Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Има една основна причина, заради която арестите в наркоотдела на ГДБОП не са абсолютно никаква изненада, като изключим успешната антикорупционна акция на Вътрешна сигурност.

И тя се състои във факта, че антимафиотите в София би трябвало да са "връх на сладоледа" в битката с наркотрафика и наркоразпространението, но оказва се - всички големи успехи на държавата в тази област в последните години нямат абсолютно нищо общо с тях.

Ето и простите факти. И четирите случая на заловени големи количества кокаин в последните две години в България са или плод на груби грешки на наркоорганизациите, или щастлива случайност, или резултат от бдителност на хора, които нямат нищо общо с МВР, или са заловени благодарение на сигнал от чужди спецслужби. В нито едно от тези емблематични разкрития обаче информацията, инициативата, крайната операция не идва от ГДБОП.

Чисто хронологично, първият случай бе през пролетта на 2019 г., когато една сутрин неочаквано се оказа, че по плажовете между Шабла и Варна има повече кока, отколкото пясък. Морето изхвърли на брега и в близост до крайбрежната ивица множество добре опаковани пакети с наркотика, които в крайна сметка надхвърлиха внушителните за нашия регион 200 килограма (румънската полиция тогава събра от своите плажове 5 пъти повече).

Предполага се, че пакетите са изпаднали от аварирала моторница в делтата на Дунав в румънски териториални води. Само от двойното й дъно тамошната полиция извади 800 кг от дрогата.

4 месеца по-късно се случи следващият "сериозен удар" срещу наркотрафика. В кашони с еквадорски банани в складова база в Бургас бяха открити общо 76 кг от същия наркотик. И този път успехът нямаше никаква връзка с ГДБОП. Дрогата бе открита съвсем случайно от работници в склада.

Всъщност най-близо до софийските антимафиоти преминаха едни два тира с кашони от колумбийски лайм, в чиито картони е бил импрегниран близо половин тон кокаин. Това се случи през февруари тази година на зеленчуковата борса в София. Но в ГДБОП научиха за товара не от свои източници, а от испанската полиция. В международната операция у нас, в Испания, Нидерландия и Колумбия бяха арестувани 18 души и бе иззет над 1 тон от най-скъпия наркотик.

И така стигаме до най-абсурдния случай, който за пореден път доказа, че в Студентски град в София невъзможни неща няма, и че дори в сериозни наркоорганизации, които трафикират тонове дрога, могат да работят най-големите льохмани в нашата галактика. Всички помните как в края на март полицейски патрул абсолютно случайно направи проверка на съмнителен мъж на улицата и откри в багажника на колата му 40 кг кокаин. А ден по-късно в дома му бяха намерени още цели 327 кг от този наркотик с уникална чистота. Бе арестуван и втори човек, който съвсем услужливо, против всякакви конспиративни правила, си бе водил бележки в тефтер за складовата наличност на кокаина. Огромно количество дрога в ръцете на бутафорни трафиканти и отново никаква връзка между разкритието и ГДБОП.

Ако през последните 2 и повече години между всички тези изредени случайни разкрития имаше и успешни акции на антимафиотите от София, дори и със заловени по-малки количества кокаин, можеше и да преглътнем тези бутафорни успехи срещу наркомафията, но статистиката показва, че такива няма. Единствените операции на ГДБОП от този период са срещу наркоразпространителски организации на квартално и градско ниво с много по-малки хванати количества дрога - реализации, които в нормалните държави не са предмет на работа на дирекции срещу организираната престъпност, а на организации еквивалент на нашата Столична дирекция на вътрешните работи и дори на районните полицейски управления. Това, разбира се, важи само за "по света". У нас няма как да имаме подобни очаквания към РПУ-тата, защото те в последните 15-20 години са поделени между наркобандите. Или както се изразява криминалният контингент - "работя под Шести, Трети, Първи район..." Точно на принципа на териториалното разделение в столицата на управленията на МВР.

Още по-шокиращо е сега да научим от Вътрешна сигурност, че дори и "кварталните" операции на ГДБОП всъщност не са плод на ефективна работа, а са наказателни акции - арестуваните висши антимафиоти били получили подкупи и информация от наркогрупировка, за да ударят техни конкуренти. Като в същото време "добрите наркобанди" имали платен абонамент за закрила - срещу тях не предприемали нищо и ги предупреждавали за полицейски акции.

Предстои да разберем дали прокуратурата ще докаже тези обвинения в съда, но дори и това да не се случи, доказва го времето назад, защото срещу известни наркоорганизации, замесени и в множество други тежки престъпления, дълги години дирекцията остава абсолютно безучастна.

Ситуацията в службата срещу трафика на дрога в ГДБОП днес напомня за колегите им от стокова контрабанда в началото на хилядолетието, когато се оказа, че половината отдел работи за известния контрабандист Косьо Самоковеца, вместо да го разследва.

А си мислехме, че тези времена са безвъзвратно отминали...