Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Кадър и видео Фейсбук/социално министерство
Кадър и видео Фейсбук/социално министерство

"Сами преценете дали трябва да продължавате да наричате това, което се случва навън протест, защото това са политически провокации и тежки злоупотреби с каузата на хората с увреждания", заяви социалната министърка Деница Сачева на брифинг, заради блокирания бус на майки от "Системата ни убива".

Един зловреден хепънинг се представя като защита правата на хората с увреждания, каза още Сачева.

През 2009 г. държавата е отделяла над 245 млн. лв. За политиките за хората с увреждания. През 2018 г. разходите са станали 458 млн. лв. Докато през тази те стигат 921,7 млн. лв. , отчете Сачева. Ако към тях се прибавят и пенсиите за хората с увреждания, то те ще станат 2,9 млрд. лв. В тази сума не влизат разходите за помощи за отопление, патронажна грижа, топъл обяд, хранителни пакети, социални услуги.

„Само преди няколко дни одобрихме 122 млн. лв. за допълнителни разходи за лични асистенти и увеличихме стандарта за социални услуги с 21%“, каза още тя. Разходите за пенсии са над 2 млрд. лв.

"Родителите на 26 012 деца с увреждания получават месечна помощ, като изплатената сума е над 83 млн. лв. Месечната финансова подкрепа по Закона за хора с увреждания достига до 660 544 лица и струва 229 млн. лв. само за първите 6 месеца. През изминалите 2 г. бяха приети три нови закона – Закона за социалните услуги, Закона за личната помощ и сериозни промени в Закона за хората с увреждания", каза Сачева.

„Това, което се случва на улицата, не е дневният ред на хората с увреждания. Това не са политиките, от които те имат нужда. Хората с увреждания имат нужда не само от пари, а от конкретни идеи, програми и мерки, които ние разработваме с тях", обясни още социалната министърка.

"Въпреки деструктивния характер на поведението на Вера Иванова, тя е част от работните групи на МТСП и като член на тези работни групи, тя получава информация, документи и справки. Има възможност да участва в активния диалог и разработването на политиките", обясни Сачева.

Притеснително, че за пореден път каузата на хората с увреждания се използва за противопставяне на едни майки с други. Ние искаме да работим за доброто на нашите деца, обясни заместник - председателят на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания Веска Събева. Тя каза, че националните организации защитават над 186 хил. хора с различни увреждания. А дневен ред са редица проблеми, катоно пенсионирането на родители, които са се грижили за децата си с увреждания,проблемите с ТЕЛК-овете. Имаме толкова много неща за решаване и тази злоупотреба с хората с увреждания трябва да спре, настоя Събева.

Работя от над 20 г. в тази сфера и категорично мога да твърдя, че такива реформи и съществени промени не са правени досега, обясни Васил Долапчиев, председател на "Съюз на слепите" . „Движението „Системата ни убива“ представлява движение на няколко майки. Още бившият социален министър включи техни представители в работните групи за законодателството", каза още той. Призова правителството да бъде оставено да работи, защото „има изключително спешни задачи за решаване“. 

"Този хаос, който се създава в момента, ще продължава да расте и ще прелее, като ще създаде много негативна ситуация в България. Това ще пречи на всички, които живеем в България", обясни пък Николай Нинов от "Съюза на глухите".

Законите, срещу които в момента се протестира, бяха приети във формата, в който участваше и г-жа Мая Манолова, и протестиращите, и нашите организации, припомни  Павел Савов от БАРИС. "През 2018 г. се случи нещо много грозно - хора без увреждания излязоха срещу хора с увреждания. Надявам се, да не се случи повече", каза още той.

"Нашите деца вече наистина имат възможност да се развиват на едно европейско ниво. Преди 12 г. само мечтаехме за това. Искам да отбележа, че "Системата ни убива" не са майките на деца с увреждания, а са майки на няколко деца с увреждания. Умоляваме тези, които се поддават на някакви влияния, които си затварят очите за това, което се случи през последните 10 г. да помислят трезво, да помислят за децата си първо", призова  Владислава Цолова , председател на сдружение "Аутизъм днес". Даде за пример, че майките на деца с увреждания са 24 часа до децата си и че това е тежка и отговорна задача. Обясни, че преди 12 г. семейството е мислело да отиде в чужбина, но тя останала, за да е част от реформите. А днес синът ѝ, който има аутизъм е завършил 11-и клас с успех от 5,6 в дипломата, което е прецедент у нас.

"Не твърдим, че сме се справили с всичко, но фактите са факти. Правителствата на Бойко Борисов са увеличили 4 пъти средствата за хората с увреждания. Със сигурност мога да кажа, че не системата убива, а омразата убива", категорична бе Сачева.