Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Tази награда се връчва на нашия скъп съгражданин Антонио Конте", заявява по микрофона кметът на италианския град Лече, а събралите се се чувстват задължени да ръкопляскат. Само дето награденият не се качва на подиума, за да приеме лично ценното признание. Отличието е прието от негов близък. Не че известният по цял свят футболен треньор по това време е на лагер-сбор на другия край на света и не може да дойде за церемонията. В действителност няма никакво сериозно препятствие пред него, за да удостои с присъствието си тържество, което едва ли не е организирано в негова чест.

Причината за неговата крещяща липса е насъбралата се омраза на съгражданите към личността на Конте. Защо обаче човек, който прослави града като футболист, а по-късно и като треньор, не бива приветстван като герой на родна земя, а тъкмо обратното?

Конте спечели като състезател на "Ювентус" пет титли в Серия А, както и Шампионската лига. Като наставник пък е известен като изключителен мотиватор. Под негово ръководство "Старата госпожа" триумфира в три поредни години като шампион. При това в първия си сезон като наставник на "бианконерите" отборът завърши без нито един загубен мач, а в последния му през 2013/2014 г. "Юве" финишира с рекордните 102 спечелени точки. По-късно под негово ръководство националният отбор на Италия се представи силно на европейското първенство във Франция през 2016 г., а в последвалата кампания Антонио триумфира като първенец и в английската Висша лига с "Челси" още при дебютния си сезон.

И въпреки всички тези геройства Конте е недолюбван от своите съграждани. Защо е така ли? Заради непремерена радост след един гол и заради извършено предателство, което едва ли някога ще му бъде простено. Но преди да се случат тези две важни събития в неговия живот, Антонио е истински пример за подражание по пътя към върха.

За именития наставник всичко започва в родния му Лече, където баща му Козмио е председател и треньор по футбол в малката школа в града, носеща името "Ювентина Лече". По подобие на гранда от Торино отборът също излиза с черно-бели раирани фланелки на терена. През 80-те години Лече все още не е станал столица на барока и една от най-известните туристически дестинации в Италия, а е просто непознат град от Юга.

През тези години обаче футболът щеше да претърпи възход. Именно тогава, през 1983 г., талантът на 13-годишния Антонио е забелязан от "Лече" и както сам разкрива в автобиографията си, преминава в тима, като на баща му са платени осем футболни топки и 200 хиляди лири. За тийнейджъра това е сбъдната мечта, но за съжаление, контузия на пищяла го изкарва извън игра за две години. Успява да дебютира за мъжкия отбор през 1986 г., а три години по-късно отбелязва първия си и единствен гол за тима във вратата на "Наполи", в чиито редици е легендарният Диего Марадона, при злощастна загуба с 2:3. Качествата на футболиста водят до трансфер в "Ювентус през 1991 г., а феновете на "Лече", които са известни със своя темперамент, продължават да подкрепят своя съгражданин.

Всичко това се промени няколко години по-късно, когато Конте за пръв път обиди града през 1997 г. "Юве" стартира сезона с домакинство срещу "Лече" , а за Антонио мачът бе специален не само защото се изправя срещу родния си град. Това бе първи негов двубой от девет месец след тежка травма. В същото време срещата е от изключително значение и за тифозите на "Лече". Техните любимци са на крачка от сензационно 0:0, когато шест минути преди края Филипо Индзаги бележи за домакините. В последните секунди от добавеното време Зинедин Зидан изпълнява корнер, а Конте засича топката и бележи за 2:0. Футболистът бурно изразява радостта си, което е разбираемо, но не и за феновете на бившия му отбор.

"Зарадвах се страшно, тъй като в този момент усетих, че за мен всичко продължава отново след почти година отсъствие от терена", оправдава тогава своята силна емоция Конте. В родния му град обаче не приемат това обяснение. "Тяхното момче" си е позволило да наруши традициите, показвайки неуважение към хората, които довчера са го боготворили.

В ответния мач между двата отбора през февруари атмосферата далеч не е приветлива. Стадионът е разделен между тези, които все още му ръкопляскат, и онези, които го освиркват бурно. В тази среща Конте нацелва гредата и така остава загадка щеше ли да се зарадва отново. Към края на мача обаче оглушителните освирквания надделяват.

Когато през 2004 г. Конте решава да завърши кариерата си в "Лече", има всички предпоставки това да е все пак история с щастлив край. През октомври същата година от ръководството на клуба обявиха, че 35-годишният футболист е подписал договор с тима за един сезон. Тогава обаче част от феновете заобикалят тренировъчната база. Над две хиляди души отправиха обиди към новодошлия и поискаха от клуба да отмени трансфера му.

"Бях на летището, когато звъннах по телефона на Антонио. Той ме помоли да разтрогнем договора. Не желаеше да остане тук", разказва Панталео Корвино, бивш спортен директор на клуба.

Така градът, в който Конте бе роден и израснал, го отхвърли и по този начин приключи и сътезателната му кариера. Антонио Конте се насочи към треньорството. В едно интервю той казва, че може би някой ден ще тренира отбора на "Лече" и всичко ще остане един лош спомен. Първоначално той води състава на "Арецо". След като остава временно без работа обаче, Антонио прави немислимото. По време на случайна среща със спортния директор на "Бари" - най-големия регионален враг на "Лече", Конте предлага помощта си, тъй като отборът е закъсал в дъното на Серия Б.

“Та вие сте от Лече, как мога да ви направя треньор на “Бари” е отговорът, който младият специалист чува.

След загуба на "Бари" именно от регионалния враг с 0:4 ръководството на клуба се свързва с Конте и на 27 декември 2007 г. той е обявен за новия старши треньор на тима. Реакцията в града на барока е яростна. За скромен клуб като "Лече", свикнал да се бори за малки цели, далеч от големите футболни трофеи, любовта и уважението към фланелката и родната земя стоят на първо място пред всеки футболен успех. Съгражданите на Конте определят това предателство като непростим грях. Антонио вече не бе просто неблагодарният син на "Лече", а се превърна в родоотстъпник и враг за местните жители. Иначе на треньора му потръгва и успява да изведе "Бари" значително на горе в класирането. В края на сезона, когато тимът му вече не играеше за нищо, дойде моментът да се изправи срещу момчетата от родния му град. За "Лече" обаче сблъсъкът е от изключително значение, като при победа "жълто-червените" щяха да спечелят участие в Серия А.

"Бари" на Конте печели и разбива мечтите на съгражданите му за директно изкачване в италианския елит. Макар по-късно след плейофа "Лече" все пак да се класира за Серия А, омразата към Конте вече е нараснала до крайна степен. Ненавистта към треньора ескалира през август 2008 г. Антонио Конте организира мач на плажа в памет на починалия си братовчед. Местоположението на събитието е само на няколко километра от Лече.

Когато мачлето приключва, от три коли слизат десетина мъже с бухалки и вериги.

Съпругата и дъщерята на Конте също са на плажа, което го принуждава да атакува нападателите си. Говори се, че бившият футболист е успял да удари някои измежду тях, докато полицията бързо успяла да потуши напрежението. Но още тогава става ясно, че тази вражда очевидно няма да бъде победена от времето.

Специалистът, който през миналата седмица навърши 51 години, не се бе изправял срещу "Лече" от 2012 г., но ето че това се случи през настоящия сезон. По ирония на съдбата именно "жълто-червените" бяха един от отборите, които успяха да спънат устремения към титлата на Италия сегашен клуб на Конте -  миланския гигант "Интер".

В началото на годината срещата завърши наравно и може би именно това реми лиши "нерадзурите" от шанса да се преборят за скудетото. В крайна сметка грандът от Милано завърши като вицешампион на страната, само на точка зад първенеца "Ювентус", а "Лече" изпадна в Серия Б.