Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ОПЕЧАЛЕНИ: Майката Пенка и бащата Георги не крият гнева си към полицията.
ОПЕЧАЛЕНИ: Майката Пенка и бащата Георги не крият гнева си към полицията.


"Полицаите го убиха! Те да кажат защо!" - плаче Пенка, майката на застреляния Васил Тонкeв от с. Виноградец. Той намери смъртта си на 1 май след зрелищно преследване с полицейски коли по междуселските пътища край Пазарджик. МВР обяви 38-годишния мъж за част от супербанда автокрадци, които задигат скъпи джипове и ги пласират в арабските страни.
"Това е абсурд, Васил беше красив, одухотворен и скромен човек!" - казват връстниците му от Виноградец. Дни след смъртта на Тонкeв селото е изтръпнало, а полицейското присъствие се е превърнало в неизменна част от ежедневието му. Полицаите ровят гараж след гараж и търсят скрити крадени коли. Министър Цветан Цветанов обяви, че става въпрос за голяма полицейска операция, кръстена "Хиените", срещу изпечени

бандити, вършели из цялата държава

В същото време родителите на застреляния Васил Тонкев са убедени, че около разстрела на сина им витае мистерия. "Вечеряхме заедно цялото семейство. За последно го видях в 23,30 часа вкъщи" - плаче Пенка, а бащата Георги едва се държи на краката си. Той е с пневмония и ходи по три пъти на ден да му бият инжекции. Във фаталния ден Георги и Пенка отиват при близка, която му поставя антибиотиците. Виждат, че из цялото село има полицейски коли. Двамата дори се шегуват с момчето ром, което им помага в магазина: "Да не са дошли за теб?" През ум не им минава, че малко по-късно домът им ще бъде претърсен от зимниците до тавана.
Полицията към 10,30 взема служители от кметството за свидетели на обиска. Набиват се в очи десетки симкарти, разпръснати из секцията в хола.
До обяд родителите не знаят, че синът им е застрелян. "Около 13 часа чухме, че жените в Тонкеви - Пенка и снаха й, изпискаха - разказват съседи. - В този момент полицаите им казали, че по Васил е стреляно." Родителите хукват към болницата в Пазарджик. Те си мислят, че Васил може само да е ранен. Разбират, че е убит, едва когато отиват в моргата. Според близки на Тонкеви полицията първо уведомила за смъртта на Васил неговия 20-годишен син. Той е студент във Варна. Там учи и дъщерята на убития.
Васил Тонкев живее във Варна от десетина години след развода. Той израства във Виноградец като отличник и активист на пионерската организация. "Васил беше

отличник, знаменосец и дружинен председател

 - спомня си неговата учителка Виолета Манолова. - Той беше роден лидер, не търпеше да му се противоречи, не позволяваше дори на учителите да му възразяват. Имаше силен характер, открояваше се сред другите." Тонкев е приет в химическия техникум в Пазарджик, който минава за елитно училище в онези години. Там се залюбва със съученичка. "Приятелката му беше красавицата на "химията" - с дълга буйна коса, много усмихната и лъчезарна. Все се водеха за ръка, бяха щастливи" - припомня си тяхна съученичка, която не крие учудването си, че приказката на двамата завършила с развод. Въпреки раздялата си, двамата запазили добрия тон помежду си. "Пенка отгледа бившата си снаха като родна дъщеря" - казват във Виноградец. Екссъпругата на разстреляния има добър бизнес в Пазарджик, казват близки на семейството. Тя е

шеф на голяма фирма

Местните хора отбелязват, че след като се преместили във Варна, Васил Тонкев се разхубавил, пуснал си малко по-дълга коса, почнал да носи елегантни и скъпи дрехи. Често гостувал на родителите си. Пристигал с хубави коли, но те не били кой знае каква класа. Придружавала го приятелката му, която е студентка. Във фаталната нощ тя също била във Виноградец.
Как са се развили събитията до сутринта, семейството не желае да коментира. Майката и бащата повтарят, че синът им е бил подмамен да излезе. Те са убедени, че някой го е извел с измама навън.
Според полицейска версия Васил Тонкев е карал откраднат джип БМВ. В същата нощ полицията провежда акция "Хиените". Проследява се банда автокрадци. Във Велико Търново те са задигнали румънско БМВ. В Пловдив отключват още един джип с русенска регистрация. Отпрашват по магистрала "Тракия". Вкарват колите в лозята край Виноградец. Полицаите са блокирали района. Крадците се опитват да се изплъзнат. Единият джип прави рязък завой, поема към гориста местност. Ченгетата го намират, изоставен от апашите. Ден по-късно полицията арестува беглеца Христо Томов. Спипват го на входа на блока му в столичния квартал "Красна поляна".
Джипът, управляван от Васил Тонкев, се насочва директно срещу полицейския автомобил. Удря се в него. Полицаите стрелят. Според вътрешния министър Цветанов гърмят във въздуха, стрелят в гумите, но колата профучава край тях. Блъска полицай, но без сериозни наранявания. Автомобилът лети още километър, но пропада в дере. Полицаите вадят от колата трупа на Васил Тонкев. Това е официалната полицейска версия. МВР е пестеливо на информация за вътрешното разследване на инцидента.

 

 

Между краварника и проститутките в Германия

Пътят на застреляния Васил Тонкев криволичи от краварника на с. Виноградец, през Германия до лукса на Варна. Отличникът се жени много млад, ражда му се син, след това дъщеря. Родителите му са едни от най-заможните хора във Виноградец. Те са търговци и земеделци. Отварят магазин за хранителни стоки, след това правят дюкян за железария. Успоредно с това купуват земя и отглеждат лозя. В момента задружното семейство строи оранжерии. В селото фамилията минава за една от най-трудолюбивите, предприемчиви и с нюх за бизнес.
"Още в края на техникума Васил започна работа с баща си, брат си и братовчедите в селския краварник" - припомнят си във Виноградец. Местните са категорични, че това занимание не му прилягало. "Личеше, че и на Васил не му харесва сред кравите" - допълват в селото.
В началото на 90-те години и той тръгва на гурбет в Европа. Мотае се из Германия. "От това време - 1996-1997 г., Васил се е сдобил с две дела в Германия, но те не са за нещо сериозно" - обяснява пред "168 часа" източник от МВР.
По-сериозни "сблъсъци" с правосъдието Тонкев има покрай дело за трафик на момичета. Попада в разследването покрай своя съученик от Виноградец Иван Пеев. В селото описват Пеев като типичен герой на прехода. Възпитаник на спортното училище в Пазарджик, той впечатлявал с масивната си външност. От МВР твърдят, че Иван Пеев работел за себе си, не бил свързан с нашумелите мутренски групировки. Неговият бизнес бил износ на проститутки за Германия. Ченгетата са категорични, че пътищата му не се пресичали по никакъв начин с другия скандален сводник от Пазарджик - Васил Телбизов, който прехвърлял жените в Италия и по Лазурния бряг във Франция. Групата на Иван Пеев е разбита от пазарджишките антимафиоти по времето, когато службата се ръководи от Георги Грозданов.
Шефът на БОП Грозданов беше арестуван през лятото на 2010 г. и му повдигнаха обвинения за подкуп в големи размери чрез изнудване и чрез злоупотреба със служебното си положение. През ноември същата година той беше възстановен на работа със заповед на министър Цветанов.
Васил Тонкев не е осъден с групата на Пеев, който е изпратен в затвора. Срещу разстреляния автокрадец има и още едно обвинение - за телесна повреда. Краят на това дело е неясен, но няма данни Васил да е осъден.
След развода си той напуска Пазарджик и се установява във Варна. Там го привлича приятел. Двамата отварят няколко фирми. Последният известен и законен бизнес на Васил Тонкев е отдаване на помещения под наем. Баща му Георги отсича пред "168 часа": "Синът ми няма хотел във Варна. това са пълни измислици и глупости." В селото отбелязват, че Васил правел впечатление на човек с добри финансови възможности.

 

 


Ученикът на Доматите работи за Картофа

ТАРТОРЪТ на групата автокрадци, заловени при операция "Хиените" е от Пазарджик и се казва Иван с прякор Картофа. Това обясни старши комисар Тодор Чонов, шеф на ОДП-Пловдив.
Според полицията застреляният Васил Тонкев работел за Картофа, но бил "възпитаник" на бандата на Доматите. Под зеленчуковия прякор се крият братята Йордан и Тодор Добреви.
Бандата им минава за една от най-сръчните в Пазарджишко. Доматите крадат само нови и класни коли от цялата страна. Крият ги в гараж в "Кючук Париж". Трикът им бил да разменят регистрационните им табели. Обикновено ги продавали в Турция и много рядко ги предлагали за връщане срещу откуп.
Залавят ги преди няколко години след зрелищно преследване. Малкият брат Тодор се измъква и до днес не е разкрит.
Наследникът на Доматите според полицаи е Картофа. Характерно за неговата банда, в която МВР поставя и Васил Тонкев, е ,че е специализирана в кражби на БВМ Х5 и Х6. "Нашите автоджамбази са открили слабост в електрониката на тези модели - обясняват източници от МВР. -В бандата е имало строга йерархия и разпределение на задачите. Едни оглеждат и набелязват колите, други са експерти по отключването, електрониката и запалването. Третите са по трафика. Надминали са Никълъс Кейдж, легендарния автокрадец от холивудския екшън "Да изчезнеш за 60 секунди".
В един от джиповете, спасени от бандата при операция "Хиените", ченгетата откриват компютър. С него автоджамбазите разбивали защитите на джиповете.

 

 

Сюлман Писанцалъ от Цар Калоян вдига ченгетата

ХЛЕБАРЯТ от Цар Калоян Сюлман Писанцалъ е в основата на разбиването на автобандата, спипана при операция "Хиените". 53-годишният бизнесмен, който има фурна и магазини и често се опъва на ДПС, както обясняват приятелите му, осъмва неотдавна без колата си. Изчезва аудито му, паркирано пред един от магазините му. Апашите му звънят и искат откуп.
Писанцалъ не се пречупва, а търси полицията. Арестуван е Веско Атанасов-Вълка, докато получава откупа от 3000 лв. от смелия бизнесмен. Краденото ауди е открито на паркинг.
По време на разпитите в ареста Вълка разкрил бандата на Картофа. Посочил, че "офисът" й е недалеч от МВР във Варна - на ул. "Георги Бенковски". Според имотния регистър част от апартаментите в сграда, посочена от Вълка, се стопанисват от фирма, в която е бил съдружник покойният Васил Тонкев, установи "168 часа". Автокрадците според разкритията на Вълка често отсядали в кафене в сградата. Арестантът насочва ченгетата към Христо Томов, който според него работел с Васил Тонкев. Вълкът разказал, че двамата похищавали джипове БМВ, които се прехвърляли към Близкия изток. Той дори обявил, че Васил Тонкев го ударил в земята по скоростно отваряне на коли.
Обясненията на заловения Вълк съвпадат с оплакване на румънец, който останал без джипа си, паркиран пред хотел във Велико Търново. Кражбата е на 30 април. На 1 май Тонкев вече е мъртъв.

 

БИЗНЕС: Семейство Тонкеви имат железария и заведение във Виноградец.
БИЗНЕС: Семейство Тонкеви имат железария и заведение във Виноградец.
КАПАН: Краденият джип е изоставен в лозята.
КАПАН: Краденият джип е изоставен в лозята.