Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Централата на БСП на "Позитано" 20 СНИМКА: Google Street View
Централата на БСП на "Позитано" 20 СНИМКА: Google Street View

Националният съвет  трябвало да обсъди тревожната тенденция за спад в доверието в партията и организационни въпроси преди предстоящия пряк избор на лидер

Спешно заседание на Националния съвет на БСП искат 100 от членовете му. Те са внесли за това подписка на „Позитано“ 20 с призив към Изпълнителното бюро да бъде насрочено заседание, защото по устав единствено пленумът бил упълномощен да взима решения по неотложни политически и организационни въпроси на партията.

„България е в дълбока политическа и институционална криза породена от липсата на справедливост. Търпението на гражданите е напълно изчерпано. Правителството загуби доверие да управлява, но според последните изследвания на общественото мнение БСП вместо да разширява влиянието си, тя също бележи сериозен спад. Необходимо е трезво и без излишни емоции да обсъдим изключително тревожната тенденция за значително намаляване на подкрепата към партията. БСП изостава от дневния ред на България – няма позиция по нестихващите протести и не предлага изход от кризата, който да убеди българите, че съществува алтернатива на днешното управление“, пише в искането. И се настоява БСП бързо да излезе и с позиция по повод исканите от протеста промени в конституцията и да отхвърли всякакви опити за нейната ревизия.

Сред 100-те подписали го са Ангел Найденов, Атанас Мерджанов, Велислава Дърева, Валери Жаблянов, Ваня Добрева, Георги Божинов, Деница Златева, Дора Янкова, Драгомир Стойнев, Жельо Бойчев, Калоян Паргов, Кирил Добрев, Красимир Янков, Костадин Паскалев, Михаил Миков, Петър Мутафчиев, Сергей Станишев, Юрий Асланов, Янаки Стоилов и други знакови лица на БСП.

Подписалите искането критикуват ръководството на БСП, че вече трети месец отказва да свика заседание на Националния съвет и, че в нарушаване и заобикаляне на уставните норми, решенията от политически характер се вземат от Изпълнителното бюро. И настояват пленумът да се събере и заради някои организационни решения като предстоящите частични местни избори наесен, като необходимостта да се даде по изключение възможност за трети мандат на 60 председатели на общински организации, в които членуват под 150 членове.

В дневния ред да бъде включена и точка по въпроси във връзка с провеждането на прекия избор на лидер, настояват 100-те, въпреки че кампанията по вота стартира в сряда. Според тях обаче не е изрично установен точният брой на членовете на БСП с право на глас. Евентуалното разминаване между броя на тези с право на глас и броя на членовете, избиращи делегати за конгреса от съответните общински организации, може да постави под въпрос както легитимността на резултатите от прекия избор, така и на 50-ия конгрес на партията, предупреждават те. Оставал неизяснен и въпросът за необходимите разходи за провеждането на вътрешнопартийния избор.

В искането се напомня, че групата на БСП внесе подписи за извънредно заседание на парламента, за да се приеме решение, с което се задължава правителството на Борисов в 7-дневен срок да внесе актуализация на бюджета във връзка със социално-икономическите мерки за преодоляване на последиците от коронакризата. А междувременно вече осми месец от началото на 2020 г. Националният съвет не е разгледал и взел решение за утвърждаване на структура, щат и бюджет, както изисква устава. „Това е особено недопустимо с оглед на извънредните условия за финансирането на партията през първите месеци на текущата година. При липсата на съответно решение на НС възниква пълна неяснота относно превеждането на дължимите субсидии на общинските и районните съвети на БСП“, пишат опозиционерите на Нинова.