Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

СДВР: Не пуснахме буса, защото не носи вода и храна на протестиращите на "Орлов мост" (Видео, обновена) Комисар Тони Тодоров. Кадър Канал 3

Бусът на "Системата ни убива" е спрян снощи от полицейските служители, за да се уточни къде иска да отиде. Управляващите го са съобщили, че искат да стигнат до протестиращите на "Орлов мост".

Той не бе допуснат от полицията, защото СДВР има принципна позиция - на кръстовището се допускат само коли, които твърдят, че носят храна или вода на протестиращите. Ако бяхме пропуснали този бус, трябваше да пропуснем и други автомобили. Имаше предпоставки да бъде и бутнат човек. Освен това имахме и информация, че от "Системата ни убива" имат противоречия с някои от протестиращите на "Орлов мост". На управляващите буса бе заявено, че той може да поеме в която и да е посока, различна от "Орлов мост". Никой не го е задържал."

Това съобщи комисар Тони Тодоров, зам.-началник отдел "Охранителна полиция" към СДВР, който даде брифинг в СДВР по повод протестите в София и случая от снощи с недопускането на буса на "Системата ни убива" до "Орлов мост".

Той уточни, че в Столична община е било заявено и съгласувано автошествие от гражданска инициатива "Системата ни убива" с маршрут пл. "Батенберг" - Банкя. Не е имало разрешение за движение в друг периметър.

"Снощното поведение на протестиращите към полицията го считаме като провокация към нас. Призоваваме да не бъдем изпозвани като политически инструмент", допълни комисар Тодоров. 

Същевременно от полицията разпространиха кадри от снощните събития: