Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

МИНИСТЪР ДЕНИЦА САЧЕВА: РЕАКЦИЯТА НА КОЛЕГИТЕ В ПЕРНИК БЕШЕ НЕЗАБАВНА

Реакцията на Регионалната дирекция „Социално подпомагане“ и Отдел „Закрила на детето“ в Перник по случая с малтретираното 3-годишно дете беше незабавна, коментира пред бТВ министърът на труда и социалната политика Деница Сачева. По думите й това е било важно, за да се помогне на момиченцето и да не се стигне до саморазправа от възмутени граждани.

„Кадрите в разпространения видеоклип са тежки за гледане. Вчера помолихме всички, които го разпространяват, да го изтрият и да спрат споделянето му. Вече има реакция, детето е в добри ръце и няма заплаха за живота и здравето му. Нека всички да запазят достойнството му“, призова министърът. Според социалните работници условията, в които е живяло детето, са добри. Не е недохранено и са се полагали грижи по отношение на физическото му състояние. „Проблемът е отношението на майката и начинът, по който това се отразява на психиката му.”, посочи Сачева.

Тъй като мярката за полицейска закрила е със срок от 48ч., момиченцето не може да остане в ЦНСТ по-дълго. По неофициална информация майката и бащата са задържани от полицията. Това е причината социалните работници да предприемат временна мярка за настаняване в приемно семейство, за да може детето да е в близка до семейната среда и за него да се полагат добри грижи. Вече са идентифицирани роднини в София и Дупница – братя, сестри, баби и дядовци както по майчина, така и по бащина линия. Още днес започва т.нар. „проучване“ за готовността и желанието им да полагат грижи за детето.