Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Част от участниците в дискусията за бъдещето на COVID-19, организирана в Стара Загора от АБВ - лидерът на партията Румен Петков, д-р Николай Цуцумански от “Пирогов” и доц. д-р Атанас Мангъров (от ляво на дясно).

СНИМКА: ВАНЬО СТОИЛОВ
Част от участниците в дискусията за бъдещето на COVID-19, организирана в Стара Загора от АБВ - лидерът на партията Румен Петков, д-р Николай Цуцумански от “Пирогов” и доц. д-р Атанас Мангъров (от ляво на дясно). СНИМКА: ВАНЬО СТОИЛОВ

Лидерът на АБВ: Имаме общи възгледи за медицинския фашизъм у нас, не му плащам

Никоя партия не ми харесва, но покана по темата за заразата не отказвам, обяснява инфекционистът

Защо доц. Атанас Мангъров обикаля страната с лидера на АБВ Румен Петков?

Експерт на АБВ ли е доцентът, който е противник на Националния оперативен щаб за мерките срещу коронавируса?

В политиката ли ще влиза, или изкарва “лекторски” пари от Петков? Това питаха в Русе, Стара Загора и Велико Търново, където АБВ организира срещи с медии на тема “COVID-19 - в настоящето и въпросът за бъдещето”. Основен говорител е именно доцент Мангъров.

Имаме общи виждания за медицинския фашизъм, който се вихри заради коронавируса, затова го поканих, лаконичен е Петков. “Не му плащам никакви пари, просто пътуваме заедно, а целта е хората да разберат истината за коронакризата у нас. Жалко е, че хората не разбират, че някой може да изразява гражданска и професионална позиция, без да му плащат”, добави той. А че имат общи позиции, се разбрали още на първата им среща преди месеци.

За Петков властта и премиерът ползват ситуацията с COVID-19 за “бизнес и политика”.

Така мисли и доцентът: Кризата в икономиката и в обществото се дължи на насадения страх и на опитите от този вирус да се прави политика и бизнес, допълва доц. Мангъров. “Ще продължим да се забавляваме и да си играем с масово тестване за COVID-19, докато не ни свършат парите. В момента се харчат по милион на ден и въпреки това не съумяваме да анализираме как точно се развива пандемията у нас”, убеден е той.

На всички срещи акцентира, че PCR тестовете трябва да бъдат прилагани само за хора, които са болни, но не и за лица, които са клинично здрави. Мангъров твърди, че в статистиките се посочва броят на PCR тестовете, но не и броят на хората, които са тествани. Според него така не става ясно колко са новозаразените и колко - хоспитализираните.

“Участието ми в дискусия за COVID-19, организирана от АБВ, няма политическа подплата - включването ми е изцяло продиктувано от позицията ми на специалист по инфекциозни болести. Така доц. Атанас Мангъров, началник на детската клиника в Инфекциозна болница, отговори на въпрос на “24 часа” дали включването му в проекта е свързано с политически пристрастия.

“Където и да съм, говоря едно и също, говоря като лекар. АБВ организират дискусия по темата и участвам. Ако други формации ме бяха поканили, пак щях да се отзова и да кажа същите неща. Това е начинът човек да стигне до хората, а кой организира срещата, няма значение. Аз съм никой и търся начин да кажа като специалист какво мисля по въпроса.”

Други покани освен за дискусията на АБВ доц. Мангъров не е получавал досега.

“Използвам всички възможности да участвам, защото темата ме интересува. Не от политическа, а от медицинска гледна точка. И ако някой се опитва да прави политически връзки и препратки, греши - обясни доц. Мангъров. - Ако “Демократична България” или която и да е друга структура ме беше поканила - щях да съм на организираната от нея дискусия. Ако в бъдеще ме покани друг, също ще участвам. Не съм отказал и няма да откажа да участвам с медицинската си подготовка по актуалната тема.”

На въпрос дали има политически пристрастия и симпатии, инфекционистът отговори отрицателно. “Като политическа нагласа за момента никой не ми харесва.” Всеки, който се опита да организира дискусия на тема COVID-19 обаче, има пълната ми подкрепа и готовност да участвам, добави доц. Мангъров.