Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Имението й е опасано със сензори за движениe, а до него се стига само по черен път

Обвинена е, че води малолетни момичета на насилника Джефри Епстайн и на приятелите му - богаташи и принцове

Юли 2019 г. остава завинаги в американската история като месеца, в който беше арестуван един от най-големите сексуални престъпници в страната. Дълго време на първите страници на най-влиятелните медии беше отделено специално място на мултимилионера Джефри Епстайн. До онзи момент името на инвестиционния банкер стотици пъти бе поставяно наред с тези на Бил Клинтън, Доналд Тръмп, австралийския медиен магнат Рупърт Мърдок и втория син на кралица Елизабет II - Андрю. С всички тях преди задържането си Епстайн поддържа близки приятелски отношения.

Точно преди година обаче разследващи доказват, че в период от 10 години той е изнасилил повече от 40 момичета и дори е принудил част от тях да спят с негови влиятелни познати. За престъпленията така и не се разчувало, защото следвали множество подкупи на висши служители и заплахи към децата, подлагани на сексуалния тормоз.

Приблизително месец след задържането му Епстайн се

самоуби в килията. И до днес съществуват конспиративни теории за това, че в смъртта на бизнесмена пръст имат службите, за да не проговори за мръсните тайни на приятелите си.

Да мълчат за това кой се е възползвал от услугите, предлагани в имението на богаташа, предпочетоха и по-голямата част от задържаните с него. Същото направи и дясната ръка на мултимилионера, която обаче близо година се издирваше от властите и беше в неизвестност.

Именно Гислейн Максуел бе посочена като най-доверения човек на бизнесмена. Жената се оказва и дискретната българска връзка в аферата "Епстайн", тъй като е дъщеря на мистериозно загиналия на яхтата си милиардер и приятел на Тодор Живков Робърт Максуел. Още по време на разследването срещу магната, започнало през 2016 г., властите успяха да съберат и достатъчно доказателства срещу Гислейн, за да я обвинят, че е водила голяма част от невинните деца в дома му. С арестуването й обаче службите срещнаха трудности. Тя така и не беше заловена въпреки претърсването на десетки офиси и адреси, както и разпитите на нейни близки. Така дъщерята на Максуел беше в неизвестност приблизително четири години.

Само преди две седмици, на 2 юли, ФБР откри Гислейн в местност над малкия град Брадфорд, Ню Хампшър. Тя беше оставена и за постоянно в ареста.

Според различни документи жената се криела в отдалечено имение, до което се стигало само по стръмен черен път. Той бил заграден от метални порти, които не позволявали влизането на каквито и да било автомобили.

Още в самото начало били поставени сензори за движение. Устройствата се виждали дори с просто око, тъй като били закачени по дърветата. Точно пред портите имало огромен камък, върху който пишело името на имението - Tuckedaway.

До сградата пък била разположена площадка, най-вероятно за кацане на вертолети.

Медийният магнат Робърт Максуел.
Медийният магнат Робърт Максуел.

Въпреки лукса и размерите на дома, в който се е укривала Гислейн, никой не предполагал, че тя е там, тъй като купила къщата в брой през декември 2019 г., но нейното име не фигурирало абсолютно никъде. Дори купувачите не комуникирали с нея. Според документи имотът е взет от компанията Granite Reality LLC, но в преговорите са участвали само техни адвокати. Договорената цена възлизала на 1,07 млн. долара.

Така на 2 юли ФБР нахлува в отдалечената вила и арестува дясната ръка на Епстайн. Минути преди това жители на малкото градче, намиращо се наблизо, забелязват, че два вертолета кръжат над планинската местност.

По всичко личи, че на Гислейн нищо не й е липсвало в имението. Снимки показват, че жената е живяла в истински лукс.

Огромният имот се разпростирал върху 156 декара земя. В него имало четири спални, четири бани, огромна трапезария, голямо перално помещение, гигантска камина, мазе, специална стая за гости, както и офис. Полилеите били специално изработени, а таванът - направен като "катедрален", с което вилата се отличавала от подобните на нея имоти. Към дома имало и уютен двор.

Според американски брокери домът предлагал "пълна поверителност", тъй като нямало никакви съседи. Освен всичко това той бил само на минути от връх Сунапи, а до Бостън се стигало за по-малко от час.

Малко след като беше задържана Максуел, властите разпитаха и брокера на къщата. Мъжът, който е ръководил продажбата, заяви, че на срещата по договарянето присъствал британец, който заявил, че истинският купувач не желаел името му да става известно. Това го навело на мисълта, че може би е филмова звезда, но не и престъпник, който се укрива от закона, тъй като ставало дума за прекалено голяма сума. Единственото, което го учудило, било, че пратеникът го попитал "какви са схемите за полетите над къщата".

Все още не е ясно къде е живяла Гислейн Максуел, преди да купи този имот в края на миналата година. Според властите тя сменяла често адресите и не се задържала за повече от година на едно и също място. Твърди се, че едно от тях бил луксозен апартамент в Париж. Именно Франция била любима дестинация на самата Гислейн. Тя казвала, че се надява френското гражданство да й помогне, за да избегне екстрадиция в САЩ.

Според тамошното законодателство всеки, роден на френска земя, е в безопасност от екстрадиция в друга държава независимо от предполагаемото престъпление, което е извършил. Това обаче не означавало, че тя няма да бъде преследвана за аферата "Епстайн". Ако се докажело, че има категорична вина, ще бъде изправена пред обвинения, но във Франция, а не в САЩ.

Разследващи са категорични, че Максуел била следена от дълго време чрез покупките на имоти, извършвани от нейни близки. За да скрие следите си, Гислейн дори променила своя телефонен номер и имейла си. И двете се водели на имената на съвсем други хора. В съдебен документ е записано, че през последните четири години тя е използвала поне 15 банкови сметки, в които общата сума е достигала до 20 милиона долара. Именно по нейни сметки Епстайн превел повече от 20 милиона долара, които обаче по-късно са върнати при него.

Срещу Гислейн Максуел в момента са повдигнати шест обвинения. Те са свързани главно с престъпления от сексуален характер. Разследващи са установили, че тя е действала хитро и манипулативно спрямо жертвите на мултимилионера. Преди да ги заведе при него, се "сприятелявала" с някои от тях, като ги разпитвала за живота, училището и семействата им. След като веднъж й се доверявали, Гислейн ги водела в имения на Епстайн в Ню Йорк, Флорида и Ню Мексико. Някои момичета оставали и в нейното лично жилище в Лондон. Според обвинителния акт отношенията между Максуел и Епстайн били "лични и професионални", но от 1994 до 1997 г. те имали и връзка. Документи свидетелстват за това, че насилникът плащал на жената да "управлява техни имоти".

Максуел от своя страна отрича всички обвинения. През 2015 година тя направи изявление, в което категорично отхвърли да е имала общо с нападенията на Епстайн и изобщо някога да е "доставяла" непълнолетни момичета на финансиста. Чрез адвоката си тя дори заплаши да съди медиите, които разпространяват клевети по неин адрес. Година по-късно изчезна от полезрението на всички. Тогава се твърдеше, че е напуснала САЩ, продавайки апартамента си в Манхатън.

Приятели на Максуел застанаха твърдо зад нея.

"Тя е изключително възпитана и има вкус за това как да управлява всяко едно нещо - казва неин познат пред британския Daily Telegraph. - Знае как да организира нещата. Може за минути да подреди както цяла къща, така и цяла компания."