Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Кирил Ванков (с маската) на заседанието в неделя
Кирил Ванков (с маската) на заседанието в неделя

Издирвани босове уличили шефовете от ГДБОП за чадър над бандити

Радо Ланеца и Весо Паяка се търсят от август м.г. по разработка на Панков и Ванков, дали показания пред съдия как са плащали подкупи

Издирваните лидери на най-голямата разбивана у нас наркобанда Радмил Ранов-Ланеца и Веселин Христов-Паяка са част от свидетелите, уличили двамата шефове от ГДБОП за чадър над наркоразпространението и вземане на подкупи. Това стана ясно в Специализирания наказателен съд в неделя, когато антимафиотите Цветан Панков и колегата му Кирил Ванков бяха оставени в ареста, а колежката им от националната полиция Василена Фикирлийска беше освободена без мярка за неотклонение. Четвъртият обвиняем - посредникът за подкупите Десислав Такев, е с подписка. Той вземал 10% от сумите, за да носи пачките.

Панков, Ванков, Фикирлийска и Такев бяха задържани в четвъртък. Оказа се, че друг наркобос - Росен Кръстев-Стъкларя, е дал белязаните 5 хил. лв. на комисар Панков. Преди това той е пуснал сигнал до отдел “Вътрешна сигурност” в МВР и дал показания, че Панков и Ванков са вземали пари за чадър от 2017 г. насам. Дори го

предупреждавали

за предстоящи

арести и той

бягал в Гърция

Росен Кръстев разказал за цялата си комуникация с Цветан Панков пред ловците на корумпирани ченгета. Дал и записи на разговорите им по телефона. Когато комисар Панков му звънял, Стъкларя включвал телефона на високоговорител, а жена му записвала. Росен Кръстев-Стъкларя в миналото е работил за Бандата на чуковете, след това стана свидетел срещу тях. От години е самостоятелен играч на наркопазара. Той признал, че е плащал на полицаите, за да разследват конкурента му на пазара Габриел Боцев-Жабата, който има две дела като лидер на престъпна група за дрога, осъждан е, но продължавал да се занимава с наркотици.

Цветан Панков остава в ареста.
Цветан Панков остава в ареста.

Най-голямата изненада по делото са издирваните лидери на наркобандата, разбита през август 2019 г. Радмил Ранов-Ланеца, Веселин Христов-Паяка и Златомир Запрянов, които са подсъдими задочно. В тяхната група е и Росен Кръстев-Стъкларя. Цветан Панков и Кирил Ванков участвали в разработката за разбиването на групировката, а 16 от 42-ма души се издирваха допреди няколко дни. Оказва се, че както са издирвани, Ланеца, Паяка и Запрянов се появили на 24 юни пред съдия, за да свидетелстват срещу антимафиотите Панков и Ванков. На заседанието прокурорът призна, че не е знаел за издирването им и веднага са прибрани в ареста. В показанията си Ланеца разказал, че полицаите от ГДБОП, които се борят с наркотрафика, вземат пари от мъж с прякор Турчина, за да покровителстват неговата организация. Твърди още, че посредникът, който вземал подкупите, Десислав Такев е носил парите на Кирил Ванков, началника на сектор в отдела. Златомир Запрянов пък разказал за тефтера си, в който записвал плащани суми. За абревиатурите БОП 1 и БОП 2 твърди, че са парите за Цветан Панков и Кирил Ванков. Радо Ланеца също разказал, че Ванков е бил пред уволнение заради сериозен гаф и шефът му Цветан Панков го е спасил от уволнение. Защитата на арестуваните полицаи разказа за наградите, които са получавали в България и чужбина. Според тях двамата са разследвали бандата на Ланеца и сега мафиотите си отмъщават за това.

“Приблизително 5 хил. лв. е заплатата на Цветан Панков. Участвал е в разбиването на групите както на Ланеца, така и на Росен Кръстев. Цялостната картина не си пасва. След 30 г. служба да поиска и да приеме 5 хил. лв. от такова лице”, възмути се един от адвокатите на Цветан Панков, който бил участвал в залавянето на стотици тонове дрога за стотици милиони лева.

Панков и Ванков от наркоотдела в ГДБОП

играли ролите на

доброто и лошото

ченге пред

бандитите,

стана ясно на брифинга на Специализираната прокуратура и МВР по- рано в неделя.

Началникът на сектор Кирил Ванков е започвал разследвания срещу наркодилъри и банди. След това шефът му Цветан Панков се е свързвал с тях и е искал пари, за да смачка разследванията. Пред криминалния свят двамата са демонстрирали конфликт, а всъщност са действали в синхрон от 2017 г. С тях е задържана и приятелката на Панков - Василена Фикирлийска, в чийто апартамент в Студентски град са намерени много пари. Тя работи в националната полиция и разследва крадци на коли.

Три направления на престъпна дейност се разследват, уточни говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

Първото е получаване на подкупи от групи за наркотрафик, за да работят спокойно. Второто е подкупи с цел удар по конкуренти на наркопазара. Третото е изнасяне на класифицирана информация към бандити за предстоящи арести.

“Провалени са редица наказателни производства чрез предварителна информация на разследваните за предстоящо задържане”, каза Сийка Милева.

Шефът на отдел “Вътрешна сигурност” в МВР Стефчо Банков посочи, че разследването е било трудно, защото двамата са контактували с негови служители през цялото време и добре са познавали методите на работата.

“И двамата имат малки деца. Бяха с ясното съзнание, че покровителстват канал за трафик на дрога през България към Европа. Държаха се изключително арогантно”, каза Банков.