Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Деница Сачева
Деница Сачева

ГЕРБ не е обвързан с ДПС, дадохме политически знак с оставките на трима изключителни професионалисти, казва социалният министър Деница Сачева

Още акценти:

За мен е загадка е защо “Демократична България” не се разграничи от платените протести, нито от призивите на Васил Божков

Няма от какво да се срамуваме - имаме добра политическа биография и достатъчно успехи, имаме доблестта да признаваме и грешките си

Всеки един от нас може да си тръгне във всеки момент, но нито един от нас няма да си тръгне вследствие на успешен вот на недоверие от страна на БСП. Такъв вот никога няма да бъде успешен!

- Г-жо Сачева, коалиционният съвет реши ГЕРБ и “Обединени патриоти” да довършат мандата си. Премиерът Борисов обаче бе категоричен, че ще има сериозен ремонт на кабинета. Върви ли се към експертен кабинет и преходно правителство? И какви са сценариите за консолидация на държавата?

- На този етап всички варианти са възможни, никой не може да каже какво точно ще се случи, защото нито един от вариантите не може да се изключи, както и нито един от тях да се гарантира. Сигурно е, че решението, което ще бъде взето, ще бъде в полза на хората и страната. Защото ние сме ангажирани с отговорността, която носим, и неслучайно се опитваме да очертаем какво ни чака в бъдеще.

Лесно е да се дават

оставки, много по-трудно

е да се носи отговорност

Знаете, че в момента се намираме в тежката ситуация на пандемия, която е с неясно движение. И в никакъв случай не може да се каже, че сме преодолели най-лошото. Същевременно ни очаква трудна зима с икономически последствия във всички сектори. В този смисъл политическата нестабилност може да доведе до много по-сериозни проблеми за хората. Така или иначе вариантът, който ще бъде избран, ще е в интерес на хората. Желанието на управляващата коалиция да довърши мандата си е свързано с това, че за хората е много по-добре да има Народно събрание, за да не се спира работата по законодателни промени, които ще трябва да се предприемат в кризата. Трябва да се приеме нов бюджет за следващата година. Има много важни и сериозни решения, които хората очакват, защото към момента ние

чуваме единствено и само

протестни възгласи, но

не и варианти за решение

- Чухте обаче структурите на ГЕРБ, които поискаха оставката на трима ключови министри, за да няма внушения, че ГЕРБ е обвързан с ДПС. Има ли обвързаност между ГЕРБ и ДПС и смятате ли, че оставките им ще свалят напрежението на протеста?

- ГЕРБ не е обвързан с ДПС. В нито един от периодите на управление ГЕРБ не е управлявал с ДПС. Разбира се, всеки, който се занимава с политика, е напълно наясно, че трябва да плащаме данък обществено мнение.

Това е неизбежно и част от нашите задължения. В този смисъл това, че имаше необосновани твърдения и съмнения, изиска ние отново да дадем много ясен знак, че няма обвързаности и няма хора, за които да може да се твърди подобно нещо. И тримата колеги са изключителни професионалисти. Излишно е да говорим за приноса на Владислав Горанов за финансовата стабилност, за увеличаването на БВП, за двойното увеличаване на доходите.

Младен Маринов също има добра кариера, той е тръгнал от най-ниските стъпала на МВР и неговите колеги го определят като изключително добър професионалист и един от министрите, с когото са работили най-добре през последните години. Емил Караниколов спомогна да имаме много успешни преговори с инвеститори. Със сигурност говорим за хора, които са много добри професионалисти, но за които имаше необосновани съмнения. В случая по-скоро се даде политически знак, но това категорично не е оценка за работата им, оценката за тях е еднозначно положителна.

- Борисов говори за синхрон между “Демократична България” и ДПС в акцията на “Росенец”. През последните дни прокуратурата извади и есемеси, в които ясно се видя обвързаност в организацията на протеста между депутат от БСП и журналисти...

- БСП и ДПС са управлявали заедно, така че няма как да няма топла връзка. Що се отнася до акцията в “Росенец”, не мога да твърдя, че непременно е имало договорка между ДПС и “Демократична България”, но крайният резултат показва това - двете партии вдигат своя рейтинг, втвърдяват ядрата си и правят това с политическа цел. Защото, съгласете се, какво се случи, след като няколкостотин човека бяха на плаж в Росенец, какво произтече от това? Какво произтече от това, че вчера (в сряда -б.а.) се пи кафе пред един хотел? Какво се случи след всички тези хепънинги? Единствено и само продължаваме да затвърждаваме твърдите ядра на двете партии.

"Демократична България” със сигурност е силна в социалните медии, но все още

не се е доказала, че може да

бъде силна и в предлагането на

конкретни решения за проблемите на хората

И към всички тях, част от които познавам добре през последните десетилетия, не просто от последните месеци, бих искала да се обърна и да ги попитам, ако имат възможност да влязат в парламента откъде ще потърсят подкрепа за реализация на техните идеи и на това, което обещават на хората? Подкрепа от ДПС ли ще бъде потърсена, от БСП ли? Те дължат тези отговори. Нека да разграничаваме хората, които протестират. Не отричаме, че има хора, които не харесват правителството, това е напълно естествено. Не отричаме, че на протестите има много млади хора, които имат бунт и гняв, защото не са намерили необходимия отговор, който търсят от нас като политици. Но нека не си затваряме и очите, че в протестите има и хора, които имат други цели и намерения. Хора, които имат антиевропейска риторика и антиевропейско мислене, хора, които в момента финансират протестите, защото бягат от правосъдието. За мен остава загадка защо “Демократична България” в нито един момент не се разграничи от платените протести, които със сигурност съществуват. Защо не се разграничи от призивите на Васил Божков, защото в събота през целия ден даваше послания по фейсбук към хората, с които работи, и те бяха свързани с “Росенец”. Ако тук говорим за наистина чиста кауза, аз ще си браня каузата от тези, които се опитват да бракониерстват в нея. Не виждам такава защита и това не може да не ми направи впечатление.

Политиката и особено властта е преди всичко работа и отговорност, всичко останало - празнословието и цветните акции, могат да си позволят само хора, които нямат на главата си тежките проблеми, с които се занимаваме ние.

- БСП внесе петия си вот на недоверие заради корупция във властта по време на протестите. И то в момента, когато прокуратурата започна да разследва шпионски скандал в президентството. Преди това пък видяхме и разследване срещу министър... Опитват ли се да извлекат полза от протеста?

- Премиерът Борисов винаги е реагирал на всички сигнали и много пъти дори среща упреци вътре в партията, че не стои достатъчно солидно зад хората, за които има съмнения за злоупотреби, но той винаги е решителен във всеки един момент.

Премиерът винаги е

работил в интерес на

хората и държавата

дори тогава, когато е

трябвало да засегне

интересите на партията

Точно диаметрално противоположно поведение виждаме от страна на БСП. Там запазването на партията и целостта на партийното статукво е над всичко, дори тогава, когато е срещу интересите на хората.

Едно е сигурно - всеки един от нас може да си тръгне във всеки един момент, но нито един от нас няма да си тръгне вследствие на успешен вот на недоверие от страна на БСП. Такъв вот никога няма да бъде успешен!

- Президентът Румен Радев също се възползва от ситуацията и войната между институциите вече е в разгара си. В деня, в който прокуратурата влезе в президентството заради шпионския скандал, той призова за оставката на правителството и главния прокурор с думите “мутрите вън”. Вие мутри ли сте?

- Категорично не! Аз наистина съжалявам, че президентът Радев си позволява подобен речник и език, това не му отива, не само от позицията, която заема, но и защото това са обвинения, които се отнасят към повече от един милион избиратели, до толкова много хора, които са работили съвестно за държавата, излишно е да споменавам колко много се направи през последните години и как се оценява то. Със сигурност този речник не приляга на един президент, който трябва да олицетворява единството на нацията и най-вече не приляга на човек, който твърди, че мисли за държавата, защото

ако мисли за държавата

няма да се сее

непрекъснато разкол

Знаете, че президентът Радев започна с разколебаване на хората още в разгара на пандемията, още от Шипка започна да говори за два вируса, непрекъснато говореше за това, че има проблем с мерките на правителството, но никога не даде никакви алтернативни решения. Накрая екзалтира тълпата, като излезе с вдигнат юмрук и тръгна да говори по този начин. Обидите в крайна сметка, обиждат този, който ги произнася. Ние няма от какво да се срамуваме! Имаме достатъчно добра политическа биография и достатъчно политически успехи зад гърба си. Освен това винаги сме имали доблестта да си признаем грешките.

- Казахте, че ни чака тежка зима. От сряда вече може да се кандидатства по новия модел на мярката 60/40. Колко работни места ще запази?

- Мярката 60/40 бе кризисна за първите три месеца. В този смисъл тя трябваше да следва един дизайн, който да отговаря на нуждите март - май. Сега не сме направили нов дизайн, защото има проблем, а защото обстоятелствата са различни - фирмите работят и повечето хора са на пълно работно време. Разширихме секторите и направихме така, че специално за сектор “Ресторантьорство и хотелиерство” да могат да се наемат и нови хора, които да получават субсидия към заплатата. Включително и да отпадне ангажиментът за запазване на заетостта за сезонната работа. Очакваме около 300 хил. души да се възползват от тази мярка, като предвидените средства са над 500 млн. лв.

Мярката 60/40 влиза в пакета “Заетост х 3” , в който е и специалната ни програма за заетостта в секторите “Пътнически транспорт” и “Туризъм”. Там подкрепяме заплатата на служител с 290 лв., а комбинацията с 60/40 дава възможност в тези два сектора помощта да е 80/20.

Третата ни програма е “Заетост за теб”, като по нея са отделени 160 млн. лв., а 50 млн. лв. са насочени приоритетно към сектора на туризма. Тя дава минимална заплата и осигуровките към нея на работодател, когато наеме безработен за срок от три месеца.

- Обърнахте тренда и вече все повече хора си намират работа, отколкото тези, които остават без доходи. Рекорден брой безработни - 37 хил. ,са си намерили работа през юни. Докога очаквате да се запази този ръст?

- Всичко зависи от икономическата конюнктура и най-вече от икономиките на останалите страни, защото България е силно зависима от своите партньори от рамките на ЕС. Ние сме готови и продължаваме да разработваме и нови мерки, които бихме могли да предложим в последните три месеца на тази година. Те са за подкрепа на работодателите за заплатите на служителите им. Предвиждаме да ги подпомогнем, за да осигурят на безопасни условия на труд. Освен това работим и по програма, по която да кандидатстват, за да осигурят дистанционна работа на служителите си, като се закупуват таблети, компютри или се осигурява интернет или инвестиции за киберсигурност, когато домът се използва за работно място. Опитваме се да направим всичко възможно да осигурим байбаси на онези работодатели, които трябва да преминат през периода на кризата.

Тези мерки обаче няма

да бъдат възможни

при сценарий на

служебен кабинет,

защото при липса на парламент много от тези възможности няма да могат да бъдат реализирани, защото е необходимо да има парламент.

- При вариант служебен кабинет ще има ли риск за вторите пенсии? Вие отворихте дебата отново, а работна група трябва да е готова през октомври с предложения, за да няма ощетени хора?

- Липсата на парламент ще отвори много проблеми - няма да има нов Закон за държавния бюджет, ще трябва да се работи със стария, няма да имаме възможност да направим промените за КСО за вторите пенсии нито по отношение на фазата за изплащане, нито по отношение на това да се отвори прозорец за хората, които искат да преместят пенсиите си в НОИ. Няма да бъдат решени проблемите, които дискутираме в Закона за личната помощ, защото следващата година ще влезем в остър бюджетен дефицит, ако не направим промени.

Без съмнение, вероятно ще има и много други теми. Да не забравяме, че ако има втора вълна на пандемията, отново ще има нужда да се направят промени в Закона за извънредно положение. Безсмислените лозунги, че ако правителството падне утре, всичко става справедливо, сигурно и по-добро, са лъжа. Ако има катаклизми през зимата в условията на служебен кабинет, то тогава политиците, които днес зоват за протест, за бунт, за метеж, ще бъдат отговорните за това, че хората ще останат без доходи, без работа и съответно без защита и сигурност. И те трябва да са наясно с тази политическа отговорност, която поемат в момента, защото ние не можем да виним, да критикуваме обикновените хора, които излизат на протест, дори да не ни харесват, дори да имат противоположно мнение на нашето, ние трябва да слушаме обикновения гражданин и да реагираме на неговите проблеми. Нашият упрек е към всички онези политици, които се опитват да яхнат тези протести, нарочно разпалват допълнително вражди и всъщност проявяват изключително безотговорно и антидържавническо поведение.

 

Визитка:

Родена на 2 ноември 1973 г. в София

Магистър по връзки с обществеността от СУ “Св. Кл. Охридски” и по здравен мениджмънт

Бакалавър по социална педагогика

От 1999 до 2001 г. е началник на кабинета на министъра на здравеопазването, като отговаря за връзките с Международния валутен фонд, Световната банка и Европейската комисия

От 2016 до април 2017 г. е зам.-министър на труда и социалната политика във втория кабинет на Бойко Борисов

От 2017 до 2019 г. е зам.-министър на образованието и науката

Настоящ министър на труда и социалната политика