Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Фийон и съпругата му в съда
Фийон и съпругата му в съда

Франсоа Фийон ще брои също глоба от 375 000 евро и не може да бъде избиран 10 г.

Бившият френски премиер Франсоа Фийон и съпругата му бяха осъдени на затвор по дело за фалшиви назначения, предадоха световните агенции. Десният политик бе обявен за виновен в пране на пари и злоупотреба с обществени средства. Той платил 831 400 евро на съпругата си Пенелоп Фийон за работа като асистентка, която тя никога не е вършила.

Бившият премиер получи 5 г. затвор, 3 от които условно. Жена му бе осъдена на 3 г. условно.

Фийон е най-високопоставеният френски политик от началото на Петата република, който получава ефективна присъда. Бившият премиер трябва да плати също глоба от 375 000 евро и 10 г. няма право да заема изборна длъжност.

Скандалът унищожи опита на Фийон да стане президент на Франция през 2017 г., въпреки че дълго водеше в надпреварата. В разгара на кандидат президентската кампания тогава сатиричното издание “Канар аншене” публикува разследване, според което бившият премиер в продължение на 6 г. е организирал плащания в размер на стотици хиляди евро на жена си като на парламентарна секретарка, каквато тя всъщност де факто не е била.

Фийон първо отричаше, после се извини, но подкрепата за него драстично се срина и с политическата му кариера бе свършено.

И той, и съпругата му, която е британка от Уелс, обжалваха на мига, което попречи осъденият да бъде директно отведен от съдебната зала в затвора. Според адвокатите на двойката битката не е завършила и те се надяват на справедливо решение на Апелативния съд. Би Би Си коментира, че заради маските за коронавируса журналистите не са успели да видят израженията на лицата на Фийон и съпругата му при произнасянето на присъдите.

Франсоа Фийон е във френската политика от десетилетия. След като бе депутат, сенатор и министър в няколко кабинета, той бе премиер от 2007 до 2012 г. по времето на президента Никола Саркози.