Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Убиецът на Милен Цветков отказал преглед от психолог и психиатър. Измъква се с несъществуващи "здравословни" проблеми Кристиан Николов

22-годишният Кристиан Николов, който на 19 април уби с джипа си "Ауди" журналиста Милен Цветков, отказвал да му бъде направена психиатрично-психологическа експертиза. Това стана ясно днес в Софийския градски съд. Там се гледаше делото по жалба на Кристиан срещу продължаващия му арест. Самият той отказал да бъде докаран от следствения арест в Съдебната палата, както и не пожела по видео връзка да се включи в процеса. 

Причината за неговото нежелание да участва по видео връзка била епидемичната обстановка, свързана с коронавируса. Още в началото на делото, прокурорът Иван Кучиев представи информация от вещите лица - психиатри и психолози, от която става ясно, че Кристиан е отказал да бъде преглеждан от тях във връзка с изготвянето на негова психиатрично-психологическа експертиза, поради което до момента такава няма. Той 3 пъти изразявал готовност да съдейства, но всеки път възниквали някакви причини.

Така например, когато за пореден път психологът и психиатрите отишли на 26 юни, Кристиан получил стомашно разтройство. Пак от думите на прокурора стана ясно, че на 22 юни той не е имал здравни проблеми. На 24 юни обяснил, че има стара травма на гръбнака отпреди 4-5 години, поради което бил заведен на рентгенов преглед, а на 29 юни били стомашните му проблеми. На 6 юли рентгеновата снимка показала, че няма никакви заболявания. Според адвоката му Любомир Таков младежът се почувствал зле на 26 юни, освен това когато се планирали действия по разследването, те не били съобразени и с неговата програма, което пък щяло да доведе до ограничаване правото на защита на клиента му. Самият Таков на няколко пъти изтъкна, че Кристиан бил готов да съдейства, поради което в края на заседанието прокурорът Иван Кучиев го призова, когато е готов, да се включи в следствените действия. 

Пак по време на заседанието стана ясно, че са направени множество експертизи - над 10, вкл. и ДНК анализи, както и технически за скоростта. Експертизата на ДНК показала, че върху въздушната възглавница от лявата страна на автомобила, както и на скоростния лост и на лявата врата има биологичен материал от Кристиан, а на дясната врата и дясната въздушна възглавница - кръв от неговия спътник Георги Иванов, син на депутата от ГЕРБ Лъчезар Иванов.

Това по несъмнен начин доказвало, че именно Кристиан е карал джипа "Ауди". При взимането на биологичния материал разследващите срещнали проблем, тъй като младежът отказал и се наложило това да стане след разпореждане от съдия. Техническата експертиза пък показала, че 15-16 метра преди сблъсъка с колата на Милен Цветков, автомобилът на Кристиан се движел с около 95 км/ч, а при самия удар - с около 100 км/ч при разрешени 50 км/ч в този участък. Осен това светва червен светофар за колите, а за пешеходците зелен и в този момент е имало хора които пресичат.

След час и половина заседание съдия Николай Младенов реши, че няма основание Кристиан Николов да излезе от ареста. Магистратът посочи, че са налице всички предпоставки за продължаване на неговото задържане - обоснованото предположение, че той извършва престъплението, опасност да се укрие и да извърши престъпление.