Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Съпругата Летисия е най-добрият му съветник. За нея казват, че Меган Маркъл може само да се учи от амбицията й

Действията му са в отговор на подозренията, че е получил 100 милиона долара от Саудитска Арабия

Отказът на испанския крал Фелипе от наследството на баща му Хуан Карлос е единственият възможен ход за спасяване на монархията в бедстващата заради коронавируса страна.

С чара си новият монарх, наричан още “най-подготвеният европейски държавник”, може да спаси доверието към короната, убедени са и журналисти, и политици на Пиренеите.

В свое изявление Фелипе Шести заяви, че се отказва не само от наследството на баща си, но и го лишава от държавна издръжка. Действията му са в отговор на проверките за

корупция срещу бившия монарх

и подозренията, че е получил 100 милиона долара от Саудитска Арабия.

Кралят има тежката задача да се дистанцира от всички скандали в семейството си и да покаже, че може да бъде владетел, какъвто Испания иска. В напрегнатия момент негов най-верен съветник е съпругата му Летисия. През годините испанската преса е посвещавала десетки страници за влиянието, което бившата разведена журналистка има върху целия кралски двор. Никога досега обаче то не е било толкова видно и за обикновените испански граждани.

Фаталната Летисия Ортис е тази, която успява да приближи Фелипе до народа, да го разграничи от целия бурен и охолен живот, с който се славеше неговият баща. Да му внуши, че за да задържи народа на своя страна, поведението му трябва да е коренно различно от това, което се случва в Бъкингамския дворец.

Казват, че от амбицията и поведението на Летисия Меган Маркъл може само да се учи. Сключвайки брак с тогавашния принц Фелипе, тя става принцеса през 2004 година в катедралата в Мадрид.

Избраницата на испанския престолонаследник

е от семейство от средната класа. Летисия вече има един брак зад гърба си. Първият ? съпруг е писател и гимназиален учител по литература. Най-тъмното петно в биографията й е тежката съдба на нейната малка сестра Ерика, която води битка със зависимостта си от наркотиците. Тя не присъства на сватбата, а три години по-късно умира.

Летисия и до днес не сваля от ръката своя годежен пръстен с 16-каратов диамант и златен обков. Тя преминава дълъг и трънлив път - от пълно отричане сънародниците й днес я боготворят. В началото е всичко друго, но не и любима принцеса. Постепенно, с уверени стъпки, внимателно обмислени ходове, се превръща в модерната кралица на Испания.

За да е все така харесвана, Летисия дори направи корекции по лицето си. Тя си позволи да намали размера на носа си и се подложи на процедури за опъване на бръчки. Макар в началото действията й да бяха посрещнати на нож и широко обсъждани в социалните медии, накрая успя да спечели симпатиите на жените в своята родина.

В началото

на брака си

журналистката има сходни проблеми с тези, които преживя Меган Маркъл. Според книга, посветена на бившия вече крал Хуан Карлос, която излезе в Испания преди шест години, красавицата дълго време е считана за заплаха за кралското семейство и среща неодобрение дори от кралските съветници. Именно това е твърдял абдикиралият крал Хуан Карлос по адрес на снаха си пред свои приятели. Преди да се омъжи за сина му Фелипе, той считал Летисия за „най-лошото нещо, случвало се на семейството в последните години”. Според него тя била твърде властна, а синът му й се доверявал безрезервно. Хуан Карлос не вярвал нищо добро да излезе от този брак, предричал провал, който да срине имиджа на семейството.

"Още от първия си ден с него тя имаше голямо влияние върху принца. С времето в кралския двор все повече се убеждаваха, че това е за добро. Тя го приземи. Преди нея

Фелипе бе просто един богат принц,

който се срещаше с манекенки, актриси на частната си яхта. Преди нея той се рееше над населението, не бе част от него. Тя го направи крал“, казва журналистът Алфредо Урадачи в анализ за Wall Street Journal.

Затова и когато имиджът на Хуан Карлос започна рязко да се стрелва надолу, тя бе на първа линия, показваща готовност да бъде кралица. Проблемите на семейството започнаха през 2012 година. Кралят отиде на сафари за лов на слонове в Ботсвана. По същото време неговите поданици се бореха с рецесията, а един на всеки четирима беше без работа.

Постепенно започнаха да излизат наяве и други

скъпи екскурзии

на монарха,

платени от арабски бизнесмени. Публични станаха и извънбрачните му похождения. Години наред около него често е забелязвана германката със съмнителна репутация Корина цу Зайн-Витгенщайн.

Истината за отношенията им избухна, когато Хуан Карлос счупи тазобедрена става именно по време на сафарито в Ботсвана.

Оказа се, че на екскурзията той е бил придружаван от младата германка. Заради нея кралица София излезе от двореца и се нанесе в самостоятелно жилище наблизо, а със съпруга си започна да общува само на официални прояви и семейни сбирки.

Всички тези събития принудиха Хуан Карлос да абдикира от трона в полза на Фелипе преди шест години. След това подробности от скандалното му минало все по-често са на първа страница на вестниците. Новопостъпилият държавник и съпругата му демонстрират все по-скромен начин на живот.

Всички бляскави приеми са отменени, облеклата на кралицата по време на държавни посещения са видимо по-бюджетни от тези на Кейт Мидълтън. Според работещи в протокола на двореца всичко това е идея на Летисия. Познаваща добре медийната среда, тя отлично знае, че скромността й ще бъде широко отразена, а тя все повече се доближава до народа.

За

любимка

на Испания

тя дълги години имаше конкуренция в лицето на по-голямата сестра на своя съпруг – Кристина. Грешна любов обаче превърна дъщерята на Хуан Карлос в по-недолюбвана и от баща си.

Заради финансовите далавери на съпруга си Иняки Урдангарин бе отстранена от всички официални прояви в страната, а любимият й брат Фелипе я лиши от титлата херцогиня на Палма и скъса окончателно връзките си с нея. Началото на края за принцесата започна на олимпийските игри в Атланта, през 1996-а година.

Тогава Кристина отива да се запознае със състезателите от испанския национален отбор по хандбал, спечелили бронзови медали. Забелязва отдалеч високия красив Иняки и неприятностите започват. Принцесата и хандбалистът започват да се срещат тайно. Според служители на кралския двор, Кристина се криела на задната седалка на колата, за да отиде на среща с него. Той бързо става любимец на Хуан Карлос, кралят му поверява управлението на няколко неправителствени организации. През 2011-а година идва моментът, в който е обвинен в

злоупотреба с обществени средства

Съпрузите са изхвърлени от кралския двор, а Кристина, която е лобирала пред семейството за връзката на Фелипе и Летисия, не среща публична подкрепа и от двамата.

За Фелипе в Испания казват, че е отглеждан да бъде крал. Баща му го държи близо до себе си, когато през нощта на 23 февруари 1981 г. войници превземат парламента и стрелят във въздуха в опит да установят военен режим. Хуан Карлос се появява на живо по телевизията в пълна военна униформа и нарежда

заговорниците

зад преврата

да се върнат обратно в казармите. Този негов ход затвърждава тогава образа му на гарант за младата демокрация на Испания.

„Исках той да види какво трябва да прави човек, когато е крал“, казва по-късно Хуан Карлос за сина си. Кралят нарича Фелипе „най-добре подготвеният принц на Астуриас в испанската история“, по време на интервю по телевизията през януари 2013 г.

Самият Хуан Карлос се възкачва на престола при смъртта на диктатора Франсиско Франко през ноември 1975 г.

Той печели популярност като човека, превел Испания през прехода към демокрация и присъединил страната към НАТО и Европейския съюз, въпреки че има само символична власт. Когато се ражда Фелипе, баща му няма никакви официални титли или постове в държавата. Въпреки това

генерал Франко присъства на кръщенето

и разрешава Фелипе да бъде вписан в гражданските регистри като “инфант”.

Фелипе на няколко пъти губи правия път и рискува сам да се прости с бъдещата корона. Първия път е, когато започва връзка с Исабел Сарториус, която е с монархическо потекло. Баща й е маркиз и бивш състезател по бобслей. Връзката не е приета добре от кралското семейство заради пристрастената към кокаина майка.

Следващата връзка също няма добър отзвук в двореца и сред народа - с норвежкия модел Ева Санъм, която дефилира по подиумите за долно бельо. Младият тогава Фелипе е на мнение, че може да защитава личната си свобода, но бързо е

посъветван от баща си да забрави

за тези връзки

Или поне те никога да не стават публични. Затова едва преди няколко години излезе наяве любовната история между Фелипе и Гуинет Полтроу. Тя се случва именно по времето, когато бъдещият крал вече познава и Летисия, но между тях все ощe няма нищо.

Принцът е пленен от холивудската актриса, но умната Летисия успява бързо да му покаже, че именно тя е тази, която може да стане кралица.