Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

СЛАВИ АНГЕЛОВ
СЛАВИ АНГЕЛОВ

В началото на 80-те в продължение на три години живеехме с моето семейство в Гвинея, Африка. Със субекваториален, горещ и влажен климат, там, разбира се, бе любимо място на комарите. Никога няма да забравя обаче как майка ми и брат ми бяха постоянна тяхна жертва, за разлика от мен и баща ми. Бях на 7 години и за първи път научих, че досадните насекоми подбират хората, които атакуват, според кръвната група. По ирония на съдбата обаче единствен аз от четиримата бях ухапан от комар, който ме зарази с малария. Значи, улучил съм щадяща от насекомите кръвна група, но пък може би имам по-бърз метаболизъм, отделям повече въглероден диоксид във въздуха, който доказано ги привлича, и е важен ориентир за тях, когато търсят храна.

Днес вече десетки научни изследвания доказват тези теории. Комарите кацат върху кожата на хора с нулева кръвна група (на брат ми и майка ми) два пъти по-често, отколкото на такива с група А например. Хапещите насекоми обаче са най-малкият проблем за „нулевата група“. Носителите й много по-лесно се заразяват от опасната холера, коята е взела милиони жертви при общо 7 пандемии в човешката история. А хората с кръвна група АВ, оказва се, въобще не се заразяват от холера. Тези с А група пък са били най-лесни жертви и в епидемиите от чума. Последната чумна пандемия избухва в Индия през 1892 г., но и днес хората с тази кръв са в по-голяма опасност от останалите. Да, правилно предполагате – от върлуващия на планетата COVID-19. Германски и норвежки учени вече установиха с ДНК изследване, че хората с група А са особено застрашени от тежко прекарване на COVID-19 и вероятността да им се наложи обдишване е 2 пъти по-голяма, отколкото на заболелите с кръвна група 0.

Ето как тези толкова микроскопични, но специални молекули – антигени и антитела, определят не просто нашата кръвна група, а и защитните протеини и имунни отговори, които можем да активираме при нужда. И реално решават нашата съдба. Крайно любопитно, нали?! Затова в този брой ще изследваме кодовете на кръвта. И ще установим кои индивиди при какви опасности и обстоятелства имат по-големи шансове и кои са обречени на гибел.

Няма обаче да плуваме единствено в кръвоносната система. Ще използваме силата на кръвното налягане, за да се потопим в утробата на майката. А там ще станем свидетели на един още по-удивителен феномен – как в продължение само на 38 седмици зародишът в своята постоянно променяща се форма реално профучава точно и последователно през цели 400 млн. години еволюция, за да стигне до Хомо сапиенс. В нашето изследователско пътешествие ще ви отведем към арабската инвазия в Космоса, ще ви срещнем с български търсачи на вкаменелости, с последния бос на японската Якудза и с бесовете на великия Селинджър, за да търсим отговора на въпроса вдъхновява ли той в действителност със „Спасителят в ръжта“ най-известните серийни убийци на XX век?

Затягайте коланите, ще бъде забележително пътуване!

Всичко това четете в брой 7/2020 на сп. "Космос".