Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Милиардерът става съветник на премиера Андрей Луканов след 10 ноември 1989 г.

Смятат, че е убит заради различни операции на тайните служби

Българската следа в грандиозната афера "Епстайн" се оказа самата Гислейн Максуел. Тя е едно от осемте деца на британско-еврейския медиен магнат Робърт Максуел, който неведнъж е посещавал България през 80-те. Благодарение на различни финансови операции и машинации с тоталитарните режими в Централна и Източна Европа той създава истинска империя от банки, компании, фондове и др.

Максуел е в отлични отношения с Тодор Живков. През 1986 г. той издава биографията му и избрани негови съчинения на Запад. Както и някои книги на дъщеря му Людмила Живкова.

Паралелно с това улеснява България в заобикалянето на КОКОМ - режим, който забранява на социалистическите страни да купуват технологии от капиталистическите. Това става чрез създаването на дискретни фирми на Запад, в които мажоритарно участие имат компаниите на Максуел, чиято дейност се наблюдава от наши подставени лица.

Благодарение и на тези компании у нас са внесени много недостъпни дотогава технологии за комунистическа България. Като благодарност за това Живков награждава Максуел с орден "Стара планина - I степен". Помощта на милиардера обаче не е безвъзмездна. Страната ни щедро инвестира десетки милиони във фирмите и банките му, които потъват незнайно къде след 1989 г. Това обаче по никакъв начин не пречи на Максуел да стане съветник на премиера Андрей Луканов след 10 ноември 1989 г.

Двамата се срещат осем седмици преди милиардерът мистериозно да "падне" от яхтата си близо до Канарските острови на 3 ноември 1991 г. За смъртта на Максуел има различни версии. Официалната е, че падането е станало случайно и по невнимание. Досега обаче не е ясно как едно падане може да причини смърт. Затова по-популярната версия е, че Максуел е убит, тъй като е замесен в различни операции на тайните служби от Великобритания, Русия и Израел.

Това е мнението и на дъщеря му Гислейн. Тя е убедена, че Робърт е убит и смъртта му не е нещастен случай. Впрочем яхтата, на която той загива, била кръстена специално на нея - "Лейди Гислейн". Веднага след смъртта му Гислейн отива на мястото, за да се запознае с документите и записките от разследването.

Дъщерята на Робърт Максуел - Гислейн беше арестувана наскоро.
Дъщерята на Робърт Максуел - Гислейн беше арестувана наскоро.

"Той не се е самоубил - коментира тя през 1997 г. - Това просто не е в съответствие с неговия характер. Мисля, че е убит."

Противоположна е позицията на бившия главен редактор на един от вестниците на Максуел - Рой Грийнсдейл.

"Той беше мъж, който не можеше да понесе позора на затвора или да бъде показан като лъжец и крадец - бяха неговите думи след смъртта на Робърт. - Но той знаеше, че скоро това може да се случи. Затова аз вярвам, че той се е самоубил. Че се е хвърлил от яхтата си."

Смъртта на бизнесмена е като истински гръм за британското общество. Името на Максуел е добре познато на всички. Негова собственост е била пресгрупата Mirror, а също и New York Daily News. Освен медии той развивал и много други бизнеси. Притежавал и футболни отбори. Според различни публикации магнатът проявявал интерес дори към българския отбор "Славия".

Преди да натрупа несметни богатства обаче, животът му е изключително труден. Самият той приживе разказва, че до 7-годишен нямал дори един чифт обувки. Губи и голяма част от семейството си, докато бягат към Франция от нацистката окупация в Чехия. Присъединява се към чешката армия, а след нея - към британската. Печели и медал за геройство край холандско-германската граница.

След това проявява своя бизнес нюх и успява да създаде цяла империя. Става и депутат от лейбъристите. Истински легенди се носят за финансовото състояние на Максуел. Именията, частните самолети и хеликоптери, лимузините и скъпите коли били само малка част от това, което притежавал.

След смъртта му обаче всичко рухва за един миг. Открита е дупка от цели 460 млн. паунда в пенсионния фонд на компаниите му. Семейството търси всякакви начини, за да се справи с безизходицата. Принудено е да разпродаде всички авоари на милиардера, за да удовлетвори частично ощетените. Двамата му синове Иън и Кевин дори са арестувани и изправени на подсъдимата скамейка.

Самата Гислейн тогава решава да напусне Великобритания, за да се премести в Ню Йорк. Според различни публикации живее в апартамент с изглед към Сентрал парк. По същото време има и офис за недвижими имоти на Медисън авеню. Твърди се, че дъщерята на Максуел още тогава създава връзки с дъщерята на Тръмп - Иванка. За отрицателно време тя става изключително познато лице в американския елит. Според различни публикации изиграва и водеща роля в кампанията на Хилари Клинтън за президент.

Според източници на в. "Таймс" Гислейн се среща за първи път с Джефри Епстайн на парти в Ню Йорк. Това става малко след като тя преживяла раздяла с дългогодишния си приятел, който бил от заможна фамилия. Между нея и Епстайн започнала бурна връзка, която продължила няколко години. През 1995 г. магнатът дори преименувал една от своите компании на Ghislaine Corporation. В съдебните документи от 2009 г. бивши служители в имението на финансиста в Палм Бийч я описват като управител на къщата му, който ръководи персонала и управлява финансите му. Тя дори имала и думата при уволнението и наемането на служители.

Смята се, че след приключване на връзката двамата запазват добри отношения помежду си. Самият милиардер през 2003 г. казва за нея, че тя не е просто “служителка на заплата”, а по-скоро негов "най-добър приятел".

Обвиненията срещу Гислейн всъщност датират от 2015 г., когато жена, представяща се под името Джейн Дой 3, заявява, че през 1999 г. я е завела в дома на Епстайн, където била принудена да прави секс с магната.

Второто обвинение е от 2017 г. и е от жена на име Сара Рансоме. Тя завежда дело срещу Максуел, твърдейки, че е била наета да прави масаж на Епстайн, но на по-късен етап била заплашена, че ако не прави секс с него, той ще сложи край на кариерата й.

Последното обвинение е от 16 април 2019 г. и е от Мария Фармър, която публично заяви пред Федералния съд в Ню Йорк, че тя и 15-годишната й сестра са били изнасилени от Епстайн на различни места с помощта на Гислейн. Жертвата твърди още, че се запознала с двамата в галерия в Ню Йорк през далечната 1995 г. Една година по-късно те я наели да работи по артпроект в имението на друг богаташ - Лесли Уекснер. Именно там тя посочила, че е насилвана няколко пъти и е заплашвана да мълчи.