Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Зад протестите - битка между трима силни мъже. Кой ще надделее?

Още преди да отиде в Брюксел, Борисов бил готов да излезе в отпуск до изборите

На фона на протестите се развива битката между трима силни мъже, всеки от които притежава част от властта в България. От това кой ще надделее - премиерът, президентът или главният прокурор, зависи какво ще е бъдещето на страната ни.

Те имат своите поддръжници и своите противници и

никой няма желание да отстъпи

Бойко Борисов иска да довърши мандата си. Заяви, че в следващия ще се занимава само с партията. Румен Радев се надява да влезе в реалната власт и да бъде истински политически лидер, а не само държавен глава без лостове за влияние. Иван Гешев желае да бъде силен главен прокурор и да разследва хората на президента, който първо отказа да подпише указа за назначаването му. После го направи с уговорката, че конституцията го задължава.

Кой на какво

е готов

Бойко Борисов бил склонен още преди заседанието на Европейския съвет в Брюксел на 17 юли да предприеме изненадващ ход – да излезе в отпуск до провеждането на изборите и така да обезсмисли протестите. Отстъпил пред настояванията на хора от обкръжението си да изчака с решението до завръщането си. А тогава шествията вече протичаха мирно, нямаше силен натиск и нищо не налагаше подобно действие.

Именно отпускът е и резервният вариант за премиера, ако през септември напрежението пред прозорците на "Дондуков" 1 ескалира до нетърпимост, твърдят запознати. При тази хипотеза вицепремиерите Томислав Дончев и Екатерина Захариева, които са от квотата на ГЕРБ, могат на ротационен принцип да заместват министър-председателя в заседанията.

Съществува и по-мек сценарий

– да се заложи на поредната смяна на министри за отпушване на напрежението. При евентуалния ремонт управляващите пак биха направили рокади в три ведомства, както беше миналата седмица. Бойко Борисов е доказал, че

не се притеснява да се раздели с хора,

които са натрупали негативи.

Потенциалният първи заподозрян за бъдещи размествания е Данаил Кирилов, който бе скастрен да не публикува във фейсбук, след като се пошегува несполучливо с акцията на Христо Иванов в "Росенец". Но правосъдният министър направи и други гафове – прие в кабинета си Джок Полфрийман, убиеца на студента Андрей Монов Джок Полфрийман. Често Кирилов е обект на закачки от страна на зевзеците в социалните мрежи.

Вторият министър, който може да се раздели с поста си, е Десислава Танева. Тя вече веднъж е преживяла смяната си като земеделски министър в първото правителство на Бойко Борисов. Запис с нейно изказване предизвика скандал миналия месец. На клипа тя изрича пред земеделци фразата

“Да не се хвалим какви сме измамници”

на техен въпрос как са получили повече пари от ЕС, отколкото са очаквали. Впоследствие Танева заяви, че думите й са извадени от контекста, но впечатлението за гаф остана.

"Повече пари са дадени на коректни земеделци, след като много други техни колеги са хванати в измами – обясни Танева. - И именно добрата работа по превенция на измамите доведе до този резултат. Раздаването на повече пари от очакваното е по норматив и не представлява нарушение."

Третият министър, който може да се раздели с поста си, е Емил Димитров-Ревизоро. Министерството на околната среда и водите по традиция е ветровито място. Около него няма натрупани скандали, но за да има баланс – да се сменят и ръководители на ведомства

от квотата на патриотите.

Ремонт на кабинета няма да има, ако протестите заглъхнат от само себе си. Засега времето работи в полза на управляващите. В петък депутатите ще излязат във ваканция до септември, след като приемат законодателните промени във връзка с решението, с което общо 1,163 млрд. лв. от фискалния резерв се насочват за социални и икономически мерки.

Патриотите настояват да се приеме и програма за следващите 7-8 месеца, разписана едва ли не по дни кога какво ще се случва. Акцентът е върху борбата с коронавируса и социално-икономическите последствия. Вероятно през август протестите ще затихнат по естествен път, смятат депутати. Някои от хората ще заминат на море, други ще се уморят от ежедневните шествия.

Какво ще е поведението на опозицията?

Там няма яснота дали ще искат извънредни свиквания на парламента, дали имат конкретни скандални случаи от управлението, чието изричане в публичното пространство да доведе до истински бунтове.

"Има насъбрана енергия и ако БСП иска да бъде настъпателна опозиция, трябва да изисква, да показва нетърпими практики. Ако положението наистина е толкова критично, няма да почива, а ще работи през август", категорични са част от социалистите. Но управляващите нямат намерение да им помагат.

"Който иска да насрочва заседания на Народното събрание, да си осигури кворум.

Ние няма да се включим", категорични са народни представители от мнозинството. Ясно е, че без ГЕРБ и патриотите НС няма как да работи, дори и да се намери кой да бие звънеца

Така ще стигнем до септември, а това ни приближава все повече до редовните парламентарни избори през март догодина и все повече се обезсмисля извънредният вот. Ако теоретично се предположи, че се мине през рулетката за съставяне на ново правителство в рамките на този парламент, за да се стигне до насрочването на предсрочни избори, те ще трябва да са около 15-20 декември. Това е направо на Коледа.

"Ако стане така, няма да има как да се гласува бюджетът за следващата 2021 г., което ще бъде опасно в кризата, породена от коронавируса. Как ще оставим държавата без бюджет?", питат депутати от мнозинството.

Изглежда, че

правителството има сериозни шансове

да остане докрай и да довърши мандата си до провеждането на редовни парламентарни избори през март 2021 г. Това е желанието на управляващите. А протестиращите сами провалиха част от заканите си. Неясно защо те не блокираха парламента, когато се гласуваше вотът на недоверие, поискан от опозицията. Бяха там, но стояха откъм парадния вход на бул. "Руски", а не откъм храм-паметника "Св. Александър Невски", откъдето влизат депутатите.

Другото, което може да разколебае множеството, е несъгласието на синдикатите с идеята за обща стачка за сваляне на кабинета. Аргументите им са, че в кризата, в която е обхваната страната заради коронавируса и закриването на фирми, е добре хората да имат работа, а не да стачкуват.

За да се стигне до драстични промени, протестиращите трябва да се радикализират. Но това от своя страна

може да предизвика ответна реакция

на друга част от обществото, която може да не е съгласна да се блокират магистрали, кръстовища и пътища. Така че ако няма извънредни събития или разкрития, всичко може да остане в този вариант, в който го виждаме сега - мирни протести, а правителството да си работи.

Но Румен Радев няма да бъде доволен от подобно развитие. Той е готов да събере армия от привърженици, които да свалят кабинета и главния прокурор. Както се заканва всеки път, когато слезе при протестиращите, размахвайки юмрук. За три години и половина, откакто е на "Дондуков" 2,

военният летец придоби увереност

в политиката.

Но наблюдателите тепърва ще се запознават с реакциите му в различни ситуации и на какво е способен. Все още е неясно какви стъпки би предприел, за да реализира желанието си.

Също така относително нов за публиката е и главният прокурор Иван Гешев. Той встъпи в длъжност в началото на годината и няколко месеца след това поиска от парламента

да улесни издаването

на присъди,

тъй като стандартът в българския Наказателен кодекс е най-високият в целия Европейски съюз.

"Няма недосегаеми", заяви Гешев и накара Специализираната прокуратура да влезе в президентството, за да проверява съветниците на Радев Илия Милушев и Пламен Узунов по подозрения за търговия с влияние.

Докъде е готов да стигне главният обвинител? Той очаква решението на Конституционния съд по своето питане дали може да разследва държавния глава, докато той е още на поста си. От изхода на това дело зависят и следващите ходове на Гешев.

И докато тримата силни мъже не разрешат споровете помежду си, спокойствие в държавата няма да има.