Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ВРАЧКА: Проф. Кръстьо Петков предупреди премиера, че батаците ще им струват скъпо.
ВРАЧКА: Проф. Кръстьо Петков предупреди премиера, че батаците ще им струват скъпо.

ЕВРОПЕЙСКАТА сметна палата (ЕСП) ще прави цялостна проверка в Държавен фонд "Земеделие". Ревизията ще е уникална, защото за първи път у нас ще има цялостен одит на плащанията в селското стопанство с парите от Брюксел. Ще се проверява начинът, по който са отчитани и заверявани данните от проверките на Държавен фонд "Земеделие", свързани с директните плащания на фермерите. Европейската сметна палата ще проследи как са изразходвани парите на ЕС и ако открие злоупотреби, те

ще бъдат предадени на ОЛАФ

Ако се установят сериозни нарушения, ще намалят парите ни за директни плащания през следващите години.
Одитната мисия е запланувана за октомври-ноември тази година и на мушката й основно ще бъде дейността на Дирекция "Наблюдение, координация и административен контрол на Разплащателната агенция" в земеделското министерство.
"Това е прецедент - заяви пред "168 часа" евродепутатът Илияна Йотова. - За първи път в страна - член на ЕС, се прави цялостен одит на всички договори по директните плащания." Според нея досегашните проверки на одитори от Европейската комисия са се оказали недостатъчни. Според Йотова Европейската сметна палата се намесва най-вече заради гафовете около дейността на Калина Илиева, която се оказа отгоре на всичко и с фалшива диплома.
Провеждането на одита е възложено на Михаел Ценер, ръководител на отдел в Европейската сметна палатата. В проверките е поканена да участва и нашата Сметна палата, показва писмото, получено на 7 април. В него е отбелязано, че до 6 май европейските ревизори очакват да получат цялата необходима информация по директните плащания от Държавен фонд "Земеделие", Сметната палата и "Делойт", който също е сертифициращ орган. Писмото е подписано от Олави Ала-Нисиля, член на ЕСП.
С контрола на плащанията се занимава специална дирекция в Министерство на земеделието. Досега те

винаги са наемали външна фирма

"Вероятно имат съмнения в компетентността си и затова наемат консултант отвън" - обясняват запознати.
Мисията на Европейската сметна палата сега ще ревизира доколко професионално са направени проверките на въпросната дирекция в земеделското министерство. Въпросът е дали министерството има капацитет за тези проверки и дали министърът е създал адекватна организация, която да гарантира коректност на плащанията.
"Няма да коментираме проверката на Европейската сметна палата, тя е регулярна", коментираха от Министерството на земеделието.
Случайно или не, проверката съвпада с президентските и местните избори у нас. Директните плащания касаят огромен брой фермери. Само през 2010 г. те бяха около 1 милиард лева, половината от които идват от Еврокомисията, а другата от бюджета. Може само да се предполага какво ще стане, ако тези пари бъдат спрени. В ГЕРБ отсега са притеснени, че ако се установят системни нарушения, загубата на вота е сигурна. Ясно е, че ако това стане, парите за земеделските стопани моментално ще бъдат спрени и ще започнат масови протести. Това заедно с високите цени на основните хранителни стоки и горивата може сериозно да застраши стабилността на кабинета, прогнозират от опозицията.
Според гербери партията има

един-единствен шанс

Да преговаря с Европейската комисия за отлагане огласяването на резултатите от проверката за след изборите. Повече от сигурно е, че при подобна мащабна проверка нарушения ще бъдат открити. Тогава ще се окаже, че ГЕРБ почти по нищо не се различава от тройната коалиция. И те, както и управляващите сега ще са санкционирани от Евросъюза.
"Само това ще е достатъчно, за да ги бием на изборите", потриват ръце от опозицията. Според депутати това ще е вторият голям удар срещу управляващите след шамара с отлагането на "Шенген".
Опозицията вече калкулира предстоящите събития в прогнозите си. Според някои партийни централи именно очакваните проблеми с парите за земеделие може да принудят Бойко Борисов да се кандидатира за президент. Тогава той може да обвини почти целия кабинет за проблемите в страната и вдигайки ръце от екипа си, да се пробва за "Дондуков" 2. Това ще е идеален начин да влезе в ролята на критик, който не носи отговорност за нищо.

 

Проф. Кръстьо Петков:
Одитът не е рутинен

ЕДВА ЛИ има съмнение, че инициативата на Европейската сметна палата - една от петте висши институции на ЕС, не се вписва в рутинната схема за провеждане на финансови одити. Съгласно приетата регламентация ЕСП следи как се изразходват финансовите средства на ЕС, т.е. на европейските данъкоплатци. И реагира пред ОЛАФ, в случай че сигналите за нарушения се потвърдят. Това пише в писмото си до премиера един от лидерите на сдружение "Глас" Кръстьо Петков и управител на българо-белгийската асоциация "Бест ту би". Той пита Бойко Борисов дали в Министерството на земеделието имат надеждна и качествена картографска информация за земеделските земи. Тя е необходима, за да се прилага прецизно процедурата по отчитането и разплащането с фермерите.
"Противно на официалните изявления, експертите на асоциация "Бест Ту Би" смятат, че нито след първия търг за картографирането (август, 2009 г.), нито след втория, проведен през м.г., правителството има на разположение изображения, отговарящи на международните стандарти", пише Петков. Като допълва, че за тях са били похарчени бюджетни средства "на необяснимо високи цени".
"Зад

личните дрязги и скандали

в министерството, парламента и правителството по повод на кадастъра, прозира една грижливо пазена тайна: кои семейства и групи от политическия и властовия елит са притежатели на българските земи и гори, как са узаконили и как ползват присвоената собственост", пише Петков.
Експертът недоумява и защо се бави изплащането на парите на фермерите.
"Кой и въз основа на какви законови основания е наредил да се орязват полагаемите пари за фермерите с 20-30%? Нали тези средства са отпуснати за 100-процентово използване, ако са спазени процедурите от Разплащателната агенция и бенефициентите. Или в България действат наредби, различни от европейските", пише Петков.
В писмото си той пита и защо няма постоянно действащ сертифициращ орган, който да заверява данните от проверките на Разплащателната агенция.
"Как ще протече одитът на ЕСП при положение, че в министерството от месеци текат кадрови кадрили, а скандалите за служебна некомпетентност, документни измами и сигналите за административна корупция са станали всекидневие", пита още Петков.
Според него в случая става дума за "огромни финансови средства, които не се разходват и отчитат строго по правилата".


Първа лястовица

ТОВА Е първата проверка на Европейската сметна палата у нас. Какви ще са резултатите - тепърва ще се види. През изминалите години България понесе няколко пъти санкции от Брюксел. През 2007 г. бяха резнати 25 млн. евро, а през 2008 - 50 милиона.
Ако сега се окаже, че звеното работи както трябва, глобите ще се избягнат.
Във въпросната дирекция отидоха на работа част от освободените шефове на Държавен фонд "Земеделие". Според експерти най-големите гафове, с които могат да се сблъскат одиторите, са опитите за неправомерно усвояване на средства по схемата за единни плащания на площ от земеделски производители, както и забавянето и некачествено изпълнение на ангажиментите за изготвяне на нова цифрова ортофотокарта.
Картографската сага се точи от няколко години. Последното снимане на площите е от 2006 г. До края на 2011 г. трябва да се направи ново заснемане от самолет. Търгът за снимките е спечелен от консорциума, управляван от бившия зам. военен министър от квотата на ДПС в кабинета "Станишев" Иван Гаврилов Иванов, както вече писа "168 часа". Експерти подлагат на съмнение, че до края на годината земеделското министерство ще разполага с изображения, отговарящи на международните стандарти. Без тях не може да се прилага прецизно и процедурата по отчитането и разплащането с българските фермери.

 


Дела и документи

САМО преди броени дни земеделският министър Мирослав Найденов отчете, че са изплатени парите на 91 213 земеделски производители от подадени общо 91 963 заявления по директните плащания за кампания 2010. Остава да бъдат изплатени средствата на 550 стопани. По схемата за национални доплащания на хектар земеделска земя досега са разплатени 212 млн. лв., като не са удовлетворени 16 792 заявления, защото бенефицентите имат задължения към държавата. Министър Найденов вече заяви, че всеки стопанин ще си прибере средствата, щом покрие задълженията си в НАП.

 

 

От Брюксел проверяват и снимките

ОТ Брюксел ще проверяват и фотографирането на земеделските земи, което се прави с цел да бъдат идентифицирани. Картата за идентификация на земеделските земи в страната трябва непрекъснато да се актуализира.
"Синорите на нивите в много случаи са доста субективно поставени, те се прехвърлят в съседните площи. Проверките на Държавен фонд "Земеделие" могат да бъдат манипулирани. Има данни, че служители от фонда са се договаряли с производителите и много често успяват да се договорят с производителите за границите на имотите" - обяснява пред "168 часа" служител от ДФЗ, пожелал анонимност. Той твърди, че има сигнали за много такива случаи, при които границите на нивите са измествани. Такива услуги не струват малко пари, но винаги се намирали готови да платят "комисионата".

Последното снимане на площите

за ортофотокартата е направено през 2006 г. Ортофотокартата на парцелите трябва да бъде обновена в следващите месеци. През юни и юли 2009 г. е разработен план за действие, съгласуван с Европейската комисия. Според него до края на 2011 г. трябва да се направи ново заснемане на страната от самолет и картите да се актуализират.
Засега са предадени само частични данни за текущите граници на терените и експертите са категорични, че крайният срок едва ли ще бъде спазен. В земеделското министерство търгът за снимките е бил забавен и поради това не са спазени и сроковете. Недоволни от класирането в търга обжалват в съда, обясниха пред "168 часа" запознати.
Най-оспорвани са снимките, взети преди няколко години от сателит. При това е ползвана услугата на немската компания "Юропиън спейс имиджинг". Тя доставила сателитните снимки за изработка на цифровата ортофотокарта, но мнозина експерти у нас са твърдо убедени, че са използвани стари снимки за нуждите на военните. Цената, срещу която са закупени, е 3,997 млн. лв.
Сателитните снимки се използват за слой, върху който се разчертават териториите, обясняват експерти. Според ЕК това е недопустимо, защото сателитният слой има голямо отклонение и се получават разминавания. На тях например синорите се виждат като пътища.

 

АСТА ЛА ВИСТА: Фермерите може да започнат нови протести, ако Европейската сметна палата им спре парите.
АСТА ЛА ВИСТА: Фермерите може да започнат нови протести, ако Европейската сметна палата им спре парите.
ШАХ: Земеделският министър Мирослав Найденов ще бъде проверяван заради грешката с Калина Илиева.
ШАХ: Земеделският министър Мирослав Найденов ще бъде проверяван заради грешката с Калина Илиева.
Шефът на Европейската сметна палата Витор Калдейра
Шефът на Европейската сметна палата Витор Калдейра