Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Конституционният съд се произнесе с тълкувателно решение по конституционно дело № 15/2019 г., образувано по искане на Министерския съвет на Република България за даване на задължително тълкуване на чл. 126, ал. 2 от Конституцията по следния тълкувателен въпрос: „В надзора за законност и методическо ръководство върху дейността на всички прокурори, осъществявани от главния прокурор по чл. 126, ал. 2 от Конституцията, включват ли се случаите, когато прокурор извършва проверки, разследвания и други процесуални действия по сигнали срещу главния прокурор предвид общоприетия правен принцип „никой не може да съди себе си“ като елемент на правовата държава.

Приетият диспозитив на решението гласи:

Надзорът за законност и методическото ръководство върху дейността на всички прокурори, осъществявани от главния прокурор по смисъла на чл. 126, ал. 2 от Конституцията, не включват случаите, когато прокурор извършва проверки, разследвания и други процесуални действия по сигнали срещу главния прокурор.

Мотивите на решението ще бъдат обявени допълнително.

В края на 2019 г. правителството чрез правосъдния министър Данаил Кирилов се обърна към КС да изясни всеки прокурор ли може да разследва главния. До питането се стигна, след като в началото на декември правителството внесе законопроект за изменение на Наказателно-процесуалния кодекс (НПК). С него се предвиждаше създаването на ново звено, което да се ръководи от “абсолютно независим прокурор”, който да има правомощия да разследва главния прокурор при евентуални данни за извършено престъпление, но без да му докладва.

Кирилов тогава уточни, че става дума за нова правна фигура, която да разследва обвинител №1, на която ще се даде статут на “прокурор на завеждащия отдел Инспекторат към Върховна касационна прокуратура”. Ще се избира от прокурорската колегия на ВСС с квалифицирано мнозинство от 2/3 и ще е с мандат от седем години.

Идеята обаче предизвика негативни реакции - подобен механизъм противоречи на основния закон. Това наложи питането до КС за тълкуване.

Когато се налага да се търси наказателна отговорност от главния прокурор, той не може да осъществява надзор за законност по тези преписки и дела, е становището на МС.

От тълкуването, дадено днес от КС, става ясно, че съдът е приел това становище.

Очаквайте подробности.