Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Недялка Джикова с дъщеря си Радостина Димова СНИМКА: ЛИЧЕН АРХИВ
Недялка Джикова с дъщеря си Радостина Димова СНИМКА: ЛИЧЕН АРХИВ

Помислихме си, че се опитват да го измъкнат, казва дъщерята на прегазената от дрогиран шофьор Недялка Джикова в Самоков:

В понеделник в 11,30 ч Софийският окръжен съд ще решава дали да върне в ареста 24-годишния Виктор Делигълъбов. На 12 юни младежът два пъти премина с джипа си през 49-годишната служителка на “Паркинги и гаражи” в Самоков Недялка Джикова. И избяга, но беше заловен след около час. Пробата му за наркотици показала амфетамин и кокаин. Ден по-късно районният съд в града го пусна под домашен арест, което възмути не само семейството на жената, но и целия Самоков. Хората организираха протести, а близките на Недялка Джикова се срещнаха с главния прокурор Иван Гешев. Ето какво казаха нейната дъщеря Радостина Димова и приятелят ѝ Румен Иванов:

- Г-жо Димова, 10 дни след катастрофата има ли подобрение в състоянието на майка ви, която е в болница “Св. Анна”?

- За съжаление, няма никаква промяна. Преди час се обадих в болницата. Състоянието ѝ продължава да е изключително тежко, с опасност за живота е.

Чакаме чудо.

Молим се,

ходим на църква постоянно, правихме и молебен за здраве в църквата. Лекарите се борят и правят всичко по силите им. Но освен чудо не знам какво да чакаме.

Румен Иванов: Тя не диша самостоятелно, защото е наранен белият ѝ дроб. Лекарите казаха така: Държим я в медикаментозна кома, защото няма да издържи.

- Очаквате ли Софийският окръжен съд да промени домашния арест на Виктор Делигълъбов?

Р. Д.: Да, очакваме той да бъде задържан. Хората в Самоков са възмутени от решението на районния съд. Градът ни е малък, познаваме се, като едно голямо семейство сме.

- Преди дни започна проверка на районната прокуратура в Самоков. Вие имате ли съмнения относно разследващите?

Р. И.: В деня, когато стана катастрофата, дори не знаехме какво точно се е случило. От общината ни съобщиха по телефона. Деня след катастрофата, когато малко посъбрахме мислите си, се поинтересувахме и разбрахме, че в околността има камери, записи. Хора от града ни казаха, че са ги гледали. Ние мислихме, че прокуратурата си е свършила работата. Но явно, за да започне проверка, нещо съмнително са видели.

- Кога научихте за катастрофата?

Р. Д.: Срашно е да чуеш такова нещо. В първия момент не вярвах, че е истина. Даже мислех, че е нещо леко. Някой просто я е бутнал или закачил с колата. Не очаквах да е толкова тежко, когато ми се обадиха. Общината е на няколко метра от мястото на инцидента. Полицията е на 15 метра.

Катастрофата е станала в центъра на града около 10,30 ч, но точен час не мога да кажа, защото, след като ми звънна телефонът, не помня часове.

Р. И.: После пак ни се обадиха от общината и ни казаха, че в Самоков няма какво да се направи и я карат директно към “Св. Анна”.

Р. Д.: И тогава се усъмних, че явно положението не е толкова леко, а е нещо тежко, щом медиците в нашата спешна помощ не са могли да се справят. В болница “Св. Анна” ни казаха да изчакаме. После дойде лекарят. Това, което чухме беше страшно. Политравми, много счупвания - на черепа, на дясната ръка, ключицата на лявата ръка, абсолютно всички ребра, таза, перфориран бял дроб. Лекарите казаха, че е чудо, че е жива.

- Как точно е станала катастрофата?

Р. И.: Хората, които са гледали видеото от камерите, казват, че той с мръсна газ

тръгва назад,

блъска я и

минава през нея 

Недялка Джикова СНИМКА: ЛИЧЕН АРХИВ
Недялка Джикова СНИМКА: ЛИЧЕН АРХИВ

След което напред, отново през нея и пак назад през нея и бяга. Не мисля, че нищо не е усетил. Автомобилът му е модерен и оборудван с всякакви системи.

Р. Д.: Че е добре оборудван, е 100% сигурно, защото колата се видя. Освен това като водач е длъжен да погледне в огледалата дали няма човек зад автомобила.

За нас е умишлено причиняване на катастрофа. Защо не е спрял, не е погледнал какво е направил? Да минеш няколко пъти през човек и да избягаш. На съседната улица оставил колата и изчезнал. Намерили са го след по-малко от час.

- Значи е съзнавал какво е извършил?

Р. Д.: Абсолютно. Измишльотини са, че не разбирал какво е причинил. Според мен е разбрал веднага. Но защо не е спрял. Спри, виж, потърси помощ.

Р. И: Още повече че баща му е бил там. Ние не можем да го твърдим 100%, така казват хората в града.

Решението на

съда ни възмути

и затова

потърсихме

среща с главния

прокурор

Ако трябва да съм искрен, не очаквах, че някой ще ни обърне внимание. Знаете в такава ситуация човек е като удавник, който се хваща за сламка. Стори ни се неадекватно това,което предприе районният съд и затова потърсихме среща с г-н Иван Гешев. Човек трябва да си търси правата.

Р. Д.: Това не е първата му катастрофа. Преди е бутнал някого, разминал се е, сега блъска втори път, ще се размине. Той докога ще убива хора по пътища?

Р. И. : Даже в районния съд не са взели под внимание предишните му провинения. През 2013 г., още непълнолетен, е направил беля с кола. През 2018 г. пак под въздействието на наркотици е причинил катастрофа и му се е разминало с 1000 лв. В нашия случай го пускат под домашен арест. Какво да си помисли човек.

Р. Д.: Сериозно ви казвам, мислехме си, че искат да го измъкнат. Как може да го пуснеш под домашен арест? Той има и финанси. Ние и затова предприехме такава стъпка да стигнем до по-висока инстанция. Според мен всеки нормален гражданин би си потърсил правата.

Нито едно дете не би оставило майка си в такова положение и човекът, който се е опитал да я убие, да се шири напред-назад. Ще си търся правата. Дано майка ми се оправи, но мен ще ме е срам от нея, няма да мога да я погледна в очите, ако нищо не съм направила този човек да си понесе наказанието. Със сигурност тя като майка би го направила за мен. И повече би направила.

- Почти нищо не знаем за майка ви. Кажете нещо повече за нея.

Р. Д.: На 49 години е. Работеща жена, има страшно много приятели, хората я уважават. Много контактна. Винаги гледа да помогне. Когото и да попитате в града, ще ви каже колко добра и борбена жена е.