Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

СЛАВИ АНГЕЛОВ
СЛАВИ АНГЕЛОВ

Коя според вас е най-жестоката личност в историята на човечеството? Тази, причинила най-много страдания на Земята. Сигурно веднага ще посочите Хитлер. Само геноцидът срещу евреите и циганите всмуква като в черна дупка над 5,5 милиона души, избити в зверски побоища в домовете им, в концлагери, в газови камери. Но ако добавим и жертвите, които съюзниците дават във Втората световна война - ето още цели 61 милиона военни и цивилни. А ако сложим в сметката и жертвите в самата нацистка Германия? Това са още 12 милиона мъже, жени и деца.

Статистиката е безмилостна и Адолф Хитлер е безспорен гений на злото. Но дали в действителност е по-лош от Сталин? Защото за разлика от Хитлер Йосиф Висарионович извратено изтребва не "чужди", а "свои". Смята се, че в резултат на терора и репресиите, наложени от него в лагери, разстрели, чистки и умишлен глад, са си отишли в мъки повече от 10 милиона руснаци (някои изследователи твърдят, че са 30 млн.). Само палачът му Василий Михайлович Блохин разстрелва собственоръчно в тила над 50 000 души по време на Втората световна война. Убивал и по 300 души на ден. С немски пистолети, защото руските прегрявали.

Сталин и Хитлер са популярните герои на злото, защото се раждат и буйстват в най-кървавия сблъсък в човешката история и в момент, когато технологиите и оръжията са достатъчно развити, за да жънат огромни количества жертви. Но това ли са най-зловещите лидери на планетата?

Интересно, ако монголският завоевател Чингис Хан бе тръгнал на поход в XX вместо в XII век, колко ли жертви щеше да остави зад гърба си? Само в Иранското плато, на територията на днешен Иран, той избива 3/4 от населението. Цели 15 милиона души! В резултат населението на Иран успява да се възстанови чак в средата на XX век. Ами ако си спомним за кървавото въстание на китаеца Хун Сюцюан? Или за вожда на хуните Атила, Тимур или пък Иван Грозни? Все зловещи истории, от които капе много кръв...

Но какво кара безобидни на пръв поглед хора да се превръщат в ужасяващи чудовища? Каква е теорията на злото - генетично заложено ли е то? Има ли центрове в мозъка, които го отключват, и как влюбеният в Хитлер д-р Йозеф Менгеле се превръща в "Ангел на смъртта"? В този брой на "Космос" ще ви върнем 80 години назад в историята и ще проникнем в тайни центрове на човешкия мозък, за да търсим отговорите на тези вълнуващи въпроси.

Не пропускайте също - как български летци на изтребители коментират видеоклиповете на НЛО, заснети от щатските военновъздушни сили. Гмурнете се дълбоко в теорията, че Потопът в Черно море ражда великата шумерска цивилизация; как новооткрито светилище на маите засенчи египетските пирамиди и идва ли победата над множествената склероза.

Приятно четене!

Брой 6 от сп. "Космос" е вече на пазара.