Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Предлагам да си тръгна, но да продължи правителството СНИМКИ: Велислав Николов

Един ден в повече не трябва да управляваме, ако хората не ни искат, заяви премиерът.

Няма нищо по-добро от демокрацията и това всеки да изразява своята воля. Когато до 90-та година управляваше партията на президента Радев това не беше възможно.

С тези думи започна речта си пред активистите на ГЕРБ премиерът Бойко Борисов. Националната конференция се провежда в София Тех Парк, който преди 4 години беше едни бивши казарми, подчерта Борисов.

В началото на словото си Борисов направи равносметка на направеното от неговите правителства.

Могат да блокират магистрали, защото ги има, преди ги нямаше. Могат да си играят с метрото, защото само след дни ще пусне още осем километра, заяви Борисов.

Най-важното е, че във финансовата криза запазихме държавата и в последните години сме в тройката на най-бързо развиващите се държави по Евростат, добави премиерът.

Най-добре се справихме и с пандемията. Заради това и толкова много заложихме на доходите на хората на първа линия. Ние всяка година вдигахме доходите, всяка година учителите са с двойна заплата, подчерта премиерът.

Има обаче теми, които не можем да отминем - и борбата с корупцията и това, което стана в Министерството на икономиката, каза Борисов. След което подчерта, че е намалил контрабандата на 3%.

Думите на Борисов бяха прекъсвани от скандирания на протестиращи. "Това е демокрацията", коментира той и подчерта, че ГЕРБ не е пречил на ничие събрание.

Премиерът подчерта и руските знамена на митингите на БСП.

Аз съм най-проверяваният политик в България, с маса данъчни ревизии. Преди години бяха ордите на Мая Манолова, Бареков и ТВ7, сега са същите участници, каза министър-председателят.

Най-лесно е да ни атакуват, че имаме отношение по избора на главен прокурор. Единствено не направихме, че не издигнахме кандидат на ГЕРБ. Не моят подпис стои под указа на президента Радев за назначаване на главен прокурор, обяви Борисов.

Три пъти печелим при служебни правителства, последният път при правителство на Радев. Налага се темата, че ни е страх от служебно правителство. Нямаме никакъв проблем, но без народно събрание не могат да се приемат закони, да се регулира извънредното положение, не могат да се вземат заеми, да се удължават срокове за данъци, не могат да се вземат социални мерки. НС може да даде право да се закупи ваксина, ако бъде открита. Без НС няма да има държавен бюджет за 2021 г., което означава да няма актуализации на заплати, семейни помощи и пр., изброи Борисов причините да не иска да подава оставка.

Без Народно събрание 200 хил. жени, които трябва да се пенсионират догодина ще останат ощетени, подчерта Борисов. Хиляди учители ще останат без увеличение на заплати, а държавата ще изостане от възможностите за привличане на чуждестранни инвестиции. НС трябва да приеме промени в кодекса за машинно гласуване, за да гарантира честни и свободни избори, изброи премиерът.

Не желая държавата да бъде разединена, да бъда разединител. Ние имаме коалиционно споразумение, че трябва да искараме мандата. В същото време съм убеден, че след като толкова много олигарси им нарушихме комфорта и милиардите, които влизат в техните джобове. Ние от ГЕРБ с ДПС не сме правили коалиция и няма да правим коалиция. С БСП няма да правим коалиция. Нашите партньори са патриотите и СДС. Не зная дали колегата Христо Иванов си дава сметка, че връща на власт тези хора, срещу които уж се бори. Аз си давам сметка и ГЕРБ като партия няма да допусне това, заяви още Борисов.

Виждам тук 20-30 провокатори да ми викат, но те не питат за тези изчезнали 100 милиона докато вътрешен министър бе Пламен Узунов в кабинета на Радев, добави той.

Готов съм по всяко време да си тръгна и не искам заради мен да има напрежение. Ако сме толкова силни и единни какъв е проблемът да имаме служебно правителство. От кое се срамуваме, какво не сме направили добре? Ще продължа разговорите с коалиционните партньори и предлагам варианти - аз си тръгвам и продължава правителството, ще има парламент, а водачите на протестите да кажат как го виждат и те, заяви Борисов. Имаме всякакви варианти, не съм човек, който се опиянява от масата, добави премиерът.

Още днес щях да кажа датата, на която ще си подам оставката, но искам с моите колеги и приятели, с които изкарахме 3,5 години да осигурим стабилността. Идват много тежки месеци и години. Минус 32,8% е спадът на икономиката на САЩ. Минус 15% е на ЕС, зимата ще бъде много трудна и на нас ни трябва вот и подкрепа, ако ни изберат, за да можем да застанем и да кажем, че пак ще затворим, заяви още Борисов.

Надявам се да намерим варианти, ясен или не съм. Никога не съм ви подвел и заради това ГЕРБ винаги е печелела изборите, каза още министър-председателят. Трябва да се върнем при корените си, нашата сила са хората. Един ден вповече не трява да стоим в управление, ако хората не ни искат, каза още Борисов.

Много от вас са се откъснали от хората, обърна се той към активистите на ГЕРБ. Много ви моля не отговаряйте на провокации, те са пратени да се сбиете, помоли той събраните гербери.

Демократичните хора не плашат бебета и деца, а те това направиха първо с Фандъкова, после на моята къща. Ако демокрацията са бесилки и черни знамена, такава демокрация имахе до 1989 г. Още възрастни хора помнят лагерите в Белене и Скравена, и аз съм потърпевш, защото член на моето семейство е убит. И тези наблагодарни хора, които единият направихме омбудсман, другият ни беше коалиционен партньор, Христо Иванов Бъчварова да ви каже как го доведе да каже колко ме обича, Вежди ще ви каже и за склуптуро Минеков. Продължаваме, обмисляме, ние сме за единството на нацията, заяви Борисов в края на речта си.