Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Хората на Божков следели магистрати и децата им

Снимки и документи са открити в дома на Славчо Марков в кв. "Симеоново".

Той и Веселин Балтов остават в ареста за 72 часа.

В неделя ще им искат постоянно задържане

Прокуратурата обяви, че преустановява всякакви каментари по твърдения на обвиняеми до внасяне на обвинителния акт в съда

Хората на бизнесмена Васил Божков, който се укрива в Дубай, следели и снимали магистрати и децата им. Прокурорите се натъкнали на снимки, профили, лични данни на магистрати и членове на техните семейства при претърсването в дома на Славчо Марков в кв. "Симеоново" в петък. Той е един от най-приближените до Васил Божков. Че хора на собственика на "Нове холдинг" следят и снимат магистрати, се разбра още преди две седмици, когато Божков пусна снимка във фейсбук на Ангел Кънев, един от наблюдаващите прокурори по едно от делата му. 

Ето какво съобщиха от Специализираната прокуратура:

В хода на проведените в петък действия по разследване под ръководството и надзора на Специализирана прокуратура във връзка с досъдебно производство срещу организирана престъпна група за извършване на убийства, изнудвания и други тежки престъпления, с ръководител обвиняемият Васил Божков, на адрес в кв. „Симеоново" (дома на Славчо Марков - б.р.) в столицата, е открит снимков материал и профили, съдържащи лични данни на магистрати,членове на техните семейства, както и снимка на висш служител в Министерство на вътрешните работи.

Профилите на магистратите, ангажирани с разследванията срещу Васил Божков, съдържат, както техни лични данни (домашни адреси, ползвани телефонни номера и др.), така също и подробна информация за членовете на техните семейства, включително и за непълнолетни и малолетни лица.

В един от профилите се съдържа указание за заснемане на магистрат, както и за проследяване на член на неговото семейство.

В друг от профилите се посочва, че адресът на магистрат е установен чрез „техническо средство".

На адреса в кв. „Симеоново" са открити разпечатани публикации с идентично съдържание (за разпоредена от министъра на финансите проверка на дружествата, с предмет на дейност хазарт), в шест информационни сайта – „Дневник", „Frognews", „Гласове", „Topnovini", „Press TV", „Liberta".

Открито и иззето е неподписано копие от постановление от прокурор при Софийска районна прокуратура от 2018 г. за отказ от образуване на досъдебно производство. 

Преписката е била образувана по уведомление от Министерство на икономика, съдържащ данни за извършени престъпления, свързани със злоупотреба с европейски средства. В хода на проверката са били разпитани служители на Министерство на икономиката, а също така и Лиляна Деянова (бившата певица Лилана, която в момента е в ареста и е смятана за близка до Божков - б. р. ), в качеството й на управител на търговско дружество, Ася Йочева (нейната дуетна половинка - б.р.), в качеството й на представляващ търговско дружество, Александър Ангелов, в качеството му на управител и съдружник в търговско дружество.

По повод откритото копие е разпоредена незабавна проверка за случая.

При претърсването на друг адрес в столицата, ползван от охранителна фирма (ул. "Черковна" 38 - б. р.),  са иззети документи, относими към предмета на доказване на делото, компютърни конфигурации, както и голяма сума пари с неизяснен произход.

В жилище в гр. Сандански е намерено високорисково наркотично вещество, разделено на дози. Оттам е родом шефът на охраната на Божков - Веселин Балтов.

След анализ на събраните доказателства наблюдаващите прокурори преценяват, че са налице основания за привличане към наказателна отговорност на две лица за участие в организираната престъпна група с ръководител Васил Божков.

С прокурорско постановление Славчо  Марков и Веселин Балтов са задържани за срок до 72 часа.

На 5 юли 2020 г. Специализиранапрокуратура ще внесе в Специализирания наказателен съд искане за взимане на мярка за неотклонение „Задържане под стража" за всеки от тях.

"Във връзка с открития снимков материал и профили с лична информация на магистрати и членове на техните семейства в имот на лице, свързано с обвиняемия Васил Божков, до внасянето на обвинителен акт срещу същия и членове на организираните престъпни групи по съответните досъдебни производства, Прокуратурата на Република България преустановява всякакви коментари по твърдения, направени от лица, привлечени в качеството им на обвиняеми", обявиха от държавното обвинение.