Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Точно час и половина продължи протестът-митинг "Бузлуджа 2020" на БСП на жълтите павета в столицата.

Шествието започна в 10:30 часа, а точно в 12:01 от специалната сцена бе сложен край на официалната част. И хората започнаха да се разотиват.

12:00  Политическият митинг бе закрит, а Нинова слезе при хората от протеста под звуците на "Моя страна". Хората започнаха да се разотиват. Тя остана при тях още половин час, за да поговори със съмишлениците си. Търпеливо социалистите чакаха за снимка със соцлидерката. 

11:48 Соцлидерката Корнелия Нинова взе думата. "Събра ни любовта към България. Тук сме, за да я спасим от мафията. Тук има хора от всички области на България. Тук сме събрани млади, средно поколение и възрастни. Тук сме работници и служители, инженери и земеделци, айтиспециалисти и поети, писатели и дейци на културата и образованието", каза от сцената тя. И обясни, че социалистите са заедно в борбата срещу мафията. 

"Тук сме, за да спасим България от мафията. Тук ни събра грижата за хората, заедно сме, за да защитим децата си, семействата си, родителите си от грабежа. За 10 години ГЕРБ и присъдружните й партии ограбиха настоящето ни. Тук сме, за да им попречим да ограбят и бъдещето ни", обяви Нинова. Тя посочи още, че задкулисието и официалната власт са разградили държавността, превърнали са България в най-бедната държава в ЕС и сметището на Европа.

"Г-н Борисов, ще останете в политическата история с една емблема – едно чекмедже, пълно с пари, и един пистолет до главата ви, за да ги пазите. Това са парите, ограбени от народа", каза Нинова. И обясни, че  властта се пази с бухалка, която 10 г. се стоварва върху главите на всеки непокорен. Според нея управляващите са се опитали да пречупят и разединят БСП, и да ги купят с постове и пари, но социалистите не се продали.

Соцлидерката бе категорична, че БСП има план за спасението на държавната.

"А мерките ще са справедливи доходи и пенсии, реформи в здравеопазването и образованието. Победа за този план!", призова Нинова.

"Тръгнах си пеша, нищо не ми се е случило, жива и здрава съм". Така лидерът на БСП Корнелия Нинова коментира блокадата от протестиращи снощи пред БНТ. Полиция се наложи да изведе нея и лидерката на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова след участието им в "Панорама".

След приключването на "Панорама", излязох пеша, тръгнах си пеша, вървях до Софийския университет пеша. Не ми се е случило нищо, както виждате съм жива и здрава, но разбрах, че на г-жа Дариткова ѝ е било по-трудно", каза още соцлидерката Нинова.

Има различни хора на протестите, но това, което ни обединява, е искането за промяна, за оставка на кабинета и на главния прокурор, обясни още тя. И обясни, че има и хора, които не приемат добре БСП. Има хора, които не искат да има партии и не искат да се политизират протестите, каза Нинова.

Нормално е всеки да има различно разбиране, важното е, че има и нещо, което ни обединява, каза още Нинова. И не скри, че я притесняват някои от провокациите на протеста.

Много лошо ми повлия бесилката, която беше издигната, циничните лозунги също не ми харесват, каза Нинова. Призивът е към тези, които протестират да не се поддават на провокации и да пазят чистотата на протеста, чистотата на исканията, защото те са искрени и истински, призова лидерката на БСП.

11:17 Протестът бе открит под звуците на химна. Пръв думата взе соцдепутатът Александър Симов. Днес сме на жълтите павета, където вече две седмици не спират протестите, за да рухне тази порочна пирамида на ГЕРБ, а това може да стане, ако сме заедно, каза той от сцената. Преди това призова хората да спазват дистанция и да сложат маски.

11:00 Протестът акостира в триъгълника на властта. Пред сградата на президентството е изградена специална сцена.

10:50 Шествието тръгна по улица " Раковски", като блокира и бул. "Дондуков"

10:30 Националният митинг-протест „Бузлуджа 2020” започна с гайди и тъпани. Тази година социалистите проведоха събора си на жълтите павета в София. Въпреки първоначалните заявки, че ще се съберат над 15 хил. човека засега шествието е доста по-скромно от очакваното. Автобуси докараха симпатизанти на левицата от цялата страна.

Съборът в столицата се състоя под надслов „Срещу корупцията и грабежа. Заедно за България".

СНИМКИ: Велислав Николов
СНИМКИ: Велислав Николов
СНИМКА: Велислав Николов
СНИМКА: Велислав Николов