Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Нашето село Шулута изуми света: Изолира се с двоен ров срещу COVID-19 Изкопаният двоен ров около селото. СНИМКИ: ФЕЙСБУК ДОРА ХАМАГАНОВА

Едно малко руско селце влезе в световните медии заради нестандартното решение да бъде оградено с двоен ров срещу разпространението на коронавирус. За иновативното решение на местните власти "24 часа" съобщи преди дни.

Сега и водещи световни медии проявиха интерес към уникалния метод на изолация на село Шулута. Ръководителят на Тункински район в Република Бурятия Иван Алхеев бе интервюиран от журналисти от най-големите световни агенции, Reuter и Associated Press, както и от The Washington Post заради решението му да обгради село Шулута с двоен ров след избухване на коронавирус. Това съобщи във Фейсбук прессекретарят на администрацията на район Тункински Дора Хамаганова.

Алхеев е взел решение си за тази защитна мярка, защото много туристи, които искат да посетят близкия национален парк се опитват да минат през селото по обиколни пътища. То е поставено под пълна карантина от десетина дни, но много от местните не вярват, че има зараза от коронавирус и опитват да го напуснат. 
По официални данни сега в село Шулута, където живеят 390 жители, са регистрирани 37 случая на COVID-19, други близо 100 са контактни, има и починали.

Заразяването станало след масов шамански ритуал, проведен в началото на юни, воден от заразена външна жена.