Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

С национална минимална заплата около 650 лв. тръгват преговорите между синдикати и бизнес вероятно още следващия месец. Това е сумата, разписана в тригодишната прогноза на правителството за 2021 г. Над нея вече ще се определят останалите минимални заплати според професията, но и според квалификацията. Така минималното заплащане на чистачки в даден сектор ще е по-ниско от това на топмениджърите, с което ще се преодолее един от куриозите в момента. Има вероятност преговорите да продължат до началото на септември.

Те стартират, след като в сряда бизнесът, синдикатитне и държавата подписаха историческо споразумение с 40 мерки, част от които е диференцираната минимална заплата по професии. “Това означава, че ще има единна минимална заплата за цялата страна, но по отделни дейности може да има и други. Хубавото е, че тези други минимални заплати ще бъдат

равни на или по-високи от

националната минимална заплата”,

обясни икономическият съветник на КТ “Подкрепа” Ваня Григорова. И припомни, че по време на преговорите работодателите искаха да няма национална минимална заплата. Т.е. да няма установен долен праг, под който да не може да се слиза.

“Ако правителството спази обещанието си за 650 лв. минимална заплата, това ще бъде долната граница при преговорите. След това в икономическа дейност “добив на въглища” за квалифицираните работници например минимумът може да стане 750 лв., а за неквалифицираните да остане 650 лв.”, каза тя.

Даде и друг пример - за железопътен транспорт съответните заплати може да са 800 и 700 лв. Но няма да са под националното минимално трудово възнаграждение.

Нивата ще се договарят между синдикалните федерации и работодателските браншови организации. “Финалните резултати не са предопределени.

Зависи от преговорната

мощ на двете страни -

по-слабият ще трябва да приеме повече компромиси. Или трябва да стане по-силен, за да не му се налага да ги прави компромиси”, коментира още Григорова.