значи, освен че е магистрат, прокурорът ще е и депутат? А защо не и премиер? Някои от най-мъдрите присъди в човешката история са издавани от Соломон, който е бил и прокурор, и съдия, и цар, и воин, и поет, и архитект, и на това отгоре е опраскал Савската царица.

Вместо ясно разделение на властите в новата конституция всичко още повече се омешва и разбърква като руски борш, в който плуват я зеле, я морков, я свинско ухо, я парче от плоча на Веско Маринов. Равнопоставен съдебен процес ли? То е все едно нормален човек да се боксира с хипопотам, който освен това играе и ролята на рефер.

Няма да се занимавам с другите гафове в проекта за конституция, защото тук не става дума за подробностите, а за философията, която 30 години генерира все такива уродчета.

Тези хора не разсъждават от ракурса на народа. Те не строят държавата от долу нагоре, а наопаки. Затова всяка нова конституция ще е по-лоша от предишната.

И пак повтарям – нямам предвид само юристите на ГЕРБ, а всички – и социалисти, и сини грантоеди, и патриоти, и доганисти, и телевизионните манипулатори, които се правят на експерти. Пак питам - някой да е предложил вместо ВНС конституционен референдум? Никой! Да е предложил мажоритарни избори? Ааа, те са много опасни! Те са Апокалипсис, умножен по Армагедон! Небето ще падне, адът ще се отвори!

Всички копаят надолу, и протестърите - също. Мили хора, вижте кой ви води, за да разберете накъде сте тръгнали.