Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Затова призовах всички  партии да се разграничат публично от него, казва депутатката, която е член на Изпълнителното бюро на БСП

Още акценти от интервюто:

Като гледам гнева по улиците, управляващите трудно ще могат да приключат редовно мандата си в този вид

Ако избягваме дискусията и диалога, търсейки 100% тишина в партията, ставаме ГЕРБ, а това е опасно

Ще перифразирам една африканска поговорка: Когато слоновете се бият, не трябва да страдат редовите членове

- Г-жо Лечева, призовахте всички политици и партии от протестите да се разграничат от личности със спорно минало и настояще, без да споменавате имена. Естествено беше да свържем този ваш личен апел с атентата срещу съпруга ви Манол Велев преди 13 г. и появилите в последните седмици разкрития, че зад него вероятно седи бизнесменът Васил Божков. Него ли визирахте?

- Дълбоко подкрепям всички млади хора, които имат желанието да живеят в модерна и уредена европейска държава. България много бързо може да достигне този стандарт, към който се стремим, стига да има политическа воля.

Този протест, на който младите излязоха спонтанно, е искрен и се страхувам да не бъде подменен с чужд за тях сценарий. Усетих, наблюдавам, че има подобно желание някой да се възползва от енергията и гнева на тези хора и да реализира свой сценарий.

Да, визирах хора, които са далеч и извън пределите на България, извън възможностите за директно правосъдие. Визирах тях, защото смятам, че те са част от миналото и не трябва по никакъв начин да допускаме да се връщаме към него. Затова призовах и всички политически лидери, които са част от протеста, всички неправителствени организации, които го подкрепят. За да бъдат начисто пред гражданите, а и хората да са наясно, тези формации, които утре ще се явят на избори и могат да са част от управлението на държавата - да гарантират по този начин, че няма да допуснат да бъдат част от този вреден модел.

- Продължавате да не споменавате името на Божков - защо? И смятате ли, че на протеста има негови хора и той контактува с политически лидери или праща агитки?

- Беше видно. За съжаление, не докрай законно уредено - доколко е правилно това публикуване на тези телефонни разговори. Самият факт, че има режисура по отношение на протестите, показва, че има сценарий.

- Визирате разговорите с лидера на БКП Александър Паунов и с журналиста Огнян Стефанов?

- Не само. Визирам действията на Божков да овладее този протест. Подозирам негов сценарий, по негов начин да се развива оттук нататък държавното управление. А не искам това да бъде допуснато. Искам прозрачно и чисто управление, което да отговори на очакванията на хората.

- Но ако има сценарий на Божков за протеста, партиите, които са на улицата влизат ли в него?

- Точно затова най-лесното решение е моят призив - всички лидери да се разграничат, да не се приема безкритично и безрезервно всяка подкрепа към протестите. Не ми е безразлично кой ще се прикрепи към протеста и ще търси изгода от тази ситуация.

- Защо БСП официално не излезе с подобно разграничение от Божков? Разбрах, че сте поставила въпроса пред Изпълнителното бюро.

- Да, поставих въпроса, защото той е принципен. Когато декларираме, че се борим срещу паралелната държава, това е най-естествената ни позиция. И очаквам реакция в тази посока. Ако искаме да излезем с желанието за нов модел на България, това е най-логичната позиция. Хората очакват от нас да дадем знак за друга политика и нов тип управление, каквото гражданите заслужават.

- 13 години минаха от покушението срещу Манол Велев - отпуши ли се разследването сега?

- Очаквам справедливо решение. И в този момент, когато отново се поиска разследване по този случай, тая нова надежда, че няма да остане неразкрит. Защото не може и не трябва да остане безнаказано отнемането на човешки живот.

- Вие ли сте основният свидетел срещу Божков?

- Нямам представа.

- Как приемате версията, че убиецът е охранителят на Божков?

- Надявам се този път да се стигне до края в разследването. Зависи най-вече от волята.

- Смятате ли, че Божков е поръчителят?

- Не мога да смятам нищо. Каквото знам, съм го казала, където трябва.

- А как ще се развият протестите, след като Борисов и партньорите в управляващата коалиция заявиха, че няма да дават оставка и ще изкарат мандата докрай?

- Като гледам гнева по улиците, трудно ще имат възможност да приключат редовно мандата си в този си вид.

- След вота ще има ремонт на кабинета.

- По хаотичните движения виждам, че управляващите са дуплашени от развоя на събитията и трудно могат да удържат докрай гнева и протестите на гражданите. Очаквам горещо лято с много напрежение.

От първия ден на това правителство моята партия е поискала друг модел на управление на държавата, защото този е порочен. Не искаме да влизаме в този порочен път, в който се обезличават институциите и само един човек управлява.

Това е апелът ми и към моята партия - тъй като пред нас стои огромно предизвикателство, какъвто е прекият избор на председател. БСП не е лидерска партия и нашата сила е, че решенията се взимат от колективните органи с консенсус.

- Прави впечатление обаче, че хората, които са на площада, не искат ГЕРБ, но не искат и БСП.

- Да, така е. Тези хора много пъти бяха разочаровани от партиите, затова днес са срещу политическата система, срещу всички политици. Което поставя огромно предизвикателство пред системните партии и политическата система днес. Затова трябва да сме изключително честни пред тях за намеренията ни - с програмите ни, с хората, които ще ги изпълняват, за да ни повярват и приемат.

- Как ще коментирате опитите на президента Румен Радев да овладее протеста? Очаквате ли енергията около него сега да се превърне в нов политически проект?

- Не мисля, че президентът яхва протеста. Не очаквам да направи политически проект. Той винаги е заявявал, че ще бъде коректив на порочния модел на управление, ще се бори срещу несправедливостите.

- Каква е алтернативата? Ще има ли нови политически проекти? Ще дръпне ли например Мая Манолова от БСП на следващите избори?

- Със сигурност в следващия парламент ще има нови играчи и той ще бъде много фрагментиран. Няма да бъде лесна конфигурацията на нова управляваща коалиция. Най-лошото е, че управлението на Борисов внесе много негативизъм по отношение на политическите коалиции. А оттук нататък управлението на България ще е само в коалиционни формати, защото не очаквам в следващите години да се открои ярко една партия, която да постигне пълно мнозинство в парламента, за да състави самостоятелно правителство. Затова трябва да привикнем към тази форма на управление, да изградим политическа култура, но с открити пред гражданите коалиционни споразумения и ясно регламентиран политически формат за вземане на решения.

- Каква е оценката ви за отношенията между президента и управляващите - остра конфронтация и абсолютна липса на диалог между институциите? Какъв знак е това?

- В целия си живот винаги съм се стремяла да търся диалог и да градя мостове между хората. Много е трудно да се постига баланс и консенсус. Хората сякаш очакват, че когато лидерите са единни, тежките проблеми пред държавата и нацията ще бъдат решавани по-лесно.

- Как ще коментирате влизането на прокуратурата в президентството - това, което запали искрата на тези протести?

- Тази показност бе абсолютно излишна. Прокуратурата може да си върши съвсем ефективно работата и без излишна показност, която дразни. След като искаме институциите да работят и хората да имат респект към тях, не трябва по подобен недопустим начин да се нарушава техният авторитет. Работата на прокуратурата не е пред телевизията, а в съда. Ще ви дам пример - няколко човека от екипа на Тръмп са разследвани, но да сте видели прокурори да влизат в Белия дом?

- Защо БСП е много остра в искането на оставката на правителството, но не се чува какво мисли за главния прокурор?

- Имаше дебат и в парламентарната група, и в Изпълнителното бюро доколко трябва да сме категорични за това дали искаме оставка на главния прокурор. Действително трябва да имаме по-ясна и изчистена позиция. Механичната смяна на един човек с друг не променя модела.

- В понеделник са дебатите по вота на недоверие. Ясно е, че математически няма да мине, какви са очакванията ви?

- Това е пети пореден вот, втори на тема корупция, което показва дефицитите на това управление в борбата с корупцията. Но с този вот се пренася в парламента и гражданският протест срещу ширещата се корупция и липсата на сериозни мерки за справяне с нея. Колкото до математическата сметка - кой знае, до понеделник има време.

- Как стои БСП на фона на ставащото в страната, вглъбена във вътрешните си скандали?

- БСП е поставена в една нова ситуация с предстоящия пряк избор. Аз го приветствам и очаквам открито състезание. Като човек с дълъг състезателен опит обичам тези предизвикателства. Това е възможност всеки от кандидатите за лидерския пост да се изяви. И БСП би могла да бъде много силна, като даде възможност на всички кандидати да представят своите програма и визия пред членовете и симпатизантите, пък нека да спечели най-силният.

Но докато в спорта това е много лесно, защото има правила, в политиката се включват и други процеси, които са далеч от онова състезание, което ми се иска на мен. Ако всички кандидати бяха спортисти, може би щяха да изберат най-лесния път - да показвам каквото мога, пък да става каквото ще. А не да се опитвам по всякакви други начини да въздействам върху партията, върху членовете ѝ, за да спечеля на всяка цена.

- Пренесе ли се разделението по върховете надолу към структурите?

- Донякъде има основание да се твърди, че разногласията са горе - в Националния съвет и ИБ. Но БСП никога не е била партия, която гласува единодушно, много пъти сме имали разгорещени и емоционални дебати, в това е силата ни. Не трябва да търсим 100% тишината и победа 100:0. Победа е и при 60:40, при 70:30, нека не се притесняваме от дискусията и диалога. Избягвайки ги, търсейки само тишината, ще сме като ГЕРБ. Тогава става опасно.

- Тук може би визирате и скандала около опита за заседание на пленума миналата неделя?

- Това заседание беше свикано по уставния ред, макар да не събра кворум. Но в този критичен момент, когато освен здравна, социална и икономическа криза вече има и политическа, точно за БСП, която иска утре да управлява, е задължително да заседава Националният съвет. Защото хората са на улицата и ние трябва не само да направим анализ, но и да изградим стратегия. Точно Националният съвет е този, който трябва да я изработи. А да се съберат само няколко души и да изработят позиция ад хок, крие своите рискове.

- Диалогът между двете лобита в БСП е тотално прекъснат. Не се ли опасявате, че след този избор партията няма да излезе единна, а може да се разцепи?

- Много ми се иска това да не се случи. Силно казано е, че ще бъде разцепена, но всеки ще остане на своята позиция и това няма да бъде добре и работещо. Няма да даде една силна енергия и БСП да е силна алтернатива на настоящото управление.

Много ми се иска да се търсят мостове. Защото да заклеймяваш тези близо 80 души, които са били на заседанието, че искат да седнат на софрата на ГЕРБ, това не го приемам. Декларирам лично, че не искам да седна на софрата на ГЕРБ и много пъти съм доказвала това с позициите си.

Имам една друга теза от учебниците - конфликт има тогава, когато и двете страни са прави. Така че лидерът е този, който трябва да търси сближаване, а не разделяне. Има африканска поговорка: Когато слоновете се бият, страда тревата. Ще перифразирам - когато слоновете се бият, не трябва да страдат редовите членове.

- Как отива БСП в това състояние на изборите догодина? А ако има предсрочни наесен?

- Партийният интерес изисква ГЕРБ да изпият горчивата си чаша докрай. Но държавният интерес изисква предсрочни избори. Хората излязоха по улиците в цялата страна, което показва, че протестът не е жълтопаветен. Едни предсрочни избори ще са огромно предизвикателство пред БСП. Едновременно да съумеем да проведем един честен и легитимен лидерски избор и да се готвим за избори.

Визитка:

Родена на 20 май 1964 г. във Велико Търново

Завършва Националната спортна академия

Носител на две вицеолимпийски титли. Петкратен световен и осемкратен европейски шампион и четирикратен носител на Световната купа по спортна стрелба. Номинирана за стрелец на ХХ век

Председател на Държавната агенция за младежта и спорта по време на абинета “Станишев”

Депутат от БСП трети мандат. Избрана от Велико Търново

В настоящия парламент е зам.-шеф на комисиите за младежта и спорта и за труда и социалните политики

Зам.-председател на парламентарната група на БСП

Член на Изпълнителното бюро на партията

СНИМКА: Личен архив на Весела Лечева
СНИМКА: Личен архив на Весела Лечева