Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Изстрели посред бял ден, търговия с оръжие, наркотици, палежи на автомобили, грабежи. Всичко това е ежедневие за жителите на южноафриканския град Кейптаун. И до ден днешен районът продължава да бъде част от класацията за най-опасните места за живеене в света.

Само за 2019 г. властите там са регистрирали над 2400 случая на убийства. Година по-рано числото е още по-високо - 2800, което означава приблизително

66 убийства на

100 000 души

Част от тази черна статистика станаха 50-годишният Анжело Димов и 47-годишната Незабравка Пеева. Семейството беше разстреляно на 12 февруари 2018 г. пред дома си. Двамата бяха открити с огнестрелни рани в главите. Сигнала подават учителките на дъщеря им, след като никой не идва да я вземе от забавачка. Жените пробват да се свържат няколко пъти с мъжа и жената, но без успех. Накрая решават, че е редно да звъннат на властите.

И до днес техните близки в България нямат абсолютно никаква информация за това кои са стрелците или поръчителят на екзекуциите. Пред "168 часа" роднини на Димов и Пеева казват, че две години и 8 месеца по-късно развитие по случая няма, а властите в ЮАР са в задънена улица.

"В Кейптаун

стрелби и убийства се случват всеки ден

и точно това пречи да има прецизно разследване, за да се стигне до извършителите - обяснява пред вестника майката на Незабравка - Дила Игова. - Престъпността там е изключително висока, а арестуваните много малко. Най-често задържани има за кражби или грабежи. Живеещите там вдигат около домовете си огромни стени, за да се предпазят от евентуални набези.

Дори си слагат бронирани стъкла, защото се случва непознати да стрелят по домовете им.

Наемните убийци

за показните екзекуции обаче много рядко биват разкривани."

Проверка на "168 часа" показва, че според статистика на южноафриканските власти всеки ден в различни градове биват убивани приблизително по 50 души. За съжаление разследването за по-голямата част от тях е без успех.

И до днес голямата спънка за разкриването на убийството на двамата българи се явява фактът, че

нито камера е записала извършителите,

нито някой на улицата е видял те да бягат или да се качват в кола. Съседите на Анжело и Незабравка също свидетелстват, че не са чули никакви викове. Според близки на семейството властите там били абсолютно сигурни, че става въпрос за поръчков разстрел, но не с цел грабеж, а за отмъщение.

"Няма как и да са ги объркали - казва тяхна роднина пред вестника. - Полицаите са сигурни, че наемните убийци са пресметнали точно в колко часа Анжело ще бъде вкъщи. Минути преди той да бъде прострелян в главата, Незабравка се е прибрала с покупки от магазина.

Нейното убийство най-вероятно не е влизало в плана

Връщането й вкъщи обаче е объркало всичко, тъй като не е трябвало да има живи свидетели на екзекуцията на Анжело. След като тя е видяла всичко, се е наложило да убият и нея. Двамата си бяха взели и куче, което да ги пази. То стоеше пред къщата. По-късно, когато отишли на мястото, полицаите видели, че и то било убито, за да не вдига шум. Вече смятаме, че наемните убийци отдавна са напуснали страната. Просто са изчезнали безследно за няколко години, докато отшуми всичко."

И до днес близки на жената отричат категорично тя да е причината за двойното убийство. Пред вестника майка й разказва, че тя била изключително добър човек.

"Обичана от всички, никой не можеше да каже лоша дума за нея - допълва още тя. - Беше винаги готова да помогне. Нямаше човек, с когото да не се сприятели. Точно затова

имаше познати

по целия свят

Бизнесът, който си беше развила с правенето на торти и сладкиши за рождени дни и партита, вървеше много добре. Всеки ден имаше поръчки. Радваше се, защото работата я удовлетворяваше. Познаваше се и с много важни хора, които често по различни поводи искаха от нея да помогне за тържествата им."

Анжело и Незабравка се запознават в град Бергвилет, където двамата работели в ресторант. Малко след това си наели квартира в Кейптаун. Мъжът и жената се разбирали добре. Родила се и дъщеричката им Йоана. Семейството било приветливо и в добри отношения със съседите. Никой от тях не можел да се оплаче от българите.

Екзекуцията на Димов и Пеева продължава да притеснява изключително много българската общност в ЮАР. Властите все още не са се спрели и на конкретна версия за това какво е подтикнало тяхното убийство. Още тогава те все пак загатнаха, че показният разстрел може би е пряко свързан с незаконна дейност, която Анжело е извършвал. Полицаите твърдяха, че са събрали данни, според които

мъжът е въртял измами с дебитни карти

Досието на българина не се оказа чисто. Срещу него години преди разстрелите било заведено дело в южноафриканския град Белвил за сканиране и източване на карти.

Първото, на което заложиха властите, е, че някой от излъганите хора, от които той е откраднал немалка сума, е пожелал неговата смърт. Близки до семейството не изключват поръчителят да го е търсил и в дома му, за да си иска парите обратно. Те смятат, че е възможно в капана, без самият Анжело да знае, да е попаднал и някой от местните гангстери в града, който бързо пуснал връзка, за да разбере местоположението на Димов.

Другият вариант, който разследващи не изключват и дори им се струва по-правдоподобен, е, че той е поръчан от човек, с когото са работели заедно в престъпните схеми. Преди две години близък на мъжа разказа пред "168 часа", че Анжело споделял за свои проблеми с хора, с които искал да приключи какъвто и да било контакт. Той обаче не навлизал в подробности и така и не станало ясно за какво точно говори. Единственото, което допълнил, било, че въпросните хора извършвали дейност чрез компютри и той вече не искал да прави същото като тях.

Въпреки всички тези приказки мъжът никога не е казвал, че се притеснява от нещо, нито пък че е получавал заплахи отнякъде.

"Ако наистина са го заплашвали да връща пари

или пък че е излъгал някого за нещо и ще си плати, той веднага щеше да вземе мерки - казва тяхна близка. - Най-малкото щеше да се погрижи за дъщеря си, която толкова много обичаше. Той умираше за момиченцето си. И косъм не даваше да падне от главата й. Смятате ли, че ако знаеше, че може дори само да го нападнат, нямаше да помисли как да скрие жена си и детето. Струва ми се странно и неприсъщо за него да не направи нищо. По-скоро залагам на това, че и той не е очаквал подобно нещо. Или дори да са го заплашвали, може би не е било толкова сериозно, и са му казвали, че ще го съдят."

Непотвърдена и до днес остава информацията на вестник "Курир", че Анжело е станал жертва на сръбската мафия, която му отмъстила заради неуспешен атентат срещу тартора на сръбския кримиконтингент в ЮАР. През септември 2017 г., докато Иван Джорджевич-Жуча седи в паркиран пред ресторант автомобил, непознат изстрелва към него четири куршума.

Приет е тежко ранен в болница

Изданието твърдеше, че Димов бил част от българския кримиконтингент в Южна Африка, който поискал смъртта на боса заради голямо количество кокаин, което било откраднато от тях. Поръчката тогава не е изпълнена добре и Жуча се възстановява само за няколко месеца.

Смъртта му обаче продължава да стои на дневен ред. Така малко по-късно килъри отново го причакват, но този път в луксозен затворен жилищен комплекс в Йоханесбург. В момента, в който неговият мерцедес спира, той е приклещен от BMW, от което изскачат двама маскирани с тъмни дрехи и автомати. Те започват да стрелят по колата. Джорджевич изпада в паника, отваря вратата и хуква.

Един от стрелците го настига и го убива посред бял ден

Секунди след това нападателите бързо изчезват с колата си.

Дали екзекуцията на Анжело е свързана с неуспешния атентат срещу сръбския бос, не може да се потвърди. Никой не се е свързал и с властите, за да им каже, че българинът е бил част от подземния свят в ЮАР и е изпълнявал престъпни поръчки.

Близките му отричат това да е истина. Дори го определят като "фантастика". Твърдят, че мъжът не разполагал с големи финансови възможности, за да се занимава с нещо нелегално. Семейството не живеело в лукс. Квартирата им била най-обикновена. Наели евтина къща, защото тя била по джоба им. Незабравка пък не спирала да работи. Според нейни близки тя никога не е разчитала само на неговите доходи и откакто е в ЮАР, не е стоял и ден без да се занимава с нещо. Двамата не карали и скъпа кола. По думите на техни роднини не ходели и на екскурзии, тъй като почти нямали време за това.

Истински късмет е имала дъщеричката им. За всички приятели и роднини на Анжело и Незабравка е чудо, че

момиченцето не

е било вкъщи

по време на разстрелите

Тримата постоянно били заедно, което навеждало на мисълта, че стрелците са знаели кога мъжът ще си бъде сам вкъщи. В момента детето вече е в България. То беше върнато у нас по искане на министър Екатерина Захариева.