Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Минчо Спасов
Минчо Спасов

 

Не съм хулиган, а пацифист. Изразявам неуважение към управляващите, а не към обществото. Това заяви бившият царски депутат Минчо Спасов пред „24 часа“ тази сутрин, след като снощи бе задържан и разпитан в Първо РПУ заради акцията в метрото. Той и двама други са спрели електричеството в метрото на Софийския университет вчера.

Вижте какво още каза Спасов пред „24 часа“:

- Г-н Спасов, разкажете ни за какво ви задържаха в полицията и защо решихте да направите тази акция в метрото?

- Бях арестуван и ми беше повдигнато обвинение за хулиганство по чл. 325 , ал. 1 от Наказателния кодекс. Този законов текст гласи, че хулиганство е действие, което изразява явно неуважение към обществото. Ще привърша своя коментар с изявлението, че аз не съм хулиган. Хората, а и аз също, изразявам явното си неуважение към управляващите, а не към обществото. Всяко мое действие е съобразено с безопасността на всички хора. Аз съм пацифист, не съм хулиган. Моите действия са продиктувани само и единствено в защита на обществото от явното неуважение, което му показват управляващите. Предстои ми пред прокуратурата и пред съда да докажа, че не съм хулиган. И тъй като е висяща съдебна процедура, повдигнато ми е обвинение, аз съм вече обвиняем, това са нещата, които бих могъл да споделя.

- И все пак да ви попитам – защо избрахте метрото, където винаги има много хора? Не се ли замислихте дори за момент, че дори да няма пряка опасност за живота им, ще поставите тези хора в стресова ситуация, ще предизвикате паника. Защо точно метрото – няма ли други начини да покажете отношението си към правителството? Ето, вие сте на протестите от първия ден.

- Да, аз съм на протестите от първия ден в израз на моето уважение към обществото, което е унизено от страна на управляващите. Това е моя коментар.

- Кажете все пак – защо избрахте точно метрото?

- Отговорих вече на всички въпроси, на които трябваше да отговоря. След като минат съдебните процедури, ще говорим пак.

- Разбрах,че много известни адвокати и политици като Мая Манолова и Таня Дончева са били пред полицията в нощта на задържането ви. Кой ще ви представлява?

Благодаря на тези повече от 10 колеги адвокати, които дойдоха да ме защитават. Трима от тях, които нямат политически изяви, съм упълномощил да ме представляват.

- Очаквате ли да получите осъдителна присъда?

Моите усилия са да убедя прокуратурата и съда, че не съм хулиган и, че всички мои действия са израз на неуважение към управляващите и уважение към обществото.