Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Списание "Космос" поддържа рубриката за инспектор Стрезов, позната от старото издание и любима на читателите. Предлагаме ви загадка, публикувана в брой 3 от 1987 година и в брой 5/2020 г.

- Така стават тези работи... причернее ти пред очите и... Но другият, другият защо е трябвало да бяга!

На инспектор Стрезов му стана ясно, че и този свидетел нищо съществено не може да добави към разказа на възрастната жена, която видяла само как някакъв автомобил спрял на шосето (тя била от противоположната на морето страна на пътя), от него слезли двама-трима души (жената доста се затрудни в определяне точния брой на хората, докато накрая се спря на трима, макар че... и тук не се доизказа), които поели към плажа. По-късно се чул вик на момиче, жената вдигнала глава и видяла как един мъж отворил вратата на автомобила и рязко потеглил. Но дали този инцидент имаше въобще нещо общо със случая!

- Калиманов - представи се следващият свидетел. - Едва ли с нещо мога да ви бъда полезен. Лежах зад дюната на завет, вечерта топла, наоколо сумрак, просто не ми се ставаше... Все пак станах да се облека. На около двеста метра видях двама мъже. Единият влачеше другия. Не ги загледах.

Реших, че по своему се забавляват. Вече се бях облякъл, събрал багажа си, когато чух вика на момичето. Беше мокро, по бански костюм, току-що излязло от водата.

- Изплаших се – чистосърдечно си призна момичето. - Как да не се изплаша! Лежи човекът в краката ми и не мърда. Извиках. Добре, че зърнах този другар зад дюната.

Капитан Петков, записал показанията на свидетелите, дискретно се обърна към Стрезов:

- Предлагам да ги освободим, така и така...

- Съгласен - кимна Стрезов. - С изключение на Калиманов - и вече към Калиманов. - А сега ще ви моля да кажете истината. Цялата истина!

Защо инспектор Стрезов смята, че Калиманов лъже?

Отговора четете в брой 6/2020 на сп. "Космос".