Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Интервю с Лазар Младенов, шеф на Българския културен клуб в Скопие

- Вие сте връстник на трагично загиналия македонски президент Борис Трайковски, а сте и от един град, г-н Младенов. Познавахте ли се?

- Да, аз съм роден през 1956 година в Струмица, най-хубавия и най-българския град в Северна Македония, където завърших основното си образование и гимназия. Наистина, Борис Трайковски ми е съученик. Бяхме в един клас. Три години седеше пред мен в класната стая. Бяхме близки, обичахме Америка (Щатите), бяхме прозападно настроени. След гимназията той отиде да учи в Правния факултет, а аз записах архитектура.

Борис имаше

и ангажименти

около протестантската организация. Беше председател на младежката организация на Методистката протестантска църква на цяла Югославия. По този повод пътуваше често до Щатите и по църковна линия си спечели за приятели много влиятелни политици в САЩ.

- Кой стои зад атентата срещу президента Киро Глигоров?

- Трудно е да се каже. Не е тайна, че преходът в Северна Македония се случваше под строгия контрол на тайните служби. В началото на 90-те години създадохме ВМРО - Татковинска партия, за която мога да твърдя, че досега е единствената партия с българска същност. И затова съвсем неслучайно след атентата срещу Киро Глигоров основният удар на службите беше върху тази партия. Не че не знаеха, че ние не сме атентаторите, просто им се падна удобен случай да ни натиснат до унищожение…

Дълго време след това се надявахме, че

в Северна Македония ще

се активира българският въпрос,

но винаги следваше поредната измама. И така до 2007 година, когато започнахме открито да говорим, че е дошло време за българска организация. И го направихме, на 4 май 2008 година беше създаден Българският културен клуб - Скопие.

Целта ни беше да представяме българската култура в общество, в което беше опасно да се напише голяма буква „Б”, щото веднага се асоциираше с България; да представяме и да отстояваме истинската история, да възкресим паметта за унищожените български паметници по изконната българска земя Македония. Знаехме, че ни очакват изключително тежки моменти, но бяхме готови за това. Имаше затвори, уволнения, тормози, но българите от Македония са корави и ние сме тук, устояваме и продължаваме напред.

- От Струмица е и известният историк проф. Димитър Галев. Познавали ли сте се с него?

- Да, Димитър Галев беше човекът, от когото учехме факти за историята, които преди нямаше откъде да ги чуем. Даже имам такъв случай - с него и с още няколко други струмичани осуетихме представянето на тогавашната нова партия, Съюза на комунистите - Движение за Югославия… После организирахме първите чествания за славния лидер на ВМРО Тодор Александров. Проф. Галев написа и първата авторска книга за Стария, както е известен легендарният войвода, в новата ни държава. Но неговото капитално дело за мен е

“Белият терор”

Съжалявам, че семейството му не позволи да издадем фототипно издание на тая книга с пълните авторски права. Но това е дълга история. Иначе книгата изследва периода на сръбската окупация на Северна Македония между двете световни войни и всички зверства, които окупаторите са вършили над местното българско население.