Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Константин Пенчев
Константин Пенчев

 Като се свика Велико Народно събрание то може да не обсъжда тези предложения, а съвсем други, казва конституционният съдия     

Съдия Пенчев, до колко време предложението на премиера за свикване на Велико Народно събрание трябва да бъде внесено в парламента?

- То може да бъде внесено и утре от половината от народните представители, тоест 120. След това не по-рано от два месеца от внасянето и не по-късно от пет месеца, трябва да се обсъди.

След което се взима ново решение, този път от 2/3 от депутатите, което или казва: Насрочваме избори за Велико народно събрание, или казва: Не, не сме съгласни. Не се събират 2/3 и все едно не е било нищо.

Ако го гласуват, президентът в рамките на три месеца трябва да насрочи дата за избори за Велико народно събрание.

- Има ли срок колко време могат да дебатират?

- Не, няма срок. Сроковете три четения, са когато се приема самата конституция. В случая имаме проект евентуално какво би обсъждало Великото народно събрание. Трябва обаче дебело да се подчертае, че то като се свика, може изобщо да не обсъжда това, а нещо съвсем друго.

Няма кой да го ограничи. Според мен логиката на предложенията е все пак да има някакви параметри,  а не да се свика Велико народно събрание и тогава да се мисли какво да се променя.

- Септември започват обаче редовните заседания на парламента.

- Да, парламентът ще си заседава, но този въпрос той може да обсъжда не по-рано от два месеца от внасянето и не по-късно от пет месеца. Като го сметнем - отиваме към времето за нормалните избори.