Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Председателят на КС Борис Велчев
Председателят на КС Борис Велчев

l Конституционните съдии взеха решението единодушно

l Те стъпват на основния правен принцип: Никой не бива да е съдия на себе си

l Ако все пак обвинител №1 се намеси, да си понесе отговорността

Главният прокурор не може да се меси в проверките, разследванията и други процесуални действия, които се извършват спрямо него. Така най-общо звучи решението на Конституционни съд, което беше обявено в четвъртък. То е взето единодушно от 12-те конституционни съдии.

Делото беше образувано по питане на Министерския съвет, отправено чрез правосъдния министър Данаил Кирилов през декември миналата година.

Той поиска КС да даде

тълкуване на

чл. 126, алинея 2

от основния закон. Този текст казва, че главният прокурор осъществява надзор за законност и методическо ръководство върху дейността на всички прокурори. Затова и въпросът, който беше отправен към 12-те съдии, беше дали в “надзора за законност и методическо ръководство се включват и случаите, когато прокурор извършва проверки, разследвания и други процесуални действия по сигнали срещу главния прокурор”.

В мотивите си МС беше посочил, че основният принцип на правовата държава е “никой не може да съди себе си”.

Според Конституционния съд надзорът за законност не включва случаите, когато се извършва проверка или разследване по сигнали срещу главния прокурор.

Повод за питането бяха приетите от правителството промени в Наказателно процесуалния кодекс (НПК) и Закона за съдебната власт (ЗСВ) в края на 2019 г. С тях се предлагаше шефът на инспектората във Върховната касационна прокуратура да получи правото да разследва главния прокурор и заместниците му.

Проектът предвиждаше той да бъде избиран с мнозинство от 2/3 от прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет за 7 г., колкото е и мандатът на главния прокурор.

Освен това се изключваше надзор за законност над действията на този прокурор от страна на главния.

Предложението

обаче не беше

прието добре от

юридическата

общност,

включително и от представителите на академичните среди. Те заявиха, че подобна идея противоречи на конституцията.

Предишното предложение пък включваше освен главния прокурор и двамата върховни съдии. То не бе прието добре от Венецианската комисия към Съвета на Европа. В началото на декември 2019 г. тя отправи няколко препоръки. Една от тях беше, че обсъжданите промени не бива да обхващат шефовете на ВКС и ВАС. Друга препоръка беше главният прокурор да се въздържа от намеса в разследванията срещу него. Така се стигна до идеята за шефа на инспектората.

Сега обаче от решението на КС става ясно, че това не е необходимо. На практика всеки прокурор може да разследва главния, а той не бива да се меси в работата му. “Ако главният прокурор дава указания на решаващия прокурор, който извършва проверката, разследването или каквото и да е процесуално действие срещу него, в зависимост от използваните методи и средства, това може да доведе до ангажиране на съответната отговорност на главния прокурор”, казват съдиите в мотивите си.

Те посочват, че при проверките

главният

прокурор запазва

конституционното

си положение

Той обаче “придобива и ново положение на проверявано или разследвано лице”.

“Негово задължение е да понесе последиците през времето, докато те продължават, включително и ограничението в упражняване на правомощията му”, казват съдиите. Те посочват, че това произтича от правилото “никой не може да бъде съдия сам на себе си”, което е елемент от принципа на правовата държава.