Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Гигантско  съоръжение на маите засенчва Хеопсовата  пирамида Агуада Феникс

Ритуалната платформа в южната част на Мексико e дълга 1,4 км, 400 м широка и 10-15 м висока

Наскоро представите на учените за една от най-древните цивилизации – тази на маите, бяха коренно преобърнати от новооткрито в южната част на Мексико гигантско съоръжение отпреди 3000 години. То е изработено от камък, глина и пръст и заема площ от около 0,6 кв. км. По своите мащаби платформата не само може да конкурира, но дори засенчва Хеопсовата пирамида, която обаче е с около 700 години по-стара.

Екип от учени от Университета на Аризона в град Тусон разкри интересни факти за индианското племе, предрекло края на света, известно със своите математически и астрономически наблюдения.

Земите им са се простирали на около 700 000 кв. км в южната част на Мексико и северната част на Централна Америка – днешните Гватемала, Белиз, Ел Салвадор и Хондурас. Цивилизацията им, която е най-развитата в цяла Америка, преживява своя разцвет от 250 до 900 г. сл.Хр.

Археолозите изследвали новооткрития комплекс и установили, че това е едновременно

и най-старата, и най-голямата монументална структура на маите.

Церемониалното съоръжение се разпростира на площ от 1,4 км дължина, 400 метра широчина и 10-15 метра височина. Именно фактът, че е огромно в хоризонтален план, а не е могила, обяснява защо толкова дълго не е било разкрито.

„Странно е, че доскоро не се е знаело за нея, но платформата е толкова широка, че не си даваш сметка, че вървиш по направена от човешка ръка конструкция в правоъгълна форма“, казва шефът на групата археолози Такеши Иномата от Университета на Аризона в Тусон.

Учените установяват съществуването й чрез специална лазерна технология, известна като LiDAR, която позволява да се разкриват обекти, скрити от плътната джунгла. Със същата технология е създадена 3D карта на цялата повърхност. Руините на постройките на маите често се крият в гъстите гори, но в този район всичко е изсечено.

Платформата се намира в низина в Мексико и е

издигната над изкуствени резервоари, наречени агуадас.

Тъй като част от нея е на територията на ранчото Феникс в щата Табаско, тя получава името Агуада Феникс.

Кога е построена, какво е било предназначението й, защо е била изоставена и защо от нея учените съдят, че маите са живели в безкласово общество, четете в брой 6 от 2020 г. в хартиеното сп. "Космос".