Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Solomon Passy ме подсети за тази статия, публикувана на днешния ден преди 3 г. В нея разказвам за нашата интересна мисия в Северна Корея през лятото на 2007 г., малко след като там бе извършено първото изпитание на атомна бомба - събитие, разтревожило целия свят. Тогава Паси трябваше да предаде в Пхенян и едно послание от американците: Ако последва примера на Либия и се откаже от ядрената си програма, ще получи всички облаги и предимства. Накратко: Направете като Кадафи и ще спечелите... Разбрахме, че мисията ни се е провалила 4 г. по-късно, когато тялото на Муамар Кадафи бе влачено по улиците на родния му град. А когато в края на 2011 г. младият Ким Чен Ун пое властта, той знаеше едно - ако не иска да завърши като Кадафи, трябва да има атомна бомба.

И започна да прави най-откровени демонстрации. В онази обстановка писах, че Северна Корея трябва да се "бомбардира", но не с “огън и ярост”, както се заканваше Тръмп, а със съвсем друг тип средства. Например с южнокорейски телевизионни драми, сапунени сериали, риалити формати и шоу програми. На флашки през границата с Китай, от където влизат стоките за огромния черен пазар на Северна Корея. И без това USB устройствата бяха най-търсената стока в КНДР. Малки, лесни за укриване, но с голяма памет за филми и забавни програми. Защото това е, което се търсеше и продължава да се търси. Не си мислете, че севернокорейците биха рискували живота си за флашка с компрометиращи факти за режима. Колко сериозна може да е ролята на чуждата масова култура, внасяна контрабандно?

Спомням си историята на една жена, избягала от Северна Корея, която разказваше, че гледала филма "Титаник" на флашка, купена от черния пазар. Много плакала, разбира се, а после се замислила. Какъв ще да е този свят, в който един мъж е готов да умре за любимата си жена, а не за любимия вожд? И тази идея не й давала мира до момента, в който не започнала да планира бягството си... Разбира се, това е единичен случай, сапунките, шоу форматите и музиката няма как да накарат масово хората да тръгнат срещу такъв режим. Но колкото повече севернокорейци имат достъп до подобна информация, толкова по-добре. Защото трайно ще се убедят, че има и друг свят, в който можеш да правиш повече неща за себе си, отколкото за правителството, в който имаш право да мечтаеш и за друго извън спуснатите от партията планове за петилетката. И също така биха разбрали, че това е свят, който има твърде много други проблеми, затова не се събужда всяка сутрин с единствената мисъл как да унищожи Северна Корея. https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6393051

*Oт фейсбук!