Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Борисов и министрите бяха с маски по време на заседанието на правителството.

СНИМКА: ЙОРДАН СИМЕОНОВ
Борисов и министрите бяха с маски по време на заседанието на правителството. СНИМКА: ЙОРДАН СИМЕОНОВ

Заразата излиза от клъстерите и тръгна дифузно

Глобяват депутатите без маски, РЗИ ще ги издирва по записи от камерите

Удължаване на извънредната епидемична ситуация, която позволява на здравния министър да издава заповеди за ограничения на икономиката заради COVID-19, одобри в сряда Министерският съвет. Удължаването да е с нови две седмици до 15 юли, предложи на правителството здравният министър Кирил Ананиев.

В последните две седмици заразата се разраства и става по-интензивна, мотивира се той пред министрите. Според анализ на главния държавен санитарен инспектор доц. Ангел Кунчев в периода 27 май - 9 юни са отчитани по 26 нови заразени с коронавирус средно на ден, докато между 10 юни и 23 юни вече са установявани

по 84 случая

среднодневно

Броят на дневните тестове се е увеличил от 1200 до 2000 в двата периода, но се е вдигнал и делът на положителните спрямо общите направени - от 2,43% на 4,4%, обясни още Ананиев.

За последното денонощие системата отчете 130 нови заразени при направени близо 3000 теста. Шестима сред тях са медицински лица, един пациент е починал.

Засега не се предвижда връщане към строги ограничения, обясни Ананиев. Остават в сила изискванията за спазване на 1,5 м дистанция, носене на маски на закрито и по възможност работа от вкъщи, разясни той.

Обществени места на закрито са тези, на които няма контролиран достъп, така че културни, търговски пространства и пр., които са достъпни за всеки, влизат в разпоредбите за носене на маски. Докато специалният режим на достъп в МС позволява членовете на правителството да свалят своите по време на заседанието, поясни министърът на въпрос защо самият той е без маска.

Ние спазваме дистанция, допълни Ананиев. В парламента обаче депутатите били много нагъсто, притеснен е той. И обяви: “Народното събрание е едно от най-опасните места, защото разстоянието между столовете няма и 30 см.” Затова ще говори с председателката Цвета Караянчева да се измисли начин в залата да не влизат всички депутати или да заседават дистанционно. Освен това тези без маски ще бъдат глобени, отсече здравният министър.

Ден по-рано акт за 300 лв. бе наложен и на Бойко Борисов.

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов си слага маската след предупреждение на председателстващия заседанието Емил Христов.
СНИМКИ: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ
Лидерът на НФСБ Валери Симеонов си слага маската след предупреждение на председателстващия заседанието Емил Христов. СНИМКИ: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ

Депутатите бяха специално предупредени още във вторник да носят маски. В началото на вчерашното заседание председателстващият Емил Христов настоя колегите му да си ги сложат. “Нека пазим себе си и колегите си”, призова той.

Някои го послушаха, други останаха без маски. Много ги носеха, без

без да покриват

носа и устата

Независимият депутат от “Атака” Павел Шопов бе един от нарушителите - не си я сложи през цялото заседание. Доскорошният му съмишленик - зам.-шефът на НС и лидер на НФСБ Валери Симеонов, пък първо седна на трибуната без маска, но при напомнянето на Христов я сложи и остана с нея до края.

Червеният проф. Иво Христов, който в тв интервю разви теорията, че с коронавируса се преекспонира и се правят опити светът да се “дирижира” да живее по нови правила, демонстративно не покри носа и устата си. Сред депутатите нарушители бяха още Георги Колев и Йордан Апостолов от “Обединени патриоти”, Андон Дончев и Боряна Георгиева от “Воля”, Мария Белова от ГЕРБ, Тома Томов от БСП, видя “24 часа”.

Макар в пленарната зала голяма част от избраниците да спазиха мерките, в кулоарите те сваляха маските. В Клуба на народния представител дори не спазваха и дистанция, а разменяха сладки приказки на по кафе.

От столичната РЗИ връчиха констативен протокол на Народното събрание, според който на заседанието част от депутатите били без маски. Сега изискват записи, за да се установи кои не са спазили мерките.

Червените Иво Христов и Тома Томов отказаха да сложат маски, макар именно в тяхната парламентарна група да бе открит заразен депутат.
Червените Иво Христов и Тома Томов отказаха да сложат маски, макар именно в тяхната парламентарна група да бе открит заразен депутат.

По-късно стана ясно, че в Министерството на финансите е установен служител с коронавирус. Затова в четвъртък сградата на ведомството ще бъде затворена за дезинфекция, а всички контактни лица на заразения ще се тестват.

От коронавирус

почина Рачо

Петров - бивш

зам.-министър

на промишлеността в кабинета на Филип Димитров. Според приятелите му сутринта се почувствал зле, приели го в болница, тестът му за COVID-19 бил положителен. Часове по-късно починал. Той е внук на ген. Рачо Петров, който е бил два пъти премиер на България, и известната красавица Султата Минчевич.