Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Проф. Димитър Гоцев в разговор с Ванче Михайлов в Рим

СНИМКА: ЛИЧЕН АРХИВ
Проф. Димитър Гоцев в разговор с Ванче Михайлов в Рим СНИМКА: ЛИЧЕН АРХИВ

Ванче Михайлов в последното си интервю: Населените с българи земи да се присъединят към България

Зад атентата срещу президента Киро Глигоров са службите, приемници на УДБА. А зад свалянето на самолета на президента Трайковски стоят поне три столици; едната е на североизток, другата е на северозапад, а третата няма да назова…" Това споделя проф. Димитър Гоцев в интервю за в. "168 часа".

Той е български учен историк и обществен деец. Роден е през 1945 година в македонското село Панчарево, в областта Пиянец. Родът му е известен с участието си в борбата на ВМРО за освобождението на Македония. Семейството му емигрира в България, след като през 1947 година баща му Георги Гоцев, осъден поради отказа си да приеме просръбския македонизъм и заради идеите си за самостоятелност на Вардарска Македония, излиза от затвора.

Тук проф. Димитър Гоцев се включва в дейността на Съюза на македонските културно-просветни дружества в България, чийто председател е бил до 1993 година. Остава свързан с темата за сънародниците ни, останали в днешна Северна Македония. Следи всичко случващо се.

Президентът Трайковски

падна в капан

"Атаката срещу Борис Трайковски бе подготвена отдалеч и твърде старателно – разказва проф. Гоцев. – Той беше привърженик на сближаването между България и Македония, а това дразнеше нашите врагове. Затова

го примамиха да отиде на тази среща в град Мостар

през 2004 г. Самолетът му е бил атакуван над Република Сръбска. Да, съгласен съм с думите на адвокат Панчевски – повечето от пътниците в президентския самолет са били все още живи след атентата. Доубили са ги по-късно…"

Скоропостижно от рак умира и проф. Димитър Галев, авторът на идеята за федерация между Македония и България.

Авторът на идеята за федерация проф. Димитър Галев умира скоропостижно от рак.
Авторът на идеята за федерация проф. Димитър Галев умира скоропостижно от рак.
Той се разболява от притесненията, породени от преследванията на властите в Струмица, уволнението му от работа, съдебните одисеи… "Но цяла фаланга други защитници на българската идея от Вардарско биват премахнати тихомълком от службите", убеден е проф. Гоцев. Той се сеща за съдбата на проф. Зоран Тодоровски, дългогодишният директор на Държавния архив в Скопие, който публикува много оригинални документи, доказващи българския характер на ВМОРО, на Гоце, на Кръстьо Мисирков. В тази поредица историкът добавя и

мистериозната смърт на издателя на независимото

седмично списание "Фокус" Никола Младенов, който загина на 26 март 2013 година при жестока автомобилна катастрофа близо до Скопие. Младенов си позволяваше да публикува статии за българското минало на Македония и да критикува политиката на антиквизация на управляващите македонисти. Съмнителната катастрофа стана обект на журналистическо разследване от страна на Томислав Кецаровски. Впоследствие управниците "скрояват шапка" и на него, като го вкарват по измислено обвинение за 4,5 години в затвора.

Актуална ли е днес идеята за федерация

между България и Северна Македония?

Проф. Гоцев си спомня, че след популяризирането на федералния проект на Димитър Галев през 2002 година първата международна реакция идва от Атина. Тогавашният гръцки външен министър Папандреу предлага решаването на балканските проблеми да стане чрез създаването на балканска федерация. Начело с неговата страна. Но представителите на ЕС реагират негативно на този ход. Президентът Борис Трайковски също прави категорично изявление против инициативата на Папандреу.

Гърция винаги е била ревнива спрямо връзката България - Македония. Защото това би разрушило оста Атина - Белград. От известно време гърци и сърби се опитват да лансират един свой контравариант за подялбата на Северна Македония. Този вариант сме го чували – на изток от Вардар е българско и това се признава. На запад трябва да бъде гръцко и сръбско. Но София никога няма да се съгласи с това.

Албанската заплаха ли стои зад федералния

проект на Галев?

На практика е така, отговаря проф. Гоцев. По време на въоръжения конфликт от 2001 година повече от една трета от територията на бившата Република Македония фактически бе превзета от албанците. В резултат повече от 130 000 нашенци бяха прогонени от родните си места. "Технологията бе такава – палят ти апартамента в Тетово и ти си принуден да бягаш", напомня историкът.

Той подчертава, че най-тревожното е, че албанците не смятат да спрат дотук. Пасивността на България на балканската сцена им позволява да

проектират границата на Велика Албания чак до Вардар

Тази идея бе залегнала и в новогодишното послание на Албанската освободителна армия, отправено от Али Ахмети към албанците в Северна Македония. В него се подчертаваше, че 2003 година е решаваща за обединението на албанците.

Това е основната причина за публикуването на проекта за федерация между Македония и България на Димитър Галев, в създаването на който са взели участие и голяма група общественици. Предупреждението в него е, че ако властите в Скопие и София не се стреснат и не помогнем за запазването на Охрид, Битоля, Прилеп, Струга, Кичево, Велес, Тиквешията, скоро албанците ще заграбят и тези области.

Ще обезсмисли

ли приемането на Северна Македония

в ЕС идеята за федерация с България?

"Към момента смисълът на идеята за федерация между България и Северна Македония е един народ в две държави. Както съм казвал и друг път, два етноса с една история в ЕС не може да има", пояснява Димитър Гоцев. Но България предварително трябва да спечели на своя страна болшинството страни членки на ЕС, за да са наясно, че Македония от 1300 години насам е била българска област, с българско население.

Едни от най-видните ни дейци - писатели, революционери, офицери и общественици, са били македонски българи. Те са доказали, че Северна Македония е неделима част от България. Тя е люлката на българското Възраждане, на българското националноосвободително движение, на българския национален идеал. Да споменем само Кирил и Методий, Климент, цар Самуил, та стигнем до Възраждането - братя Миладинови, Шапкарев, Жинзифов, Пърличев, и до революционните дейци Гоце и Даме, Тодор Александров и Иван Михайлов.

"Аз бих добавил и имената на д-р Васил Иванов, д-р Терзиев, д-р Тренчев, Тодор Манасиев, Димитър Гюзелев, Димитър Чкатров, които през 1945 г. възстановиха ВМРО и направиха най-сериозната постъпка в това смутно време. Става въпрос за един

меморандум, изпратен до Парижката мирна конференция,

в който се иска независима Македония за спасяването на българския етнически елемент – припомня проф. Гоцев. - Седем души подписват този документ, един от тях бе моят баща Георги Гоцев, заради което той лежа 12 години в Титовите затвори на Югославия."

Ванче Михайлов се отказва от идеята си

Македония като Швейцария на Балканите.

Историкът подчертава, че дълго време - от президента Удроу Уилсън (1913-1921) досега, единствено политиката на САЩ е била адекватна по отношение на българските интереси и защитата на българското население в Македония. След Втората световна война само в Северна Америка останаха македонските патриотични организации, които бранеха българщината в Северна Македония, издаваха свои вестници и книги, правеха конгреси и изпращаха меморандуми до великите сили с идеята за независима Македония.

Пътят - ако София спечели висшите политици на САЩ за нашата кауза, можем да се надяваме на едно справедливо решение. Защото идеята за независима Македония с българско мнозинство е идея и на нашето националноосводително движение, вкл. и на последния ръководител на ВМРО Иван Михайлов, който бе свързан с американската политика в последните години на своя живот.

"Без преувеличение мога да кажа, че аз съм

последният човек, който записа

от Ванче

възможното да бъде записано за историята на българите в Македония", казва проф. Гоцев.

Това се случва пред 1990 година в Рим. Иван Михайлов предал чрез Гоцев своето обръщение към хората от Пиринския край, заявявайки, че решението на македонския въпрос е земите в Македония, населени с българи, да се присъединят към България. "Заветът, който той остави в разговора си с мен към поколенията при създалата се обстановка, сочи, че Иван Михайлов вече се бе отказал от идеята си за Македония като Швейцария на Балканите. Бих добавил, че перспективата на българите в Северна Македония и България е в ЕС", завършва проф. Гоцев.