Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Димитър Ганев
Димитър Ганев

Следващото Народно събрание няма да е революционно различно, прогнозира политологът

Много хора одобряват и подкрепят този протест, макар да си стоят вкъщи, но да не си представяме, че той ще прелее в някаква огромна политическа енергия, която ще премаже цялата политическа и партийна система и ще промени всичко революционно. Не трябва да си представяме такова нещо. Това каза пред БНР политологът от изследователски център "Тренд" Димитър Ганев.

Той подчерта, че следващото Народно събрание, когато и да се проведат избори за него, ще бъде различно, но не и бъде революционно различно. Според него политическата енергия на протеста ще се излее в определени посоки – най-вече към партията на Слави Трифонов и към "Демократична България".

„Огромната дилема, която стои пред Борисов за оставка, не е свързана само с този протест. Борисов си дава ясна сметка за едно – перспективата редовни избори е много лоша перспектива за него по социално-икономически причини. Ноември, декември, януари, февруари ще се сблъскаме челно с последствията от коронавируса. Това, което предстои, мащабът на кризата ще е по-голям от този, който беше 2008-2009 година, по-голям от Голямата депресия.", смята Димитър Ганев.

По думите му, сега коланът се отпуска и се раздават много пари, за да се тушират евентуални социални напрежения, които е въпрос на месеци да избуят на повърхността.

„Той е в оставка на полусъединител. Днес може да вижда ситуацията по-добре като оставка, а утре – по по-различен начин", обясни политологът.

Ганев уточни, че оставката не означава непременно предсрочни избори. Това със сигурност означава започване на конституционна процедура, връщане на мандат и получаване на същия мандат от ГЕРБ. Тогава може да се състави нов кабинет с нов премиер, отново с подкрепата на ГЕРБ и Обединени патриоти, който да изкара този мандат до края.

„Пореден опит да се запази пулса, жизнеността на протеста, да се покаже нещо различно, за да може да се запази интересът към този протест“ - така Ганев отговори на въпрос за заканата на протестиращите да блокират не кръстовища, а институции. Лидерите на протеста се опасяват да не се получи това от 2013 година – от масово и мащабно, събитието постепенно да се превърне във фоново, изтъкна Димитър Ганев.

„Едни хора всеки ден в 7-8 часа излизат на жълтите павета и се разхождат в някакъв арт пърформанс. Това беше проблемът на протеста през 2013 година. Идеята в момента е да дават някакъв тласък, да правят нещо различно, да изненадват, ако щете, да създават новина около този протест", коментира той.

Много хора, гласоподаватели и твърд електорат на ГЕРБ не разбират исканията на жълтите павета

днес и оказват натиск върху премиера – „няма да се даваме на Радев и на джендърите“, посочи още Димитър Ганев.

Комуникационния талант на Борисов никой не го поставя под съмнение, каза още Ганев. „Голяма част от хората чувстват представителство чрез този човек. Не чрез ГЕРБ, а чрез него“, смята политологът.

Не е сериозно да се правят сравнения

между това което става у нас и случващото се в Беларус, смята Ганев.

Димитър Ганев обърна внимание върху липсата на силна и отчетлива алтернатива на управлението, което е допринесло за дългото оставане на Бойко Борисов на власт.

„Защото когато поставиш дилемата „Борисов или Корнелия Нинова“, изборът на много хора става лесен.“ Сега обаче според политолога няма да има директно дилема „той или той“, защото за разлика от 2013 г., когато битката е била ясна: „ГЕРБ или БСП“, този път „има много субекти, които имат жизненост в себе си“.