Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Корнелия Нинова и депутати от БСП в първия ден на протеста
Корнелия Нинова и депутати от БСП в първия ден на протеста

15 хиляди се събират тази събота в центъра на София вместо на историческата поляна, 200 автобуса ще возят и поддръжници, и опоненти на Корнелия Нинова

Протестите върнаха енергията на раздираната от лидерската битка партия

Социалистите не искат предсрочни избори, преди да са направили своите вътрешни

БСП е силна, единна и готова за избори. Това трябва да види обикновеният българин в събота, когато над 15 хиляди социалисти от цялата страна ще се съберат на жълтите павета в столицата. Там столетницата ще пренесе традиционния си събор от Бузлуджа, вече под формата на национален митинг-протест.

Не една партийна кампания е стартирала от поляната под историческия връх, но разликите този път са големи. Първо, мястото е различно. Да, Бузлуджа се смята за рожденото място на БКП, чийто наследник е днешната соцпартия, но

жълтите павета

носят друга

символика -

на тях се иска,

взема, но и

сдава властта

Второ, политическата обстановка и протестите срещу правителството на Бойко Борисов дадоха на БСП нужната енергия в един много кризисен за партията момент.

Момент, в който тя е силно разделена заради битките по върховете и предстоящия пряк избор на лидер. И много от редовите социалисти можеха да изразят отношението си към ръководството, като просто не отидат на събора.

Момент, в който сред немалка част от социалистите имаше настроения дори

Бузлуджа да

бъде отменена

заради кризата

с COVID-19

Едно е обаче партиен събор със скара, бира и художествено-творческа програма, друго е митинг-протест. Кой социалист има сериозен аргумент да не се включи?! Иначе току-виж бил обвинен, че подкрепя кабинета “Борисов” (апропо - тактика, възприета от Нинова срещу всички, които не мислят като нея).

Жълтопаветната Бузлуджа носи друг залог и друга енергия. Затова и около 200 автобуса от цялата страна ще пристигнат в София в събота.

Свои представители изпращат почти всички структури, независимо дали са на страната на Корнелия Нинова, или на тази на опозицията ѝ в партийната битка. Защото БСП неведнъж през годините е доказала, че във важни моменти

може да загърби

вътрешните си

противоречия

и да действа единно

Сборният пункт ще е площад “Св. Ал. Невски”, откъдето червеното шествие ще тръгне по жълтите павета, за да проведе митинга си под прозорците на премиера в т. нар. триъгълник на властта.

Да, енергията на жълтите павета наистина обедини партията и ще зареди батериите на БСП. Но за кратко.

Колкото и силно да вика “Оставка” под прозорците на ГЕРБ и площадите, реално

БСП не иска

правителството

да пада

точно сега

От всички партии в момента столетницата е най-малко готова за предсрочни избори.

Раздирани от скандали и интриги, социалистите имат нужда от време, за да прочистят първо собствената си къщичка, да решат лидерската битка и да успокоят страстите помежду си. Защото скандалите и разделението на “Позитано” 20 вече са се пренесли и в структурите по места.

Необичайно дългата отчетно-изборна кампания още не е приключила напълно, а вече измори партията.

Паралелно се излъчват делегати за предстоящия 50-и юбилеен конгрес - процес, който не минава без караници и натиск за налагане на удобни за ръководството хора, което допълнително взривява структурите.

А си представете, ако сега трябва да се започне и с реденето на депутатските листи... Така разединена, БСП

няма никакъв

шанс за добро

представяне

на избори сега

Много е важно, първо, как ще приключи лидерската битка наесен. И второ, много е важно следващият лидер - който и да е той, а особено ако е пак Корнелия Нинова,

да си вземе

поука и да

започне да

работи с всички

Не да разделя, а да събира. Нещо, което се очакваше от Нинова още преди 4 г., преди тя да възприеме тактиката на война с всички, които не са ѝ удобни и имат мнение, различно от нейното.

 

Хиляди симпатизанти на БСП  всяка година се събират на  събор на Бузлуджа.
Хиляди симпатизанти на БСП всяка година се събират на събор на Бузлуджа.