Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Готов съм със служебно правителство Румен Радев

Решенията на Конституционния съд не се коментират, те се изпълняват. Особено когато са ясни и еднозначни. Това заяви пред журналисти президентът Румен Радев по повод решението на КС, което гласи, че държавният глава не може да бъде преследван наказателно, но разследване може да има.

Всеки, който използва конституцията и законите за атака на други институции, трябва да си носи своята отговорност, коментира още президентът.

По повод изтеклия вчера разговор, за който се предполага, че е между премиера и вицето му Томислав Дончев, Радев каза: "Този разговор ясно показа кой е поръчителят на цялата очерняща кампания, която се води спрямо президентската институция. Жалкото е, че в паническите опити за лично спасение министър-председателят Борисов завлича цялата своя партия и всички свои съпартийци на дъното. Там има много почтени хора и сега те трябва да носят чуждия позор."

Отдавна съм заявил, че призивите на премиера за диалог и единение са измамни, защото той едно говори пред камерите, но по телефона дава съвсем други указания.

Винаги съм призовавал за спазване на законите, отговори Радев на въпрос дали одобрява новите форми на протест с блокиране на кръстовища в столицата. Но когато самият премиер системно гази и законите, и конституцията, и обществения договор, какво очаквате вие от гражданите, които са решили, че повече така няма да живеят и искат да си върнат държавата, допълни той.

Що се отнася до протестите - преживяваме исторически дни, и тази история се пише от всички българи от всички възрасти. Хората са на  площадите, скандират "Мутри вън", набира се огромна обществена енергия и не виждам сила, която може да й противостои. Затова този процес е необратим. Всяко упорство на кабинета и главния прокурор само ескалира кризата, предупреди Радев. И напомни, че отдавна е призовал и Борисов, и Гешев да си подадат оставката, защото "няма друг изход от тази ситуация".

Тези протести отварят пътя към бъдещето на България - това е нашият шанс тук и в момента. И каквито и искания да се поставят, има приоритети, ако искаме тази обществена енергия да доведе до някакъв резултат, коментира още държавният глава. И поиска честни избори с машинно гласуване, както повелява законът.

Служебното правителство е ясен конституционен инструмент. И ако някой се страхува от конституцията, това означава ли, че трябва да я отменим, коментира президентът.

Запитан дали е готов със служебно правителство, Радев отговори: Готов съм. Моята професия ме е научила да бъда готов. И мога да ви кажа, че аз се гордея с моята професия, но уважавам и всички други, включително и тази на българските пожарникари, които вършат една много рискова и високо отговорна дейност.