Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Милиардерът Янис Карас в далечна връзка с Онасис и Жаклин Кенеди Янис Карас (първият вляво) представя модела на комплекса.

Едната дъщеря на Янис Карас е омъжена за брата на две от жените на милиардера

Сестрата на фаталната Джаки е свекърва на друго от момичетата му

Внукът му прави първите си стъпки в бизнеса, като купува мажоритарния пакет акции на “Астън Мартин”

Необикновена е съдбата на основателя на продадения за 205 милиона евро "Порто Карас" - потомствен собственик на кораби в Гърция, потопени по време на Втората световна война. Тогава Янис Карас, познат още като Джон Карас, емигрира в САЩ. И въпреки че винаги е бягал от светлините на прожекторите и е държал на семейството си, впоследствие чрез две от децата си попада в далечни роднински връзки по сватовство с милиардера Аристотел Онасис и Жаклин Кенеди.

Една от четирите дъщери на Карас – Фотини, е омъжена за друг корабен магнат и лидер в транспортирането на нефт по море – Джордж Ливанос. Неговите две сестри са били венчани последователно за известния бизнесмен Аристотел Онасис.

Когато първата – Евгения, умира, скандалният грък

се оженва за Тина

Ливанос. Бракът им не трае дълго и след това тя се омъжва за най-големия конкурент на Онасис - Ставрос Ниархос, също много богат коработърговец от южната ни съседка.

Внукът на Янис Карас Петър Ливанос продължава семейните традиции в бизнеса с кораби, но го разраства и в други сфери. Той прави първите си стъпки, като през 1983 г. придобива мажоритарния пакет акции на автомобилната компания "Астън Мартин", известна като колата на Джеймс Бонд. Опитва се да наложи собствен стил и да надгради създаденото от баща си и дядо си по майчина линия.

По това време вече семейството му се е сродило и с Жаклин Кенеди-Онасис. Леля му Евгения Радзивил - втората дъщеря на Янис Карас, е

съпруга на полския княз Ян Станислав Алберт Радзивил.

Бащата на аристократа се е развел с майка му и в онзи момент е женен за сестрата на Жаклин – актрисата Лий (Каролин) Радзивил. Тя запазва името му и след развода им.

Другите две дъщери на Янис Карас – Александра Вурекас-Петалас и Христина Лемос, не са се сродили с толкова световноизвестни семейства. Първата е омъжена за архитект, а втората – за наследник на друга гръцка фамилия на корабособственици.

Как баща им се захваща да построи “Порто Карас”?

Става благодарение на една чиста случайност, а може би знак от съдбата. През 1963 г. Янис Карас се качва на яхтата си "Карита" в Атина и прекосява цялото Егейско море, стигайки до Халкидики. Пътуването му е посветено на 1000-годишнината от основаването на манастирите на полуостров Атон.

Малко преди да достигне целта си, го връхлита буря и Янис Карас е принуден да потърси закътано място, за да се скрие от нея. Когато пороят приключва и небето се прояснява, той открива, че е акостирал на ръкава Ситония със спираща дъха гледка към прозрачните тюркоазени води, фин пясък и зелени склонове.

Янис Карас е израснал в семейство с моряшка традиция – дядо му и баща му са били морски капитани и притежатели на кораби. Обичал често да излиза със своята яхта в морето – и в тихите, и в по-буйните води. Винаги открояващ се със своята червена плетена шапка, която се превърнала в негова запазена марка.

Роден е на 3 април 1907 г. на петия по големина остров в Гърция – Хиос, родно място на Омир и Хипократ. Янис е единствено дете на корабособственика Михаил Карас. След като по време на Втората световна война всичките им кораби са потопени, семейството решава да се премести в Калифорния, САЩ.

Жилището им на Западния бряг се намирало недалече

от корабостроителницата "Кайзер", където са построени голяма част от американските военни кораби "Либърти". В края на войната Янис Карас е сред първите, които се сдобиват с един от общо 100-те подобни кораба, които САЩ даряват на Гърция по специална програма.

Бизнесменът се премества в Ню Йорк, преименува плавателния съд на името на голямата си дъщеря Фотини и го регистрира под гръцки флаг.

По-късно разраства дейността си и работи до последните си дни.

Починал в същия уикенд на

септември 2008 г.,

когато американската инвестиционна банка "Лемън брадърс" се срива и повлича след себе си надолу цялата финансова система в света.