Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Стоян Мирчев, Крум Зарков, Корнелия Нинова, Христо Проданов,Атанас Зафиров, Бриго Аспарухов, 
СНИМКИ: Лиляна Клисурова
Стоян Мирчев, Крум Зарков, Корнелия Нинова, Христо Проданов,Атанас Зафиров, Бриго Аспарухов, СНИМКИ: Лиляна Клисурова

И опозицията, и Нинова отричат, но разделение има

БСП се раздели, колкото и да отричат и лидерът Корнелия Нинова, и вътрешната й опозиция. Това се случи днес на "Позитано" 20, където 74-ма от членовете на Националния съвет се регистрираха за заседание, което Нинова обяви за нелегитимно и сбирка по интереси.

И двете групи обаче се оказаха единни в позицията си, че правителството трябва да си ходи и всички хора трябва да излязат на протест. Разделението дойде в начина, по който това бе направено - сутринта Нинова направи сама изявление за медиите, а след това членове на Националния съвет- с изработена партийна позиция. Спорът бе до колко е легитимно заседанието.

Заседанието е свикано от 72-ма души, в залата има 81 души, обяви Антон Кутев, който е сред вносителите на искането за свикване на пленума. Той и колегите му Весела Лечева и Валери Жаблянов излязоха пред медиите, за да обяснят какво се случва на "Позитано" 20.

По устав, когато има нужните подписи, Нинова е длъжна да свика НС. Това, че не го свика, е неин избор. Но това не означава, че НС може да заседава само когато тя прецени, обясни Кутев. И обвини Нинова, че не е пожелала да изпълни устава.

Нито един от хората в залата не иска разцепление, увери Кутев. Искаме да динамизираме процесите и да върнем на партията общото начало, допълни той. БСП никога не е била лидерска партия и това няма как да стане. Опитваме се да възстановим ролята на Националния съвет срещу определени лидерски амбиции, без това да доведе до разцепление, каза още Кутев.

Той обясни, че дневният ред на заседанието включва позиция на БСП относно ситуацията във връзка с протестите и всичко, което ги поражда - действия на главен прокурор, скандали, джуджета. Нужен бил, за да се формулира ясна позиция за действията на БСП в следващите няколко дни.

Второ, мотивите и действията по вота на недоверие.

Правим го, защото във време, когато цялата държава се тресе и има нужда от спешни действия и позиции, ние искаме да мотивираме партията и хората извън нея за конкретни действия, каза Кутев.

Това заседание е абсолютно необходимо, за да формулира действията ни оттук-нататък по ключовите въпроси - докъде стигат правомощията на главния прокурор и докъде трябва да стигат, трябва ли промяна по конституционните правомощия, всички корупционни скандали - от осемте джуджета, през шкафчета и снимки, скандали с НСО, Росенец, плажове, зелени проблеми. Това са реалните проблеми и в момента се опитваме да изработим, обясни той.

По повод твърденията на Корнелия Нинова, че е сбирка по интереси той заяви: Това са интересите на българските граждани. Ако нашите интереси съвпадат с тези на гражданите, значи сме уцелили ваксата.

Ситуацията в държавата е безпрецедентна, има политическа криза в страната и на БСП й отива, като отговорна политическа сила, чрез легитимните си органи да анализира ситуацията и да излезе с решения и действия, които касаят и участието на парламентарната група във вота, и на партията в протестите в цялата страна, каза Весела Лечева. И обясни, че червените структури трябва да бъдат уведомени чрез представителите си в Националния съвет.

БСП е партия, която управлява чрез националните си легитимни органи, ние се различаваме се коренно от ГЕРБ, която е еднолична и лидерска партия. И затова е належащо именно в този момент БСП да заседава чрез Националния съвет, допълни тя.

Трябва да бъде подчертано, че БСП не може просто да участва в протестите като присъдружна партия, която няма собствена позиция и собствени политически искания, заяви и Валери Жаблянов. БСП днес ще изработи политическа позиция, политическите си искания към правителството и ще начертаем действията ни за следващите седмици по отношение на изострената политическа обстановка, обясни той.

С една единствена декларация, с неопределена и несигурна позиция, изразена от председателя в оставка, не може да стане, категоричен бе той.

Дневният ред е приет с 3 т.: Позиция на БСП относно ситуацията във връзка с протестите и всичко, което поражда - действия на главен прокурор, скандали, джуджета. Да се формулира ясна позиция за действия в следващите няколко дни

Валери Жаблянов пък обвини Нинова в "системен бойкот срещу националните органи". Мантрата, че всеки, който е срещу мен, е с ГЕРБ, е изтъркана, абсурдна, допълни той.

Заседанието е нелегитимно, трябва да присъстват 93 души, за да има кворум, обяви обаче Нинова, която даде пресконференция. На нея бяха Крум Зарков, Атанас Зафиров, Бриго Аспарухов, Стоян Мирчев и Христо Проданов.

Това не е пленум, а сбирка по интереси, която е нелегитимна и не може да взима решения, важащи за БСП, обяви Нинова.

Тя напомни, че на заседанието на пленума на 13 юни в доклада си ясно е говорила срещу мафиотско-олигархичното управление и за неговата оставка, както и предложила общонародна подписка и внасяне на вот на недоверие. Те отхвърлиха оценката в доклада и не приеха подписката, а предложиха национална кръгла маса с ГЕРБ, заяви Нинова. Днес същите те събират нелегитимно заседание на пленума с обратното решение, допълни тя. И бе категорична, че каквито и решения да вземат колегите й, те не са легитимни.

Пленумът преди месец взе решение за вот, което ние изпълняваме. Призоваваме всички, които искат промяна на управлението, да ни подкрепят, допълни лидерката.

В момента държавата е в институционална криза и мястото ни е на протестите. Колективните легитимни органи на партията отдавна са взели решение - оставка на кабинета. Ако някои членове не са разбрали каква политика водим последователно 4 г., това е техен проблем, продължи Нинова. Днес въпросът е не да си броим гласовете на НС и да се затваряме в някакви зали и тепърва да умуване, дапълни тя. Избрали сме своето място преди 4 г. - срещу мафията и ръководството ще продължим по този начин.

Тя определи случващото се на "Позитано" като провокация и поредния опит за 4 г. да бъде разколебана БСП отвътре.

Сега е ключовият момент да завършим битката, която водим 4 г., моделът на управление да си отива незабавно, всички сме готови за избори, допълни тя.

И бе категорична, че няма разделение в партията, а само в Националния съвет.

НС на БСП е разделен. Опозицията има критики към ръководството. Тя е доста разнородна - има хора, които не са съгласни с нашите идеи и трябва да бъдат чути, но и други, които се държат като откровени саботьори, коментира пък Крум Зарков.

Основната ни цел бе да има официална позиция на Националния съвет на партията, а не на отделни личности, отговори Калоян Паргов. И обясни, че има над 80 души в залата. Това, че заседанието няма кворум, не означава, че НС не може да се събере и обсъди, и да покани след това другите членове да се присъединят.

Приетата от членовете на НС декларация обаче е по-остра от официалната позиция на ръководството. В нея също се призовава за оставка на кабинета и хората да излязат на протести, но има и критики към действията на главния прокурор.

Да, провокирани сме от това, което се случва отвън, защото въздухът в София трепери, допълни той. Декларацията е отворена и ще бъде разпространена до всички членове и структури на БСП.

Очаквайте подробности!

Ана Пиринска, Калоян Паргов, Кристина Сидорова и Боян Балев
Ана Пиринска, Калоян Паргов, Кристина Сидорова и Боян Балев